Nizozemec nad prijateljske vezi v vrhu Gorenja

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Maja Grgič Teme: Mali delničarji Datum: Sob, 18. nov.. 2017 Stran: 9

Velenjska družba Delničar zahteva glavo dveh nadzornikov - Upravi očitajo nedoseganje ciljev - Sluiter: Gorenje je zelo neprivlačna nevesta

Ljubljana - Podporo zamenjavi dveh članov nadzornega sveta Gorenja, ki jo predlaga nizozemski lastnik Home Products Europe, so že napovedali nekateri mali delničarji. Ali bo predlog dobil zadostno podporo, pa je ob razpršenem lastništvu težko napovedati. V državni Kapitalski družbi, ki ima 16 odstotkov, bodo predlog proučili.


Nezadovoljstvo s poslovanjem velenjske družbe, ki jo vodi Franjo Bobinac, tli že nekaj mesecev, saj podjetje ne dosega ciljev, ki jih je zastavilo v strateškem načrtu do leta 2020. Kot smo že pisali tudi v Delu, Gorenje ne zmanjšuje finančnega dolga, poleg tega pa ima negativni denarni tok tako iz poslovanja kot iz naložbenja.

To so potrdili tudi nedavno objavljeni devetmesečni rezultati družbe. Skupina je imelavprvih devetih mesecih letos 944 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 4,8 odstotka več kot v istem obdobju lani in dvanajst odstotkov več čistega dobička oziroma 4,6 milijona evrov. A hkrati je za tri odstotke povečala čiste finančne obveznosti na 417 milijonov, razmerje neto dolga in EBITDApaje znašalo 5, medtem ko strategija predvideva znižanja na 2,5 do leta 2020. Gorenje za tekmeci zaostaja tudi pri donosu na kapital; čista dobičkonosnost kapitala je konec septembra znašala 2,4 odstotka.

Preveč prijateljski odnos

Kot pišemo na prvi strani Dela, lastnik Home Products Europe Philip Alexander Sluiter meni, da je treba ukrepati, zato je predlagal zamenjavo dveh nadzornikov Gorenja Marka Voljča in Uroša Slavinca, ki se jim mandat sicer izteče čez pol leta. »Ne gre za nič osebnega, vendar sedanji in nekdanji predsednik nadzornega sveta imata očitno preveč prijateljski odnos z upravo, predvsem s Franjem Bobincem. S tem ni nič narobe, če je odnos profesionalen, če pa družba ne dosega svojih načrtov, pa mora nadzorni svet ukrepati,« pravi Sluiter. Dodaja, da se zdi, da ta dva člana blokirata spremembe, ki so nujne za podjetje. »Za ta korak sem se odločil, ker sedanje stanje ni dobro ne za delničarje, ne za delavce, ne za dobavitelje - za nikogar,« poudarja.

Sluiter je nekdanji lastnik nizozemskega Ataga, ki ga je prevzelo Gorenje, družbi in Bobincu pa je že vpreteklosti postavljal upravljavske zahteve. Sluiter pravi, da se je o tem pogovarjal tudi z drugimi lastniki Gorenja, a imen ne želi razkriti.

Mali delničarji ga podpirajo

Podporo njegovemu predlogu pa je že napovedalo Društvo delničarjev GRVG. »To je korak k spremembam in poskusu izboljšanja stanja v družbi,« je povedal Matej Tomažin iz tega društva. To je že septembra vsem delničarjem poslalo pismo, v katerem je opozarjalo, da družba ne dosega finančnih ciljev in porabi več kapitala, kakor ga ustvari, in da v času konjunkture ne ustvarja nobene rezerve. Meni, da časa za spremembe ni veliko. Kot pravi, gre za stare naveze, ki so iz profesionalnih preskočile v prijateljske, zato nihče ne udari po mizi.

Voljča in Slavinca včeraj za komentar nismo mogli priklicati. S poslovanjem Gorenja pa so po naših informacijah nezadovoljni tudi nekateri drugi nadzorniki velenjske družbe. A kot je mogoče izvedeti neuradno, Bobinca, ki so mu junija letos že podelili še en mandat, čeprav se sedanji izteče šele julija prihodnje leto, ne nameravajo zamenjati. Bolj na prepihu sta menda člana Peter Kukovica in Branko Apat.

Da ne dosega zastavljenih ciljev, je pred nekaj dnevi priznalo tudi vodstvo družbe, ki pri tem izpostavlja zunanje negativne vplive. Skupaj z nekaterimi lastniki rešitev vidi v iskanju strateškega partnerja. Sluiter pravi, da iskanje strateškega lastnika za delničarje vedno zveni privlačno, vendar: »Gorenje je zelo neprivlačna nevesta. Ne verjamem, da bo strateški partner zainteresiran za Gorenje, saj to prinaša preveč glavobolov.« Sogovornik spomni na Panasonicov odstop od prevzema družbe. »Prednostna naloga bi zato morala biti izboljšanje poslovanja, saj Gorenje danes žal ni zdrava družba. Ko bo, bodo odprte tudi strateške opcije,« dodaja.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.