Sodišče Certi holding še drži ročno zavoro

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Blaž Močnik Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 16. mar.. 2018 Stran: 9

Mediacija Ali želijo nekateri delničarji z mediacijo zgolj iztržiti boljšo prodajo delnic? - Prijava notarke parkiriščne skupščine 

Cerkno - Tri mesece po novembrski skupščini - oziroma kar dveh skupščinah - družba Certa holding zaradi pritožbe na registracijsko sodišče še vedno nima vodstva s polnim mandatom. Doslej je obveljal zgolj zapisnik obstoječega vodstva, a je nasprotna stran vložila dve tožbi s sklicevanjem na ničnost skupščine, kar pa se bo reševalo z mediacijo. 


»Glede dogajanja v Certi holding (CH) je po zadnji skupščini odločal zgolj cerkljanski pust,« se je malce pošalil zdajšnji direktor Certe Borut Pirih, ki je hkrati pojasnil, da v zadnjih treh mesecih sicer normalno poslujejo, a hkrati nestrpno pričakujejo odločitve sodišča, med drugim tudi o registraciji vodstva. Sodišče je o (nekaj) predlogih za vpis v sodni register že odločalo. Zoper odločitev je bila vložena pritožba, zato so zadevo odstopili v reševanje pristojnemu Višjemu sodišču v Kopru. Ko bo odločitev pravnomočna, bodo izpolnjeni pogoji za odločanje o preostalih predlogih, so nam pojasnili z novogoriškega sodišča. Za danes je bil razpisan narok v primeru tožbe družbe Alea Iacta glede omenjene ničnosti skupščine, a je njen zastopnik Sergej Racman naposled soglašal s ponujeno mediacijo. »Ni logike, da bi se mediirali, če pa zahtevajo ničnost. Je to denarno nadomestilo? Mi svojega predloga nimamo,« je zatrdil direktor uprave Postojnske jame, ki je večinski lastnik CH, in še nepotrjeni predsednik nadzornega sveta družbe Marjan Batagelj. 

Nerazjasnjeno pa je še ozadje tako imenovane parkiriščne skupščine v domeni članov civilne pobude Ozaveščena Cerkljanska, ki je potekala istočasno s skupščino v večnamenski stavbi. Kot nam je razložil neimenovani član pobude, zdaj čakajo na ugotovitve preiskovalnih organov: »Imamo pisne dokaze, kako nam je bil ukraden prostor za skupščino, zato smo jo bili prisiljeni izpeljati na parkirišču.« Notarka Sonja Železnik je zapisnik omenjene skupščine takoj umaknila iz registra, kljub temu pa jo je Certa holding prijavila notarski zbornici. 

Uradno skoraj pol, neuradno 60 odstotkov 

Prek mediacije - zanjo soglaša tudi 10-odstotni lastnik Jožef Močnik s peščico malih delničarjev - pa ne bodo dosegli, da bi Postojnska jama odkupila delnice po višji ceni, opozarja Batagelj. Ta ostaja pri 3,2 evra za delnico. »Ne moremo se več pogajati o ceni. To ne bi bilo prav do tistih, ki so nam doslej prodajali delnice,« pravi Batagelj. Doseči najboljšo možno ceno za preostale delničarje je lahko eden izmed ciljev, vendar se za zdaj lastništvu ne bo odrekel nihče izmed delničarjev, povezanih v civilni pobudi. »Imamo več kot 25 odstotkov delnic, kar pomeni, da se statuta ne bo dalo kar tako spreminjati,« je napovedal član pobude. 

Sprememba statuta pa je eden prvih ciljev Postojnske jame, priznava Batagelj, češ da bi imeli skupaj z ugodnimi sodnimi zaključki vendarle proste roke za upravljanje holdinga in povezanih družb. »Čeprav vsi pričakujejo konkretne poteze, smo še zadržani in namesto odločitev o ključnih stvareh izdajamo zgolj priporočila. Tudi poslovnih odnosov med Postojnsko jamo in Certo holding nismo vpeljali. Postavljanje strukture vodenja je lahko še brez pomena, kljub temu pa pripravljamo obnovo hotela v Cerknem, selitev blagovnice iz mesta in upravljanje nepremičnin v lasti Certe,« je dodal. 

»Prevzema za zdaj ne predvidevamo, če bo treba, pa ga bomo seveda izpeljali,« je sklenil. V zadnjih mesecih je družba Ilirika zavarovanje prodala svoj 11-odstotni delež v holdingu.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.