Gorenje na poslovnem razpotju

NatisniNatisni

Medij: Večer (Gospodarstvo) Avtorji: Srečko Klapš Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Datum: Tor, 21. nov.. 2017 Stran: 6

INDUSTRIJSKI VELIKAN IZ VELENJA

Gorenjeje pred rekonstrukcijo uprave, na prepihu naj bi bila Peter Kukovica in Branko Apat. Med nadzorniki pa Marko Voljč in Uroš Slavinec, če manjšinski delničarji uspejo s skupščino

Pretekli teden je uprava Franja Bobinca prejela zahtevo za sklic skupščine Gorenja manjšinskega delničarja Home Products Europe, s petimi odstotki petega največjega lastnika Gorenja, ki zahteva zamenjavo nadzornikov Gorenja Marka Voljča in člana Uroša Slavinca. Philip Sluiter namesto njiju predlaga v nadzorni svet sebe in Roberta Lična. Zahtevo utemeljuje kot ukrep za izboljšanje korporativnega upravljanja v Gorenju, saj naj bi si bila uprava z omenjenima nadzornikoma precej blizu. Spomnimo, da je moral Bobinac na julijski skupščini pojasnjevati tudi angažiranje kadrovske agencije Pendl & Piswanger, v kateri je zaposlena Romana Voljč Kovacs, soproga prvega nadzornika Gorenja Marka Voljča. Povedal je, da so s to agencijo sodelovali še pred Voljčevim prihodom med nadzornike in da je ta to povezavo takoj razkril. Sicer pa da so v Gorenju zadovoljni s storitvami te agencije.

Še vedno iščejo strateškega partnerja

Potem ko je japonski koncem Panasonic po končanem skrbnem pregledu Gorenja pred letom dni dokončno opustil načrte o povečevanju lastniškega deleža ali celo prevzemu velenjskega proizvajalca bele tehnike, se je Gorenje pod taktirko Franja Bobinca, ki ima predčasno v žepu drugi petletni mandat do julija 2023, znašlo na poslovnem razpotju. Bobinac se je v zadnjem obdobju poleg poslovanja moral posvečati še ovadbam in pozivom Agencije za trg vrednostnih papirjev zavoljo (ne)obvescanja delničarjev o pomembnih poslovnih dogodkih, povezanih s Panasonicom. Za zdaj je formalno te postopke prestal čist, gotovo pa se ti niso skladali s strogo japonsko poslovno kulturo. Da Bobincu ne gre vse po načrtih, je moral priznati v začetku novembra z objavo, da Gorenje konec leta "ne bo doseglo vseh ključnih ciljev", kar finančniki prevajajo v opozorilo, da družba ne bo dosegla načrtovanega dobička. Občuten padec prodaje na nemškem in britanskem trgu v Gorenju pripisujejo cenovnemu repozicioniranju, omejevanju prodaje izdelkov z neustreznimi donosi in ostri konkurenci. "O finančnih rezultatih po posameznih trgih v Skupini Gorenje ne poročamo," pa odgovarjajo na vprašanje, za koliko padec prodaje odstopa od načrtovane. Dodajajo še, da je na povečanje stroškov dela vplivalo višje povprečno število zaposlenih zaradi večjega obsega proizvodnje in naročil ter začetek serijske proizvodnje novih generacij prostostoječih štedilnikov, premijskih pomivalnih ter pralnih in sušilnih strojev. Na rast stroškov dela so vplivala tudi napredovanja v skladu s kolektivnimi pogodbami ter povišanje plač zaposlenim z najnižjimi plačami v dogovoru s socialnimi partnerji, pojasnjujejo v Gorenju.

V Skupini Gorenje so imeli v obdobju od januarja do septembra letos povprečno 11.044 zaposlenih, kar je za 259 več kot v enakem obdobju lani. "V režijskih dejavnostih pa nameravamo v letu dni zmanjšati stroške dela za desetino. Zaposlene, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, spodbujamo k upokojevanju, pri tem jih, če je v okviru delovnega procesa to le mogoče, ne nadomeščamo."

Bobinac pripravlja novo upravo

Glede na to, da se Gorenje po Panasonicu podaja v nov krog iskanja strateških partnerjev s pomočjo finančne hiše Rotschild, ki je v Gorenje pripeljala tudi Japonce, nas je zanimalo, ali to pomeni, da ne morejo več staviti na samostojno poslovanje. "Glede na trende globalizacije in konsolidacije v beli tehniki smo se na osnovi preliminarne analize odločili, da poiščemo ustreznega strateškega partnerja, ki bi Gorenje podprl pri dolgoročni rasti in razvoju, kar bi lahko vodilo tudi v udeležbo v lastniški sestavi družbe," odgovarjajo v Gorenju.

Želeli smo preveriti tudi neuradne informacije iz Velenja o tem, da naj bi bila na odhodu iz uprave Gorenja Peter Kukovica in Branko Apat, upravo pa smo vprašali še, ali bo prevzela odgovornost za poslovanje, ki je pripeljalo do nedavnega "opozorila o nedoseganju ključnih ciljev": "Predsednik uprave Gorenja je ob sprejemu novega mandata za vodenje Skupine prejel tudi mandat za pripravo predloga sestave nove uprave, ki ga bo nadzornemu svetu predstavil šele v prvi polovici naslednjega leta. Zaradi tega o tej temi še ne moremo dati nikakršnih dodatnih pojasnil."

Ni preboja v času debelih krav

Rajko Stankovič predsednik Društva Mali delničarji Slovenije, razume nekatere pomisleke manjšinskih delničarjev, a meni, da je nenavadno, da zahtevajo odpoklic dveh nadzornikov pol leta pred iztekom mandata. "Bolje bi se bilo čim prej pogovoriti o viziji podjetja, ki je po Panasonicu padlo v manjšo krizo. Upam, da bo vodstvo Gorenja do skupščine pripravilo prevetrene načrte poslovanja, razdolževanja in strateškega pozicioniranja na trgih." O pobudi uprave Gorenja, da začne iskati nove strateške partnerje, pa meni, da je to korak v pravo smer, a da bo morala prej odprodati ali opustiti vse dejavnosti, ki ne prinašajo dodane vrednosti, in se še bolj osredotočiti na osnovni posel in ga razvijati. "Če v času relativno debelih krav ne narediš preboja, očitno nekaj ni v redu," še meni Stankovič.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.