Colarič: Nisem konservativen, ampak previden

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Silva Čeh, Cveto Pavlin Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 07. jul.. 2017 Stran: 8

Skupščina Krke Letos načrtujejo za 1,220 milijarde evrov prodaje, dobiček pa bo predvidoma večji, kot je bil lani 

Otocec - Skupščina bo letos daljša, ker je treba razjasniti veliko zadev, je dejal predsednik uprave Krke Jože Colarič. Večkrat je poudaril višji dobiček v letošnjem prvem polletju, kije z 91,7 milijona evrov že pri 84 odstotkih lanskega. 


V prvi polovici leta je Krka ustvarila 666 milijonov evrov prihodkov, kar je 8,5 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta. Čisti dobiček skupine je znašal 91,7 milijona evrov, kar je 31 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je delničarjem povedal Jože Colarič. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je znašal 122,4 milijona evrov, kar je 30 odstotkov več kot v lanskem enakem obdobju. 

Boljši rezultati poslovanja so doseženi z obstoječo strategijo. To prilagajajo glede na stanje na trgu in konkurenco. Krka strategijo posodablja, a ne bo drastičnih sprememb, je napovedal. Želimo si zdravo rast tudi vprihodnje. Strategijo do leta 2030 nameravajo dosegati z najmanj tretjinskim deležem novih izdelkov v skupni prodaji, z organsko rastjo in prevzemi zagotavljajo rast. Colarič: »Delamo na prevzemih, a ne na silo.« Zavrnil je očitke, daje glede prevzemov konservativen. Pravi, da je previden. Dividendna donosnost pa je pri Krki večja kot pri konkurenci, je še poudaril Colarič. 

Nezadovoljni s preteklim letom 

»Smo z letom 2016 zadovoljni? Nismo. Je bilo pa izrazito težko leto,« je ob predstavitvi lanskih rezultatov dejal Colarič. Krka je ustvarila 1,174 milijarde evrov prihodka in 108,5 milijona čistega dobička, kar je največ med vsemi slovenskimi podjetji. Prvega je bilo odstotek več, drugega pa kar 31 odstotkov manj. 

Najuspešnejša prodajna regija skupine Krka je bila v prvem polletju z 214 milijoni evrov in 32,7-odstotnim deležem v skupni prodaji regija vzhodna Evropa. V njej so prodajo glede na enako lansko obdobje povečali za 38,4 milijona evrov oziroma 22 odstotkov in s tem dosegli največjo absolutno in relativno rast prodaje med vsemi Krkinimi regijami. 

Druga po velikosti prodaje je bila regija srednja Evropa s 154,4 milijona evrov, kar je devetodstotna rast in 23,6-odstotnim deležem v prodaji skupine Krka. V regiji zahodna Evropa, ki ima v prodaji skupine 21,9-odstotni delež, so prodali za 143,2 milijona evrov izdelkov, kar je pet odstotkov manj kot v primerljivem lanskem obdobju. 

Burno pred skupščino 

Pred letošnjo Krkino skupščino je bila dokaj burno. Najprej je Društvo Mali delničarji Slovenije podalo nasprotni predlog o izplačilu dividende 3,5 evra bruto za delnico, namesto 2,75, kar sta predlagala nadzorni svet in uprava. Nato je največji delničar SDH objavil, daje pri madžarski svetovalni hiši McKinsey & Companv naročil analizo dogajanj v farmacevtski industriji. Ost kritike SDH je bila uperjena v Krkino premajhno dobičkonosnost glede na visoka vlaganja v raziskave in razvoj ter poslovno strategijo, ki da je zastarela in ni primerna za spopad s svetovno konkurenco, zato jo je treba prevetriti in posodobiti. 

Tega se Krkina uprava zaveda in strategijo prilagaja tako glede na stanje na trgu kot glede konkurence, a že v začetku tega leta je napovedala pripravo nove poslovne strategije, ki naj bi jo predstavili do konca letošnjega leta. Morda bodo zdajšnje zahteve in kritike SDH pospešile njeno pripravo in promocijo. Študijo SDH pa je Krkin predsednik uprave označil za »zgolj skromno zbirko javno znanih podatkov«. V strategiji 2030 želimo zdravo rast, najmaj tretjinski delež novih izdelkov v skupni prodaji, je poudaril Colarič. 

Krka prevzema kitajsko podjetje 

Krka se že nekaj časa intezivno ukvarja s prevzemom sicer manjšega kitajskega farmacevtskega podjetja, ki ima okrog 10 milijonov evrov prodaje, a še bolj pomembno je, da je razvojno, proizvodno in tudi zelo dobro na regulatornem področju. Potem ko so skrbni pregled opravili, bi lahko prevzem končali že do konca poletja. Vsekakor se bo Krki tako kitajski trg še bolj odprl. 

Dvome, ki jih je bilo zaznati pri največjem lastniku SDH do upravljalcev Krke, je Colarič odgnal tudi z dejstvom, da sta na skupščini tako uprava kot nadzorni svet dobila več kot 99-odstotno podporo razrešnici. 

Ali in kako negativizem škodi firmi? Colarič je odgovoril, da mu gotovo ne pomaga, ampak to morajo vedeti delničarji. Tudi predsednik nadzornega sveta Krke Jože Mermal je bil z razpletom skupščine zadovoljen, še bolj pa z izjemnimi polletnimi rezultati Krke. Ne glede na nervozo, ki so jo povzročile analize, je Mermal dejal, da gre predvsem za primerjave, ki operirajo zgolj z javno dostopnimi podatki, da pa je Krka gotovo izjemno stabilna in razvojno naravnava firma. 

Ker je bil na skupščini za novega člane nadzornega sveta imenovan poleg Boruta Jamnika tudi Hans-Helmut Fabry, predlagan šele na skupščini, je Kristjan Verbič napovedal izpodbijanje take odločitve. Že zato, ker je bil Fabry med vodilnimi v nemškem Sandozu, lahko po njegovem gre za konflikt interesov, to pa lahko Krki škodi. 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.