Zmagal je "naš"

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Primorska) Avtorji: Furlanič Lea Kalc Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Datum: Pet, 26. maj. 2017 Stran: 8

Terčonovi na skupščini sežanskega komunalnega podjetja preglasovali Poljanška 

Na včerajšnji skupščini Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana, čigar največji, a ne večinski lastnik so kraške občine, so za tretjega nadzornika imenovali Jožefa Strnada. Ta naj bi zastopal interese malih delničarjev, a ker je zaposlen v KSP in svetnik v komenski občini, oboji pa že imajo svojega člana v nadzornem svetu, bo Društvo malih delničarjev njegovo imenovanje izpodbijalo na sodišču. 


SEŽANA ► Kraške občine, ki so s 40 odstotki delnic največje lastnice KSP v nadzornem svetu KSP zastopa Boris Hlačar, zaposlene pa Miran Furlan. Na včerajšnji skupščini Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana je bilo na dnevnem redu imenovanje tretjega nadzornika, predstavnika kapitala oziroma malih delničarjev. 

Tretji nadzornik je Jožef Strnad 

25-odstotni lastnik KSP Leopold Poljanšek (prek podjetij Spira pet in Lagerfin) je ob podpori Društva malih delničarjev že pred skupščino predlagal Ljubišo Stanojeviča, a je včeraj, tako kot smo napovedali, prišlo do preobrata. Skupina malih delničarjev, ki ima v lasti enajst odstotkov kapitala KSP je za predstavnika kapitala predlagala Jožefa Strnada. "Med podpisanimi predlagatelji je bil tudi Vojko Terčon, v podjetju prav tako zaposlen kot vodja gradbene dejavnosti," je včeraj po skupščini povedal predsednik Društva malih delničarjev Slovenije Rajko Stankovič. 

"Njihov predlog je bil sprejet s 67-odstotno večino, 32 odstotkov je glasovalo proti, eden od delničarjev, lastnik 7,6 odstotka delnic KSR seje vzdržal. Zato o Stanojeviču niso glasovali. Na skupščini so bili prisotni zastopniki 96 odstotkov kapitala," je še povedal Stankovič, ki se je skupščine udeležil na Poljanškovo prošnjo, da bi kot eden večjih lastnikov KSP v nadzornem svetu zagotovil neodvisnega, zunanjega strokovnjaka. 

Imenovanje gre na sodišče 

Jožef Strnad namreč to ni, pravi Stankovič, saj je zaposlen v KSP kot vodja stanovanjsko - nepremičninskega sektorja. 

Stankovič je zato že pred glasovanjem opozoril, da je predlog za imenovanje Strnada neskladen s statutom KSR ki določa, da se na skupščini izvoli predstavnika kapitala. "Strnad je kot zaposlen v KSP tako v konfliktu interesov, saj imajo delavci v nadzornem svetu že svojega predstavnika. Opozorilu navkljub so dali nasprotni predlog na glasovanje. Naše društvo in z njim 32 odstotkov delničarjev je na skupščini najavilo, da bomo na sodišče v Koper podali izpodbojno tožbo. Obenem bomo zahtevali začasno zadržanje vpisa novega nadzornika. To bomo storili že ta petek," je včeraj popoldne poudaril Stankovič. Še pred skupščino se je predsednik društva delničarjev nadejal, da bo pri odločanju o tretjem nadzorniku prevladal zdravi razum, saj je Stanojevič neodvisen strokovnjak z večletnimi izkušnjami v gospodarstvu in nadzornih svetih, in da ne bo šlo za boj med "našim" in "vašim" kandidatom.

Dogovor občin

Da je šlo za iskanje "našega" kandidati, je potrdil eden od kraških županov, ki so se pred skupščino usklajevali o zavrnitvi Poljanškovega kandidata in predlogu za "našega, domačega človeka, ki pozna tudi komunalo." Strnad je poleg tega, da je med vodstvenimi delavci na KSP, tudi aktiven v občinski politiki v Občini Komen. Ta je v tem mandatu občinski svetnik, izvoljen na listi SDS in del koalicije župana Marka Bendellija. Za komentar smo včeraj prosili tudi Strnada, a se na naše klice ni odzval.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.