Danes bo znano, ali je Batagelj največji lastnik Certe Holdinga

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Ozebek Nataša Bucik Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Datum: Čet, 12. okt.. 2017 Stran: 6

PREVZEM

Opoldne se izteče Batageljeva ponudba za prevzem Certe Holdinga in s tem cerkljanskega turizma ter podjetij Eta Cerkno in Tik Kobarid. Jutri zvečer bo imel Batagelj na mizi natančne podatke o tem, koliko delničarjev mu je uspelo prepričati. Za zdaj razkriva le, daje bil odziv izredno dober.


Danes ob 12. uri se izteče prevzemna ponudba Marjana Batagelja in Postojnske jame za prevzem delnic Certe Holdinga. Batagelj je 2000 delničarjem, večinoma upokojenim delavcem s Certo povezanih podjetij, za delnico ponujal 3,2 evra.

Zadnji dnevi so bili za delničarje, ki so kolebali glede prodaje, zelo stresni. Poleg Batagelja so namreč prek Deželne banke Slovenije delnice za 20 centov višjo ceno odkupovali tudi posamezni člani civilne pobude Ozaveščena Cerkljanska, ki Batageljevemu prevzemu nasprotujejo. Kljub aktivnemu nasprotovanju prevzema pa slednjim očitno ni uspelo zaustaviti prodaje delnic. Odziv na ponudbo naj bi bil po naših informacijah zfclo dober in jutri bo znano, ali se je približal polovičnemu deležu in bo na skupščino družbe, ki je sklicana za 30. oktober, prišel kot največji lastnik.

Del delničarjev proti prodaji

»Z vsako prodano delnico se odpovedujemo delu zgodovine, ki smo jo sodelavci, prijatelji, naši starši in sosedje uspešno ustvarjali dolga desetletja. Zato ne prodajajmo delnic, obdržimo lastnino in sami soodločamo o naši usodi in prihodnosti tistih, za katere nam je mar,« so v civilni pobudi še včeraj pozivali delničarje. Svetovali so jim, naj delnic ne prodajajo, če so v prodajo zaradi finančne stiske prisiljeni, naj sprejmejo njihovo ponudbo za 3,4 evra na delnico. Tiste, ki so že podpisali izjavo o prodaji delnic Batagelju, pa so obveščali, da jo lahko še vedno prekličejo. V Postojnski jami so možnost preklica zanikali. »Ker se postopek vodi po določilih Zakona o prevzemih, je po zakonu možno preklicati podano izjavo o sprejemu ponudbe le v primeru, če drugi prevzemnik po določilih zakona objavi konkurenčno ponudbo. Ker v tem postopku ni bilo podane konkurenčne ponudbe in ker je rok za tako ponudbo že potekel, je povsem jasno, da delničarji take izjave ne morejo več preklicati,« so sporočili iz Postojnske jame.

Med samo prevzemno ponudbo je jasno sliko zameglila še odločitev višjega sodišča v Kopru, da je večina sklepov lanskoletne skupščine Certe Holdinga nična, ker je bila napačno preložena zgolj za nekaj dni in ne z upoštevanjem novega-30-dnevnega raka.' Sklepi o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu, o imenovanju revizorja in o imenovanju treh članov nadzornega sveta torej niso veljavni. Ker je nezakonito postavljen nadzorni svet kasneje imenoval tudi novega direktorja Boruta Piriha, v civilni pobudi Ozaveščena Cerkljanska izpostavljajo tudi dvom, ali bo prodaja delnic, s katero je Pirih soglašal, sploh veljavna.

Sklepi skupščine nimajo vpliva na prevzem

Batagelj v tem ne vidi problema, saj kupovanje delnic nima nobene povezave z razčiščevanjem lanskoletne skupščine. »Sam sklep na prevzem ne vpliva, ker je prevzem javen in peljan v skladu z zakonom o prevzemih,« pravi. V lokalne razprtije se ne spušča in jih tudi ne komentira. Pojasnjuje, da bi lahko tudi po jutrišnjem poteku prevzemne ponudbe še vedno kupoval delnice po isti ceni, vendar pa odločitve o tem, ali bo z nakupom nadaljeval, še ni sprejel. Spomnimo, Batagelj kupuje delnice holdinga, ki ima posredno v lasti cerkljanski hotel in smučišče, četrtino podjetja Eta Cerkno, kjer proizvajajo komponente za gospodinjske aparate, in skoraj celoten delež podjetja TIK Kobarid, ki izdeluje medicinske pripomočke za enkratno uporabo. Vsa tri podjetja skupaj so lani konec leta zaposlovala dobrih 1000 ljudi.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.