Zapravljena priložnost za aplavz

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Ostalo) Avtorji: Bucik Nataša Ozebek Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 03. nov.. 2017 Stran: 16

CERTA HOLDING

Zgodba delničarjev s cerkljanskih hribovje bila dolga leta zelo običajna, dolgočasna in nevredna medijskih objav. Okoli 2000 malih delničarjev je verjetno vedelo, da obstajajo skupščine delničarjev, a udeleževali se jih niso. Ljudski glas v Cerknem pravi, da sojih pobirali po gostilnah, da sta bila na skupščini vsaj dva ali trije. Enkrat na leto so se jim raztegnila usta, ko so na bančne račune dobili nakazane dividende. Za večino delničarjev to niso bile bajne vsote, so si pa laže privoščili kakšno porcijo čevapčičev in pivo več na farnem prazniku. Približno 25 let je bilo tako.

O tej zgodbi tudi danes ne bi pisali, če se lani ne bi zapletlo. Vodstvo Certe holdinga, ki mu dotlej mali delničarji niso gledali pod prste, je odprlo pot razprodaji njihovega z zgaranimi rokami prisluženega premoženja. Na trgu se je pojavil skriti kupec in prvič v zgodovini cerkljanskega delničarstva na noge spravil bolj in manj ozaveščene delničarje, v Cerkno priklical medije, varnostnike in policijo, nato pa eno leto zaposloval še sodnike. Skritemu kupcu in vodstvu holdinga se je po robu krčevito postavila civilna iniciativa Ozaveščena Cerkljanska. V prvi bojni liniji so jo zastopala Cerkljanom znana imena: nekdanji župan, dva nekdanja direktorja hotela, nekdanji direktor Certe in drugi podporniki iz vrst znanih cerkljanskih družin. Z množično podporo ljudstva se je zdela njihova bitka zmagovalna. In če bi šlo vse po sreči (in njihovih predvidevanjih), bi bili danes to junaki Cerkljanske. Odgnali bi skritega kupca, zasedli dobre položaje v cerkljanskem gospodarstvu in uredili še tisto, česar prej v dveh desetletjih niso. Na lokalnih volitvah drugo leto pa bi izvolili še svojega župana. Ljudje bi jim ploskali.

A glej ga zlomka: nov zaplet. Pojavi se Marjan Batagelj. Kupec z imenom in priimkom, z razvojno vizijo, denarjem v žepu, dobrimi referencami. Kupec, ki je takoj omehčal preproste cerkljanske duše, in kupec, ki so siga v Ozaveščeni Cerkljanski vsaj sprva tudi sami želeli. V civilni iniciativi so nekaj dni omahovali, nato pa sklenili: Batagelju se ne (pro)damo. Voz, ki bi ga tedaj lahko povlekli skupaj naprej, je krenil na dve poti. Ozaveščeni so se ojunačeni s poprejšnjo veliko podporo Cerkljanov postavili po robu nekomu, ki ne mara poraza. A podpora ljudstva je začela plahneti; sprva je Batagelju delnice prodalo 706 delničarjev, nato mu je podporo v obliki pooblastila za zastopanje na skupščini oddalo še 226 delničarjev. Zelo verjetno tudi zato, ker je Cerkno lačno razvoja, nasprotovanje civilne iniciative Batagelju pa seje v vsebinskem smislu končalo zelo hitro: pri tem, daje prišel v nepravem času, in pri tem, da turizem prinaša zgolj slabo plačana delovna mesta. Njihov prvi plan so bile delnice, glasovalne pravice in vzpostavitev zakonitega delovanja v holdingu. Ključno, to je razvojni pogled v prihodnost, pa je ostalo neizrečeno.

Civilna iniciativa poraza ni priznala, razmere so se zaostrile do te mere, da so Ozaveščeni posegli po diverzantskih akcijah in provokacijah. V krčevitem boju za glasove na zadnji skupščini so se povezali s Sergejem Racmanom, podjetnikom dvomljivega slovesa. Svojo trmo in jezo nad nemočjo pa so na koncu izrazili na vzporedni parkiriščni skupščini in izigrali celo svoje podpornike - delničarje, ki so jim oddali pooblastilo za zastopanje na pravi skupščini. S tem so si najverjetneje zapravili zadnjo priložnost za iskren aplavz, ki bi si ga pred letom dni na začetku upora celo zaslužili.

Še dobro, da se zgodba dogaja v Cerknem, kjer je za vse pregrehe preteklega leta kriv pust.

Nasprotovanje civilne iniciative Batagelju seje v vsebinskem smislu končalo zelo hitro. Njihov prvi plan so bile delnice in glasovalne pravice. Ključno, to je razvojni pogled v prihodnost, pa je ostalo neizrečeno.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.