Največ prihodkov v zgodovini, marže se izboljšujejo

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Nejc Gole Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 17. nov.. 2017 Stran: 10

Krka Sašo Stanovnik: Pozitivna dinamika tega leta se nadaljuje Odpirajo podjetje na Kitajskem za trženje in proizvodnjo

Ljubljana - Devetmesečni rezultati še naprej potrjujejo pozitivno dinamiko letošnjega leta glede na lansko. Izboljšujejo se tudi marže, poslovanje Krke komentira analitik Sašo Stanovnik. Krka se z novim podjetjem krepi tudi na Kitajskem.


Skupina Krka je v prvih devetih mesecih leta ustvarila 928,3 milijona evrov prodaje - to je največja devetmesečna prodaja v zgodovini novomeškega generika in devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V letošnjem devetmesečju so lanski dobiček povečali za 37 odstotkov na 110,1 milijona evrov.

V vsem letu bodo predvidoma dosegli 1,24 milijarde evrov prihodkov, s čimer bi bila prodaja od lanske višja za šest odstotkov. Čisti dobiček bo predvidoma znašal okoli 140 milijonov evrov, medtem ko je lani 108,5 milijona evrov. Za prihodnje leto načrtujejo 1,3 milijarde evrov prihodkov in 153 milijonov evrov čistega dobička.

Pozitivna dinamika iz prve polovice leta se je nadaljevala tudi v tretjem četrtletju. »Marže se izboljšujejo in Krka je že pred sezonsko močnim zadnjim četrtletjem presegla čisti dobiček lanskega leta. Po novem zato pričakuje okoli 140 milijonov čistega dobička za letos, kar je za okoli 30 odstotkov več, kot je znašal dobiček lani in obenem več od naših prvotnih pričakovanj z začetka leta. Na drugi strani pa so ta napoved in rezultati bolj ali manj skladni z našimi zvišanimi pričakovanji na podlagi polletnih rezultatov,« je komentiral Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine Alta.

Krka je v devetmesečju rast povečala v vseh regijah, najbolj pa na svojem najpomembnejšem trgu Rusiji, kjer so prodali za dobro petino več kot v istem lanskem obdobju. Na poslovanje je še vedno vplival nestanovitni tečaj ruskega rublja.

Krka bo letos za naložbe namenila 120 milijonov evrov. V Novem mestu so v razvojno-kontrolni center že začeli nameščati tehnološko in laboratorijsko opremo. Investicija je težka 54 milijonov evrov. V središču Dolenjske bodo zgradili tudi skladišče, vredno 30 milijonov evrov. Krka zaradi večjih potreb trga nabavlja dodatno tehnološko opremo za obrat Notol 2.

Vstop na Kitajsko

Potem ko Krka ni prevzela manjšega kitajskega podjetja, kot je njen prvi mož Jože Colarič napovedal na letošnji skupščini, je v sredo s svojim kitajskim partnerjem Ningbo Menovo Pharmaceutical podpisala pogodbo o ustanovitvi t. i. družbe joint venture, v kateri bo imela Krka 60-odstotni delež. Družba se bo na začetku osredotočila na registracijo Krkinih izdelkov na Kitajskem, zgradili pa bodo tudi proizvodnjo.

Osredotočenost na kitajski trg so v Krki zapisali tudi v strategijo 2018-2022, ki jo je potrdil nadzorni svet. V petletnem obdobju je predvidena povprečna letna rast prodaje v višini najmanj pet odstotkov, pričakovanadonosnost kapitala (ROE) od 9 do 12 odstotkov, vrednost investicij bodo zmanjšali na povprečno 136 milijonov evrov na leto. »Poleg organske rasti želi Krka rast zagotoviti tudi s prevzemi poslovno zanimivih in razpoložljivih tarč ter z dolgoročnimi poslovnimi povezavami, vključno s skupnimi vlaganji. Primarna cilja sta pridobivanje novih izdelkov in vstop na nove trge,« so še sporočili iz Krke.

Brez mediacije

V Krki so nam še pojasnili, da v sodnem postopku, v katerem društvo malih delničarjev VZMD izpodbija sklep letošnje skupščine o imenovanju Hans-Helmuta Fabrvja za nadzornika, Krka ni podala soglasja k postopku mediacije: »Sodni postopek je v teku in o zakonitosti imenovanja bo odločilo sodišče. Niti v tem postopku niti v postopku izdaje začasne odredbe Krka ni pripoznala zahtevka VZMD.«

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.