Pred skupščino napačni nasprotniki in vojni dobičkarji

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Primorska) Avtorji: Saša Dragoš Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 25. okt.. 2017 Stran: 8

Marjan Batagelj in pobuda za Cerkljansko sprta zbirata glasove za skupščino Certa holdinga

Marjan Batagelj za Postojnsko jamo s polovičnim lastništvom in Civilna pobuda za Cerkljansko, ki obvladuje približno četrtino Certa holdinga (CH), z zbiranjem pooblastil delničarjev skušata zagotoviti večino na skorajšnji skupščini. Obe strani, podobno kot vsa Cerkljanska, sta sprti. Povzročitelji delničarske vojne pa mirno preštevajo dobiček od prodanih delnic.


CERKNO - Civilna pobuda za Cerkljansko (Pobuda) se je ponujenemu sodelovanju z Marjanom Batageljem odrekla pred začetkom prevzemnega postopka Certa Holding (CH) s strani njegove družbe Postojnska jama. Batagelj ima v lasti polovico CH, Pobuda ga obvladuje z okrog četrtino delnic. Ker pa je 26 odstotkov malih lastnikov delnice obdržalo in statut CH dopušča le desetino glasovalnih pravic ne glede na delež lastništva, je razplet skupščine negotov.

Težava je bogato nagrajeno vodstvo

V narobe bitki med Batageljem in Pobudo zmagujejo nesojeni prevzemniki CH. Uradno ostajajo skriti, poučena ulica pa omenja vodilno skupino CH in njegovih družb v sodelovanju z Občino Cerkno, ki se je bogato nagradila. Direktor CH Zorko Golob do odstopa za dolžnost in nadzorne funkcije v vseh treh družbah CH z več kot 50.000 evri. Še enkrat toliko so dali v žep ostali trije nadzorniki, ki se vrtijo v vseh družbah. Za storitve, tudi v podporo manipulacijam, so odšteli 66.000 delničarskih evrov, CH pa porinili v 90.000 evrov izgube. Čeprav zakon od vodstva po proglasitvi ničnosti zahteva povračilo vseh prejemkov, do tega še ni prišlo. S trikrat dražjo prodajo delnic Batagelju (med odvetniki in čudnimi družbami so vrteli okrog 16 odstotkov odkupljenih), so dali v žep sto tisoče evrov.

"V Cerknem so ljudje, ki vedo, da se Golob in Batagelj poznata že dolgo. Kmalu se bo izkazalo, da je v prevzemni skupini od začetka. Nikakor pa človeku, ki sodeluje z nezakonitim vodstvom, ne moremo zaupati," so odločni v Pobudi. Če bi se Batagelj v prevzem podal pred lomastenjem skrite skupine čez delničarje, bi bržčas pridobil več kot polovico CH. "Četudi bi ponudil evro za delnico, a sočasno tako jasen razvojni program z vlaganji kot sedaj, bi mu delnice že prodali. Zaradi sprege z vodstvom je sedaj odločitev težja," je povedala skupina, ki ima delnice še v posesti.

"Za CH sem prvič slišal aprila letos!" zaman ponavlja Batagelj. Po naših virih ga je k sodelovanju povabila širša, prav tako skrita skupina prevzemnikov, ki je skočila v hrbet cerkljanski. A se je potem v nasprotju z njimi odločil za odkrit, zakonit prevzem.

Batagelj ni Golob

Batageljev uspeh je tretjina malih delničarjev, ki jih je v nemogočih razmerah prepričal v prodajo delnic v nadomestilo za obetani razvoj. Z nižjo ceno delnice od tiste, s katero jih je za Pobudo kupoval podjetnik Stanislav Eržen. "Borimo se za male delničarje. Z vsako prodano delnico se odpovedujemo delu zgodovine, ki smo jo ustvarjali desetletja. Obdržimo lastnino in prihodnost tistih, za katere nam je mar," pozivajo v Pobudi, kjer so še vedno prepričani, da bi v prihodnosti zmogli storiti to, česar vse od leta 1994, razprodaje Ete in nazadovanja mlade občine, nihče na Cerkljanskem ni.

Batagelja in Goloba enačijo. Kljub temu, da je slednji pred CH uničil dobršen del Ete in se za to dal pogoltnemu lastniku EGO bogato nagrajevati. Kljub temu, da je EGO hranil s kapitalom in dobički, ustvarjenimi na hrbtih delavcev. Tedaj večinoma še delničarjev, ki jih je uspaval z delitvijo dividend. Sočasno je z dividendami hranil tudi Certo, da je od leta 2007 dalje pokrivala izgubo Hotela. Da ni dal zamenjati direktorjev, ki so izgubi botrovali, pa je edino, kar je v vsej svoji antikarieri javno obžaloval.

Za Batagelja govorijo desetletni gospodarski rezultati. Izpostaviti pa gre dobljeno sodno bitko z Občino Postojna o delitvi dividend iz dobičkov Postojnske jame. Vlaga jih v razvoj in to obljublja tudi Cerkljanski.

Pobuda bi dobiček zgolj Etinih delavcev še razmetavala za dividende. Krepila bi tehnično podjetništvo, ker naj bi v turizmu ne bilo priložnosti za izobražene. V sprenevedanju EGO, ki delavce Ete ohranja na robu suženjstva, je spoznala celo vrednost, ki naj bi jo ta pripisoval Eti. Batagelj opozarja na realne probleme v Eti: opustitev razvoja, nedopustno ukinjanje programov, prenizke plače in nezakonito odsotnost delavskega soupravljanja. Predvsem pa na nevarnost, da bo EGO v Cerknem ohranil samo umazano proizvodnjo z livarno. Podobno v TIK, ki bi ga v razvoj napotil tudi s strateškim partnerjem. "Z omenjanjem partnerja za TIK že spreminja prvotno mnenje. Zakaj ni vsaj s Hotelom, ki ga s Postojnsko jamo res vežejo sinergije, že prej sklenil pogodbe o sodelovanju in dokazal resnost razvojnih namer?" Pobuda v njem vidi le poslovneža, ki si obeta 35 milijonov evrov vredno premoženje CH z odkupom delnic za štiri milijone evrov.

Razdeljena Cerkljanska pred skupščino

"Statut CH je pisan za zaščito malih delničarjev, Samo zanje gre," Pobuda meni, da na skupščini lahko uspe in zamenja nadzornike CH.

Njihova zamenjava je seveda nujna. Nadzorniki so skupaj z vodstvom tudi največja Batageljeva težava. Navkljub temu, da je vodstvo lani naredilo tudi nekaj dolgo pogrešanih razvojnih korakov z ureditvijo term na čelu, je jeza delničarjev in Pobude nanje velikanska.

Iz manipulativne zanke je vodstvo in skrivače rešil Batagelj, sam pa se_ hrani z njihovo podporo. Ob nasprotujoči Pobudi je zato pogosto govoril skozi enostranske informacije vodstva CH. Bolj prepričljivo pa na podlagi izkušenj in s širokim pogledom čez planke. Batagelj obljublja kulturno skupščino. Prav tako Pobuda. Golob, na katerega so ljudje najbolj besni, je z odstopom z vseh nakopičenih funkcij olajšal delo. Vodilni člani pobude pa so tudi večkrat zagotovili, da ne merijo na dolžnosti v CH.

"Cerkljanska ni svetovno znani naravni magnet, kot je Postojnska jama, a ima možnosti za razvoj. A le ob enotnosti. Mi smo odšli in bomo z veseljem ostali vikend Cerkljani," so povedali člani družine, ki se je izselila nedavno. Kot večina na Cerkljanskem ne želi biti imenovana. 

Cerkljani si morajo povrniti osebnosti z imeni in priimki. Z razvojem in trdim delom. Ker Eta in turistični del CH delavce z lučjo iščeta po vsej Sloveniji, je skupščina holdinga za Cerkljansko zadnja priložnost. Od oblikovanja občine in prodaje Ete se je ta namreč demografsko skrčila za več kot desetino, izgubila skoraj tri desetine mladih, več kot razpolovila družbeni proizvod, potonila do najbolj okrutnih razmer za Etine delavce v Sloveniji in nazadovala na vseh ostalih področjih.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.