Prepirajo se o preteklosti in zato ne vidijo v prihodnost

NatisniNatisni

Medij: Idrijske novice (Ostalo) Avtorji: Damijan Bogataj Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 08. sep.. 2017 Stran: 3

V sredo, 6. septembra popoldne, se je na izredni seji sestal svet občine Cerkno s samo eno točko dnevnega reda. Prevzemna ponudba za odkup vseh delnic družbe Certa Holding, ki združuje male delničarje Ete, je bila po mnenju župana zadosten razlog za sklic izredne seje na kateri je imel glavno besedo Marjan Batagelj. Uspešen poslovnež in spreten govornik je v dveh urah in pol predstavil vizijo razvoja, uspehe njegovih podjetij in zgrožen poslušal prepire med nekdanjimi in današnjimi upravniki Certe, Certe Holding in Hotela Cerkno. Srečanje z občinskimi svetniki je sklenil z retoričnim vprašanjem: »Pa želite tukaj v Cerknem koga slučajno odgnati?« 


Zapletlo se je že na začetku, ko je nekdanji župan in nekdanji direktor Hotela Cerkno Miran Ciglič sedanjega župana Jurija Kavčiča zasliševal o razlogih za izredno sejo in zakaj v dvorani ni ekipe POP TV ter zakaj ni povabil odvetnika Sebastjana Kerčmarja in zakaj sploh izredna seja sedaj, saj bi bilo po njegovem mnenju izredno sejo treba sklicati že po lanskoletnih dogodkih ob sporni skupščini Certe Holding. 

Marjan Batagelj se je občinskim svetnikom in zainteresirani javnosti prestavil kot uspešen poslovnež. Številke o povečevanju obiska, vlaganjih dobička v nove objekte, uspehih na področju industrije ter vizija razvoja Postojnske jame so bili zgovorni. Ostro je zavrnil namigovanja Marte Deisinger, da je bil on »skriti kupec«, ki je preko borznoposredniških hiš že lani začel z odkupovanjem delnic. 

Poudaril je, da se v vsak projekt podaja kot otrok. Zvedav in raziskujoč vedno sprašuje stvari, ki marsikomu niso všeč. To je storil tudi ob prevzemu Postojnske jame, ko so mu morali uslužbenci utemeljiti sto in en razlog, zakaj sledijo ustaljenim navadam in poslovnim modelom. Ko je napovedal, da bo korenito povečal število obiskov in podjetje spravil iz rdečih številk, mu ni nihče verjel. Z voljo, delavnostjo, jasno vizijo in znanjem mu je uspelo. Podjetje Postojnska jama d. d. je danes v odlični kondiciji in z jasnimi vizijami za prihodnje. 

Kako razmišlja o Cerkljanski? Vidi jo kot zanimivo v naravo odeto zeleno turistično destinacijo, ki bi lahko turistom ponujala mir in stik z naravo. Ima odlično smučišče, hotel, kije nujno potreben kompletne prenove in terme, ki so biser te doline. »Če mi jih prestavite v Postojno, vam jih plačam v zlatu,« je slikovito opisal svoj odnos do termalnega vrelca v Cerknem. Tega seveda ne bodo prestavljali, ampak iskali možnosti, da bi turiste pripeljali v Cerkno. Ob ocenjevanju razmer v Tiku je zaskrbljeno ugotovil, da podjetje do nedavnega sploh ni imelo razvojnega oddelka, ta pa je srce vsakega podjetja, ki gleda v prihodnost. Lasten razvoj in agresivni marketing bi podjetju tudi na dolgi rok zagotovila najprej preživetje in potem še razmah dejavnosti. 

Najtrši oreh v Cerknem je vsekakor tovarna Eta. Ustvarili sojo Cerkljani, z odpovedovanjem delu plač so postavljali tovarne in gradili stanovanja. Po prodaji večinskega deleža Švicarjem jim je ostal le četrtinski delež in ostali so praktično brez vpliva na poslovno politiko podjetja. 

V razpravi je Marko Čadež izpostavil problem večinskih lastnikov, ki so včasih gluhi za predloge delavcev. Marjan Batagelj je povedal, da neskončno črpanje dobička prinaša gotovo smrt. »Kje so predstavniki delavcev v nadzornem svetu in kaj počno?« seje vprašal Marjan Batagelj. Domen Uršič je podvomil v razvoj turizma ob dejstvu, da celotni panogi kronično primanjkuje delavcev. Daje temu res tako, je potrdil Marjan Batagelj, ki vidi izhod iz kadrovske rulete le v ustanovitvi lastne turistične akademije. Ta bo izobraževala nov kader in študentom jamčila tudi delovna mesta. 

V dolgem nastopu se je Marta Deisinger obregnila ob metode izračunavanja cene delnice. Trdila je, da bo prevzemnik podjetja kupil le denar, ki je na računih, vse ostalo pa mu bodo delničarji podarili. Pohvalila je njegove uspehe, a bila kritična do delovanja poslovodstva Certe in Certe Holding, ki naj bi v škodo delničarjev zakrivili vrsto nedopustnih napak. 

Zoper take ocene je nastopila Petra Borovinšek in od razpravljavcev terjala odgovor kakšna bo Cerkljanska čez 15 let. Borut Pirih je povedal, da mu v letu dni ni uspelo organizirati delovnega srečanja s predstavniki civilne iniciative in prosil vse upokojence, da pustijo aktivnim generacijam, da same oblikujejo prihodnost. V bran malim delničarjem pa je stopil Miran Ciglič in trdil, da so bili ti ogoljufani lani, ko so jim po njegovem tolmačenju s fizično silo preprečili udeležbo na skupščini in so oškodovani ker jim uprava ne poroča o pravi ceni delnice. 

Zmedeno razpravo je v enem stavku strnila Manuela Božič Badalič. »Gre se vam, gospodje in gospa, samo za denar,« je bila odločna sedanja direktorica Hotela Cerkno, ki dobro pozna tudi delovanje predhodnikov in dodala, da potrebujejo šest milijonov evrov za korenito rekonstrukcijo hotela. Ta je pred njenim prihodom v desetih letih pridelal 17 milijonov evrov izgube in v obdobju direktorovanja Mirana Cigliča celo gradil na črno. Restavracija in terase so črne gradnje, ki jih bodo morali podreti. 

Zgrožen ob nebrzdanem obmetavanju z očitki upokojenih in aktivnih direktorjev se je Marjan Batagelj glasno vprašal: »Pa tu v Cerknem koga želite ali koga odganjate?« Marti Deisinger je ponudil honorarno delo pri novih cenitvah z zavezo, da ocenjena podjetja potem po izračunani ceni tudi proda, a je ta ponudbo odklonila in dodala, da »ima dovolj pokojnine, in da se ji res ni treba ukvarjati s tem«. 

Neuradni del seje so nadaljevali v restavraciji hotela, saj je Marjan Batagelj prav ta dan praznoval 55. rojstni dan. 

»Tako se začne. Najprej preselijo eno linijo, potem cel program in potem ostane le še umazana proizvodnja. Turizem in umazana industrija pa ne gresta skupaj. Tega se morate zavedati,« je v Cerknem povedal Marjan Batagelj.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.