Levica in desnica skupaj v bran malih delničarjev

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (V ospredju) Avtorji: Manja Pušnik Teme: Mali delničarji Datum: Pon, 24. okt.. 2016 Stran: 3

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pozvala državni zbor, naj prepreči zaračunavanje previsokih stroškov imetnikom registrskih računov pri prenosu delnic iz KDD na trgovalne račune pri bankah in hranilnicah. Za zaščito malih delničarjev pa so skupaj stopili poslanci Združene levice, NSi in nepovezani poslanci.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je za zaščitilo malih delničarjev od poslancev zahtevala avtentično razlago 48. člena zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, s katerim želijo doseči omejitev skupnih končnih stroškov prenosa in upravljanja trgovalnega računa. Nedavni pregled ZPS ponudbe in stroškov poslovanja s trgovalnimi računi je namreč pokazal, da šest od desetih ponudnikov trgovalnih računov ne upošteva omejitev, ki jih določa zakon, ampak potrošnikom zaračunava višje stroške. Tako na primer posameznik s povprečno vrednostjo delnic na registrskem računu v višini 3000 evrov, ki bi glede na zakonsko določilo o omejitvah na letni ravni moral za prenos na trgovalni račun poravnati do 15 evrov nadomestil, pri ponudnikih v povprečju plača 19,34 evra, pri najdražjem ponudniku pa kar 26,96 evra. »Ker se redni stroški, povezani s trgovalnim računom, pogosto zaračunajo v fiksnem znesku, preveliko zaračunavanje bremeni predvsem male varčevalce oziroma jih odvrača od tega, da bi še naprej varčevali v vrednostnih papirjih,« opozarjajo v zvezi potrošnikov.

Po njihovem mnenju ponudniki izigravajo zakonsko določbo, saj zakonske omejitve upoštevajo le pri vodenju računa in vzdrževanju stanja na računu, hkrati pa zaračunavajo visoka nadomestila za različne storitve. Med njimi sta na primer »vodenje evidenc podatkov strank« in »omogočanje transakcij na računu«.

ZPS podpirajo tako desni kot levi

Visoki stroški poslovanja s trgovalnim računom, ki jih z dodajanjem novih nadomestil zaračunavajo nekateri ponudniki, po mnenju ZPS niso le zakonsko sporni, ampak celo ekonomsko neupravičeni. S tem se strinjajo tudi poslanci Združene levice (ZL), NSi in nepovezani poslanci, ki so že vložili zahtevo za avtentično razlago omenjene zakonske določbe. Poslanci opozarjajo, da avtentične razlage veljajo od začetka veljavnosti zakona, zato so vse ponudbe, ki ne upoštevajo zakonskih omejitev, nezakonite in bodo lahko podvržene odškodninskim zahtevkom. »Po naših izračunih lahko prenos in upravljanje računa malega delničarja stanejo več kot 40 evrov na leto. To pa je bistveno več, kot znašajo dividende večine imetnikov delnic,« pojasnjujejo v ZL.

Tudi poslanci DeSUS so bili sprva podpisniki poslanske pobude, vendar so se na podlagi dodatnega mnenja parlamentarne zakonodajne pravne službe odločili, da avtentična razlaga zakona ni potrebna, saj da je to področje ustrezno urejeno. »Imeli smo dileme, ampak jih je mnenje zakonodajno pravne službe razblinilo,« so pojasnili v DeSUS. Poslanci NSi pa poziv podpirajo, saj želijo razjasnitev o tem, kako visoki so lahko stroški odprtja in vodenja trgovalnega računa. V NSi namreč zagovarjajo stališče, da morajo biti tovrstni stroški čim nižji. »To je bil tudi namen amandmaja k 48 .členu omenjenega zakona, ki ga je parlament sprejel lani,« še menijo v NSi.

Nedavni pregled ponudbe in stroškov poslovanja s trgovalnimi računi pri ZPS je pokazal, da šest od desetih ponudnikov trgovalnih računov ne upošteva omejitev, ki jih določa zakon, ampak potrošnikom zaračunava višje stroške.


218.837 je še imetnikov registrskih računov pri KDD, med njimi je največ upokojencev.


Do konca leta se je treba odločiti

Po zakonu o nematerializiranih vrednostnih papirjih se v začetku prihodnjega leta za fizične osebe ukinjajo registrski računi pri Klirinško-depotni družbi (KDD). Do konca leta se mora okoli 220.000 Slovencev odločiti, kaj bodo storili z delnicami, ki so jim iz obdobja lastninskih certifikatov ostale na teh računih. Po zadnjih podatkih je na njih še za okoli 500 milijonov evrov delnic. V zadnjih dveh mesecih se je vrednost prenesenega premoženja fizičnih oseb na registrskih računih znižala za okoli 200 milijonov evrov, v KDD pa vsak dan opravijo od 1000 do 1200 prenosov z registrskih računov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.