Zadolženi Stari vrh korak bliže oživitvi

NatisniNatisni

Medij: Delo (Aktualno) Avtorji: Blaž Račič Teme: Mali delničarji Datum: Sob, 07. okt.. 2017 Stran: 4

Smučišče V Heti potrdili, da so se s STC Stari vrh dogovorili za poplačilo 3,2 milijona evrov terjatev - Kako bosta občini zagotovili denar? 

Stari vrh - Slaba banka Heta in STC Stari vrh sta se po naših informacijah dogovorila o poplačilu trimilijonske terjatve, s čimer so se zelo izboljšale možnosti za preživetje smučišča. V občinah Gorenja vas- Poljane in Škofja Loka, ki sta lastnici smučišča s 55 hektari prog, o dogovoru še ne želijo govoriti, prav tako ni jasno, kako bosta za poplačilo terjatev zagotovili denar. 


»V Heti Asset Resolution konkretnih poslovnih procesov ne moremo komentirati, saj spoštujemo načela dobre poslovne prakse. Lahko pa povemo, da smo s podjetjem STC Stari vrh sklenili dogovor za poplačilo naših terjatev, ki omogoča nadaljnje obratovanje in razvoj smučišča,« je naše informacije potrdil Janez Žepič iz Hete, ki pa ni razkril, za koliko so prodali 3,2 milijona evrov terjatev do smučišča. Direktor STC Tomaž Trobiš je letos spomladi dejal, da za plačilo terjatve pričakuje »velik diskont«, terjatev Hete pa da bi lahko bila nižja kot milijon evrov. 

Na občini (še) skrivnostni 

Trobiš, ki je ali skorajšnjo rešitev ali propad žičničarskega podjetja napovedal že za pomlad, se na naše telefonske klice v zadnjih dneh za pojasnila o dogovoru s Heto ni odzval. Župan občine Gorenja vas-Poljane Milan Cadez je pred dnevi na vprašanje Dela, kako blizu je morebitni dogovor s Heto, odgovoril, daje optimist in da bodo dogovor, če ga bodo dosegli, predstavili na novinarski konferenci ali na začetku oktobra ali pred začetkom zimske sezone. Zdaj Cadez pravi, da je za dodatne informacije v zvezi s tem še nekoliko prezgodaj in da bodo rešitev, ko jo bodo našli (po navedbah Hete so dogovor ze sklenili), predstavili vsem hkrati. Kdaj naj bi se to zgodilo, ni povedal, prepričan je, da bo na Starem vrhu se mogoče smučati. Zanimive bodo predvsem podrobnosti, kako bosta občini lastnici zagotovili denar za poplačilo terjatev in kakšne načrte imata s smučiščem. 

Danilo Brecelj iz združenja žičničarjev pravi, da o poplačilu terjatev smučišča Stari vrh do Hete uradno niso obveščeni. Dejal je, da je pred mesecem dni Tomaž Trobiš napovedal rešitev do konca septembra. »Da so se dogovorili, smo dobili informacijo, a podrobnosti ne poznamo,« je dejal Brecelj. Vsi resni ponudniki se zavedajo, da se morajo ukvarjati tudi s poletno ponudbo, ne le zimsko, kar dokazuje tudi minula poletna sezona, je poudaril Brecelj. 

Izguba in negativni kapital 

Marca letos sta na skupščini družbenikov STC Stari vrh občini Gorenja vas-Poljane in Škofja Loka kot največji družbenici na podlagi zakona o gospodarskih družbah o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala zaradi pokrivanja izgube s sočasnim povečanjem osnovnega kapitala postali edini lastnici družbe kljub nasprotovanju malih delničarjev. Osnovni kapital družbe so z dobrih 650.000 evrov znižali na nič evrov, in kot je takrat napovedal Trobiš, so razliko namenili za pokritje izgub v zadnjih letih. Občini sta nato kot edini družbenici v podjetje vložili po 3750 evrov osnovnega kapitala in postali edini družbenici podjetja Stari vrh, ki je v lanskem poslovnem letu ob 383.000 evrih prihodkov imelo za 214.000 evrov izgube ter 231.000 evrov negativnega kapitala. 

Po podatkih Erarja, aplikacije KPK, sta občini prejšnji teden na račun družbe Stari vrh nakazali vsaka po 30.000 evrov. Čadež je pojasnil, da vsako leto nakažejo denar za pripravo prog pred začetkom sezone. 

Dolg podjetja do domačinov 

Občini sta se vključili v reševanje smučišča in zato hoteli pridobiti tudi podporo lokalnih podjetnikov. Boris Mesec, lastnik in direktor podjetja Mebor iz Železnikov, je povedal, da so ga sicer povabili na sestanek, na katerem so govorili o morebitnem vključevanju uspešnih lokalnih podjetij v reševanje Starega vrha, a se ga ni udeležil, zato zdaj nima nobenih informacij o dogovoru. 

Nekdanji direktor smučišča Matevž Demšar, ki je tudi lastnik desetih hektarov zemljišč na smučišču, rešitev za smučišče podpira, a opozarja, da imajo domačini do podjetja še odprte terjatve, saj nekateri v zadnjih dveh letih niso prejeli plačila za uporabo zemljišč. 

Grega Štefe iz gostišča in penziona Stari vrh pravi, daje izgubil zaupanje do podjetja Stari vrh in da so se zaradi negotovosti pri delovanju smučišča usmerili v poletno sezono. »Na naši turistični kmetiji od smučišča nismo življenjsko odvisni,« pravi Demšar, ki ocenjuje, da je za lokalne ponudnike pomembno, da smučišče deluje, saj je interes po sodelovanju obojestranski. Prepričan je, da bi morali v bližini smučišča, ki stavi na nočno smuko, imeti na voljo več turističnih postelj, s katerimi bi goste lažje zadržali več dni, in da bi morali z različnimi prireditvami še bolj razviti poletno ponudbo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.