Višje sodišče potrdilo ničnost letnega poročila

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Aktualno) Avtorji: Nace Novak Teme: Mali delničarji Datum: Pon, 18. sep.. 2017 Stran: 3

Pomembna zmaga malih delničark v primeru TT Okroglica

Višje sodišče v Kopru je zavrnilo pritožbo družbe Tekstilna tovarna Okroglica na tožbo malih delničark zaradi ničnosti letnega poročila za leto 2013 in sklepov skupščine julija 2014. Že na prvi stopnji je sodišče ugotovilo ničnost letnega poročila, v katerem bi morala družba izkazovati izgubo in ne dobička. 

NOVA GORICA ► Mali dellničarki družbe Tekstilna tovarna Okroglica (TTO) Barbara Birsa in Danila Bavcon sta že na skupščini družbe, julija 2014, postavili vprašanja o pravilnosti izkazanega poslovnega rezultata za leto 2013, a ju je uprava ignorirala. Zato sta se tudi odločili za tožbo. Kot je pojasnila Barbara Birsa, je bil nepravilen rezultat v letnem poročilu za leto 2013 osnova tudi za izplačilo nagrad in celo delitev dividend. 

Bilančni dobiček družbe naj bi v letu 2013 znašal 611.280 evrov. Že iz sodbe okrožnega sodišča v Novi Gorici pa izhaja, da je bila v letnem poročilu precenjena postavka kratkoročnih terjatev, saj je bila terjatev iz naslova odškodnine v višini dobrega 1,1 milijona evrov navedena brez podlage in v nasprotju s slovenskimi računovodskimi standardi in mednarodnimi standardi računovodskega poročanja. 

"Družba bi zato v letnem poročilu za leto 2013 morala izkazovati izgubo in ne dobička. Vsebina letnega poročila je v nasprotju z javnim interesom in zato nična," piše v obrazložitvi pravnomočne sodbe Višjega sodišča v Kopru. 

"Meniva, da je ta dobljena tožba pomembna zmaga z vidika vseh malih delničarjev. Vse prepogosto se namreč v Sloveniji dogaja, da so mali delničarji premalo aktivni pri uresničevanju svojih pravic," je še povedala Barbara Birsa. Dodala je tudi, da če je bilo v bilancah in izkazih za leto 2013 nepravilno stanje, potem so po njenem mnenju nepravilni tudi podatki za vsa naslednja leta. 

Upravi TTO bosta mali delničarki najprej dali možnost, da v razumnem roku sanira stanje, na podlagi tega pa se bosta kasneje odločali o odškodninski odgovornosti tedanje uprave. Iz službe za stike z javnostjo družbe TT Okroglica so v zvezi s pravnomočno sodbo odgovorili, da menijo, da je bilo dejansko stanje nepopolno in napačno ugotovljeno. 

"Z namenom zavarovanja pravic in interesov družbe bomo vložili ustrezna pravna sredstva, skladno z zakonom," so še pojasnili. Glede na pravnomočno sodbo imajo na voljo le izredna pravna sredstva. Dodali so tudi, da ni podlage za odškodninsko odgovornost, saj ni prišlo do škode.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.