Sodišče dela hitreje kot lani

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Primorska) Avtorji: Saša Dragoš Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 21. nov.. 2017 Stran: 6

Civilna pobuda za Cerkljansko vztraja pri izmišljotinah o skupščini Certa Holdinga, Batagelj draži delničarje

Po domnevno dvojni skupščini Certa Holdinga je sodišče v Novi Gorici v register poslalo zapisnik z redno sklicane skupščine, ki je nadzornike izvolila na predlog Postojnske jame. Predstavniki Civilne Pobude za Cerkljansko vztrajajo pri legitimnosti svoje, domnevne parkiriščne skupščine. Sodišče v Novi Gorici bo v petek razsojalo o njihovi pritožni zahtevi za razglasitev ničnosti prve skupščine.


CERKNO Trije tedni po domnevno dvojni skupščini Certa Holdinga (CH) 30. oktobra niso razjasnili zmede okrog njiju. Člani Civilne pobude za Cerkljansko (Pobuda) so na sodišče prvi vložili zapisnik svoje, kot še vedno trdijo, na parkirišču ob stavbi večnamenskega centra opravljene skupščine. Sodnik pa je v register poslal zapisnik s skupščine, ki je bila sklicana v stavbi in je tam tudi potekala.

Nevzdržno enačenje lanske in letošnje skupščine

Vložitev zapisnika Pobude je pravzaprav razkrila, da naj bi 30. oktobra v Cerknem potekali dve skupščini. Na domnevni "parkiriščni" naj bi nadzor nad CH prevzeli četrti največji delničar Jožef Močnik (sicer sklicatelj skupščine in na njej v stavbi tudi navzoč) in člana Pobude Miran Ciglič in Petra Jermol.

Člani Pobude so medtem v javnem pismu razložili svoje postopke in zagotovili, da so skupščino na parkirišču res organizirali. "Prepričani smo bili, da so to dogajanje novinarji vsaj opazili. Zaradi varnostnih pregrad, ki so omejevale gibanje pred stavbo večnamenskega centra, najverjetneje to niti ni bilo mogoče," so zapisali in dodali, da je bila skupščina evidentirana s kamero in fotoaparatom. V svoji vnemi niso opazili, da je bil del novinarjev in uradnih oseb ves čas, ko je bila v stavbi skupščina, dejansko na parkirišču. Kjer pa, vsaj med 13. uro in 13.14, ki jo navaja zapisnik, nihče ni opazil nobene skupščine.

Tudi notarka Sonja Železnik iz Ilirske Bistrice, ki se je podpisala pod zapisnik domnevne skupščine, je tega pozneje umaknila iz registrskega sodišča. Sodnik okrožnega sodišča v Novi Gorici Marjan Stopar pa je v register poslal zapisnik s skupščine v stavbi zaradi izpolnjenih zakonitih pogojev. Z njim tudi izvoljene nadzornike - Marjana Batagelja, Žarka Tataloviča in Marka Simšiča.

Člani Pobude v pismu ponovno razlagajo, kako je bil malim delničarjem onemogočen vstop na skupščino v stavbi. Sočasno so to podprli s filmom, v katerem mali delničar odkrito pove, da je šele dva dni pred njo izrazil namero, da se je udeleži. Ena delničarka pa je med samo skupščino priznala, da je zanjo najprej oddala pooblastilo in se pozneje odločila za osebno udeležbo. Zakon in statut zahtevata prijavo vsaj do konca četrtega dne pred skupščino.

Kaj hoče doseči Pobuda z izenačenjem letošnje mirne skupščine z lansko, ki je bila skrajno brutalna do malih delničarjev, iz pisma ni mogoče razbrati. Vanj ni napisala niti, kakšen namen ima z imenovanjem velemojstra skrivanja in prelivanja denarja med okrog 40 družbami v davčnih oazah med Ciprom in Deviškimi otoki - Sergeja Racmana - za direktorja CH.

O direktorja CH molči tudi Batagelj

Kdor ni prisostvoval obema (lanski in letošnji) skupščinama, bi iz pisanja Pobude o letošnji lahko sklepal, da sta bila tudi lansko protizakonito izigranje malih delničarjev in agresija nad njimi, ki so jo pozneje naprtili kar njim - plod laži. Žal je bila lanska skupščina najbolj brutalna, kar jih je Slovenija doslej doživela. 

Marjana Batagelja, ki je prevzel skoraj polovico CH in ga zaradi glasovalnih pravic na skupščini le desetino preknjižil na prijateljski naložbeni sklad, na lanski skupščini ni bilo. Po polenih, ki jih je dobival pod noge med prevzemnim postopkom in izmišljotinah Pobude, ki jih je poslušal ob letošnji skupščini, očitno ne verjame, da je bilo na lanski res kaj narobe. Da se je v času prevzema opiral na najbližje sodelavce bivšega direktorja CH Zorka Goloba, ni nikoli skrival. Nanj pa se je oprlo precej več malih delničarjev kot na Pobudo. Batagelj pa se je z njimi poigral z imenovanjem Boruta Piriha za direktorja CH. S Pirihom, mladim ekonomistom, ni nič narobe. Razen tega, da je v direktorske čevlje stopil po odstopu Goloba po nareku vodstva, ki je botrovalo lanski skupščini. Batagelj še ni pojasnil, zakaj se z zgodovino ni seznanil do te mere, da ne bi dražil delničarjev.

"Dejstvo je, da seje v centru odvijal shod delničarjev in sodelavcev Zorka Goloba - lanske nične skupščine z vsemi znanimi akterji in novim obrazom - Marjanom Batageljem - na čelu. Potekal je mimo vseh pravil, ki veljajo za skupščine in se zato skupščina ne more imenovati," so v Pobudi prepričani o ničnosti skupščine v stavbi. Sodnica Nataša Vižintin Komel bo pritožno zahtevo dela članov Pobude o ničnosti skupščine prvič obravnavala že ta petek. Torej precej prej kot lani, ko je bila prva obravnava o ničnosti skupščine opravljena pol leta po njej.

DUTB prodaja delnice Certe

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Modra zavarovalnica sta objavili javni razpis za zbiranje zavezujočih ponudb za odkup delnic družbe Certa. Prodajata paket delnic, ki predstavlja 23,39 odstotka osnovnega kapitala družbe ter 25,98 odstotka glasovalnih pravic. Rok za oddajo zavezujočih ponudb je do vključno 15. decembra do 14. ure. Certa holding je večinski lastnik družbe Certa, ki je popolna lastnica hotela Cerkno in večinska lastnica družbe TIK iz Kobarida.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.