Kam bo šlo Kostićevih 63 milijonov evrov

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Suzana Kos Teme: Banke Datum: Tor, 12. dec.. 2017

Sporazum o nakupu delnic v glavnih točkah usklajen. Prodajalcem gre vsa kupnina.

63 milijonov evrov bo predvidoma plačal najbogatejši Srb za polovični delež v Gorenjski banki

Ljubljana – Danes se bo po naših informacijah sešel upravni odbor holdinške družbe Sava in odločal o tem ali sprejme ponudbo srbske AIK banke v lasti Miodraga Kostića, ki jo je dal za nakup polovičnega deleža Gorenjske banke. Skladno z zakonodajo sledi srbski prevzem banke. 

Zgodba s prodajo Gorenjske banke, ki se vleče že od jeseni leta 2015, se tako končuje. V zadnjih nekaj tednih sta se obe strani, prodajna in nakupna, pogajali o tem, koliko kupnine naj bi Kostić deponiral na posebnem računu. Ta denar naj bi počakal do razpleta zgodbe o sumu kaznivega dejanja oziroma domnevno spornih poslih banke z delnicami Iskratela v letu 2009.

Če bi se sumi Banke Slovenije, da je Gorenjska banka pri prodaji teh delnic pridobila protipravno premoženjsko korist v višini skoraj 20 milijonov evrov, izkazali kot utemeljeni, teh deponiranih milijonov prodajalci ne bi videli. A po naših informacijah Kostić ne vztraja več pri posebnih pogojih oziroma garancijah prodajalcev za domnevno sporne posle Gorenjske banke v preteklosti. To pomeni, da se bo vsa kupnina, po naših izračunih gre za nekaj več kot 63 milijonov evrov kupnine, steklo na račune prodajalcev, ki skupaj prodajajo 54,57-odstotni delež Gorenjske banke.

V konzorciju prodajalcev so ob Savi še Abanka, Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije ter DUTB. Prodajalci, med drugim na primer slaba banka in Zavarovalnica Triglav, na vprašanje kdaj bodo odločali o Kostićevi ponudbi in kako jo ocenjujejo, ne odgovarjajo. Prav tako na naša vprašanja ne odgovajajo v Beogradu, češ da prodajni postopek še teče.

Skladno z zakonodajo bo prodaji več kot polovičnega deleža banke sledila še srbska prevzemna ponudba.

Ponudbe Sorosevega sklada ni bilo 

Kot smo pisali, je svojo prvotno ponudbo srbski interesent nekoliko povišal in zdaj za delnico Gorenjske banke ponuja 298 evrov. Od desetih interesentov ob začetku prodajnega procesa, je na koncu ostala le še srbska ponudba. Finančni sklad Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja George Soros, in naj bi se po pisanju nekaterih medijev sredi prodajnega procesa naenkrat začeli zanimati za Gorenjsko banko, ponudbe ni oddal. 

Med postopkom prodaje pa se je zgodil sicer še en preobrat. Zahteva za sodno preiskavo v omenjeni zadevi Iskratel je bila po odločitvi sodnega senata zavrnjena. Preiskovalna sodnica pa po naših informacijah še ni spisala nove odredbe o sodni preiskavi v tej zadevi, čeprav jo tožilstvo zahteva. 

Gorenjska banka je sicer edina od bank, ki jim je bil ob sanaciji izračunan visok potencialni kapitalski primanjkljaj in se je na ta nerealno visok izračun pritožila. Banke, ki naj bi imela po izračunih pred štirimi leti ob neugodnem scenariju kar 328 milijonov evrov potencialnega kapitalskega primanjkljaja, tako davkoplačevalcem ni bilo treba sanirati. V teh letih se je z notranjimi ukrepi očistila in dejanska potreba po dokapitalizaciji je na koncu dosegla le 13 milijonov evrov. S tem zneskom jo je dokapitalizirala AIK banka, s tem pa je Miodrag Kostić vstopil v njeno lastniško strukturo in začel pot proti njenemu prevzemu. 

Zakaj se je začela prodaja 

Prodajo je Savi, ki je 44-odstotna lastnica Gorenje banke, po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 naložila Banka Slovenije in ji tudi odvzela glasovalne in upravljavske pravice v banki. Ker prodaje do roka, ki se je iztekel marca lani ni bilo, je regulator kaznoval Savo z globo v višini pol milijona evrov, s po pet tisoč evrov pa sta bili kaznovani tedaj odgovorni osebi, Aleš Aberšek in Matevž Marc.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.