1. DEL: Vse, kar morate vedeti o registrskih računih

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Manja Pušnik Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 18. nov.. 2016 Stran: 6

Sem Slovenec, živim v tujini in sem rezident Nizozemske. Ker sem odločbo finančne uprave o (ne)rezidentskem statusu prejel pred dnevi, mi ni uspelo urediti prenosa delnic z registrskega računa. Trenutno sem v stiku z eno izmed slovenskih borznoposredniških hiš, vendar opažam, da se postopki razlikujejo pri različnih ponudnikih. Več strokovnjakov mi je zagotovilo, da težav pri odprtju trgovalnega računa ni, tudi če sem nerezident Slovenije, dokler imam potrdilo o tem, kje plačujem davke. Vseeno se je izkazalo, da postopek ni enostaven. Borzna hiša me je obvestila, da lahko odprem račun in uredim prenos delnic, če jim pošljem vse potrebne dokumente in overim podpis na pogodbi na slovenskem veleposlaništvu. Zdaj pa me obveščajo, da tako overjen podpis ni dovolj, saj ga moram notarsko overiti. To je na Nizozemskem nemogoče urediti, saj ne morem overiti prevoda pogodbe in dokumentov iz slovenščine. Zanima me, ali je tako overjen podpis dovolj ali pa gre le za nesporazum? Kot sem omenil, je borzna hiša do zdaj že večkrat spremenila navodila o tem, kaj naj storim. 

Informacija borznoposredniške hiše je žal točna. Kar zadeva prodajo, ta trenutek res ne zadošča samo overjen podpis na slovenskem veleposlaništvu za namen identifikacije stranke pri prodaji vrednostnih papirjev. Vendar pa se bo ta zakonodaja spremenila v zelo kratkem času. Po novem naj bi bilo to mogoče predvidoma že po novem letu. Kako je z notarsko overovitvijo na Nizozemskem, pa nimamo informacij. Bralec bo zadevo najhitreje uredil, če se bo obrnil na katero izmed poslovnih bank pri nas (NLB, Abanka, KBS) in pri njih odprl trgovalni račun ter jih ob tem zaprosil, da ga na Nizozemskem za njih (torej za banko - NLB, Abanko ali KBS) identificira uslužbenec nizozemske banke, ki poslovno sodeluje s slovenskimi bankami. S tem odpade overovitev pri notarju, saj ga identificira bančni delavec na Nizozemskem za potrebe bančnega delavca v Sloveniji in transakcija nato lahko steče. Odgovor so pripravili v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS). 

Kam so izginile delnice NKBM? 

Več bralcev sprašuje, kam so izginile njihove delnice NKBM, ki so jih kupili v okviru javne prodaje konec leta 2007. Spomnimo, tedaj je med državljani zavladala prava evforija, vrste pred okenci za nakup delnic banke so bile dolge. Nihče ni pričakoval, da bo banka zašla v težave in da bodo ob sanaciji bank v letu 2013 razlastninjeni. Delničarji NKBM so tako izgubili prav vse. Tedaj je bilo izbrisanih skoraj 97.000 delničarjev banke, nekateri od njih so v ta vrednostni papir vložili večji del svojih prihrankov. Zaradi izbrisa jih KDD ne vodi več v svojih evidencah in v obvestilih, ki so jih imetniki delnic prejeli konec letošnjega septembra o stanju na njihovih registrskih računih, ni podatka, da so (bili) delničarji NKBM.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.