Voljč in Slavinec ostajata nadzornika Gorenja

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje (Gospodarstvo) Avtorji: Janja Intihar Teme: Mali delničarji Datum: Čet, 11. jan.. 2018 Stran: 5

Za njun odpoklic glasovalo premalo delničarjev - Franjo Bobinac zadovoljen 

Po tesnem izidu glasovanja na torkovi izredni seji skupščine Marko Voljč ostaja predsednik nadzornega sveta Gorenja, Uroš Slavinec pa njegov namestnik. Njuno zamenjavo je zahtevalo več malih delničarjev, vendar zahteva na seji ni dobila potrebnega števila glasov. Za odpoklic so glasovali delničarji, ki so lastniki 44,7 odstotka kapitala. Da bi bil sprejet, bi moral dobiti 75-odstotno podporo. Na seji je bilo sicer prisotnega 70 odstotkov kapitala družbe. 


Izredna seja skupščine, ki je imela samo eno točko dnevnega reda in je trajala le eno uro, je bila v znamenju ostrih očitkov med Philipom Sluiterjem, lastnikom nizozemske družbe Home Products Europe, in predsednikom uprave Gorenja Franjem Bobincem. Sluiter, ki je prvi zahteval sklic izredne seje skupščine in spremembo v nadzornem svetu, je ponovil opozorila o slabem poslovanju Gorenja ter o preveč prijateljskih odnosih Marka Voljča in Uroša Slavinca z upravo podjetja. Kot je znano, je nizozemski lastnik petih odstotkov delnic Gorenja kot nova člana nadzornega sveta predlagal sebe in Roberta Lična. Zamenjavo nadzornikov je že pred sejo podprl Hrvat Kristijan Floričič, ki je največji fizični lastnik Gorenja, podporo je napovedalo tudi društvo malih delničarjev Gorenja. 

Franjo Bobinac je vse očitke zavrnil. Z razpletom na seji je bil zadovoljen, saj so delničarji, kot je dejal, podprli dolgoročen in stabilen razvoj Gorenja, ne pa interesov določenih posameznikov. »Pomembno sporočilo so s svojim glasovanjem dali tudi veliki lastniki, ki so nadzorni svet in upravo podprli, da dokončata zastavljeno delo,« je dejal Bobinac. Poleg državne Kapitalske družbe, ki ima v lasti malo več kot 16,4 odstotka Gorenja, so bili od večjih delničarjev na seji prisotni tudi predstavniki Panasonica in poljske klirinško-depotne družbe KDPW. 

Predsednik uprave Gorenja je ponovno poudaril, da je bilo poslovanje v lanskem letu zelo zahtevno in da bodo v družbi morali še marsikaj narediti, da bodo nadomestili izjemno rast stroškov surovin. Ocena poslovanja v letu 2017 in gospodarski načrt za leto 2018 bosta znana 12. januarja. Bobinac je tudi ponovil, da Gorenje zelo resno išče novega strateškega partnerja.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.