Odstreli na Savi Re: za Ivanušičem je na vrsti Tomažič

NatisniNatisni

Medij: Delo (Ostalo) Avtorji: Silva Čeh Teme: Mali delničarji Datum: Sob, 08. okt.. 2016 Stran: 3

Odredba Zavarovalniški regulator meni, da je predsednik nadzornega sveta Save nehal izpolnjevati pogoje za nadzorniško funkcijo 

Ljubljana - Potem ko je nadzorni svet (NS) Pozavarovalnice Sava pred mesecem in pol odpoklical predsednika uprave Zvonka Ivanušiča, je zdaj pred »odpoklicem« tudi predsednik nadzornega sveta pozavarovalnice Branko Tomažič. Družba je od regulatorja AZN prejela odredbo, da je predsednik NS Tomažič »nehal izpolnjevati pogoje za nadzorniško funkcijo«. 


Sava Re je odredbo Agencije za zavarovalniški nadzor (AZN), ki govori o odpravi kršitev, zaradi katerih je predsednik NS Save Re »nehal izpolnjevati pogoje« za odgovorno nadzorniško funkcijo, prejela v četrtek. AZN od družbe zahteva sklic skupščine v 45 dneh od prejete odredbe, pri čemer je dovoljen tudi ugovor v osmih dneh po prejemu te kazenske odredbe. Iz Save Re so na vprašanja, ali bo družba sklicala skupščino v 45 dneh in ali se bo morda na odredbo pritožila, odgovorili, da se glede tega družba še ni opredelila. 

Odločitev AZN ni nepričakovana. Že 11. avgusta smo poročali, da je AZN Savo Re obvestilo, da Tomažič, ker je v osebnem stečaju, ni primeren za nadzornika zavarovalnice. Nekaj dni po tem sporočilu pa ni »odletel« predsednik nadzornega sveta Save Re Branko Tomažič, ampak predsednik uprave Zvonko Ivanušič. Kakor je znano, zaradi nakupa poslovne stavbe ACH, ki naj bi jo Sava Re kupila po previsoki ceni. 

Tomažič: Nisem v osebnem stečaju 

Na skupščini Save Re 30. avgusta so delničarji veliko spraševali in »provocirali« predsednika NS Tomažiča, kako lahko nadzira tako veliko družbo, spodkopava upravo, če je sam v osebnem stečaju, a je Tomažič te obtožbe preprosto zanikal. Na vprašanja, ali je v osebnem stečaju, je odgovarjal: »Nisem bil in nisem v osebnem stečaju.« Na AZN so zdaj na vprašanje Dela, ali torej gre za osebni stečaj ali kakšno drugo težavo prvega nadzornika, odgovorili: »Na podlagi 507. člena zakona o zavarovalništvu, ki ureja dolžnost varovanja zaupnih podatkov, AZN konkretnih postopkov ne more komentirati.« 

Tomažič naj bi imel težave s prezadolženostjo, kakor je pred časom poročal Dnevnik, mora DUTB kot pravni naslednici Probanke povrniti več kot 400.000 evrov dolga. Probanka je pred tremi leti vložila tudi zahtevo za Tomažičev osebni stečaj. 

Gregor Tekavec, izvršni sekretar Društva malih delničarjev Slovenije (MDS), pričakuje, da se bo z »odpoklicem« Tomažiča bolj razjasnilo, ali je bil tudi odpoklic Ivanušiča izveden pravilno. Po njegovem mnenju pa je zelo pomembno, ali je Tomažič na skupščini, kjer je zatrjeval, da ni v stečaju, govoril resnico. Vse to bodo delničarji lahko vprašali na skupščini Pozavarovalnice Sava, ki jo zdaj tudi uradno zahteva AZN. In vse to je pomembno, meni Tekavec, tudi zaradi pred dnevi napovedane tožbe Zvonka Ivanušiča, ki toži družbo in pričakuje vrnitev na mesto predsednika uprave. Tekavec je spomnil, da so delničarji na avgustovski skupščini opozarjali Tomažiča, kdo bo plačal pričakovano Ivanušičevo tožbo ... 

Izredna uprava in izredni nadzorni svet? 

Vprašanje je, ali se bo družba na odredbo AZN pritožila in kaj bi se lahko zgodilo, če predsednik nadzornega sveta ne bi odstopil ali tega na skupščini lastniki ne bi dosegli. Po nekaterih razlagah bi AZN lahko uvedla izredno upravo pozavarovalnice, posledično pa bi prišlo tudi do »izrednega« nadzornega sveta. V AZN odgovarjajo le, da »ne morejo komentirati morebitnih nadaljnjih postopkov.« Vsekakor pa je jasno, da nadzorni svet Save Re še ni »obglavljen« oziroma, kot pojasnjujejo, na AZN: »Branko Tomažič opravlja funkcijo člana NS do razrešitve oziroma prenehanja mandata.« 

SDH, največji lastnik Save Re, odločitev AZN ne komentira. SDH: »Svojo odločitev bo SDH pojasnil na skupščini družbe in je predhodno ne komentira.« Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice in predsednik Združenja nadzornikov Slovenije, se na naša vprašanja ni odzval. 

V Savi Re trdijo, da dogajanje v zadnjih mesecih ne vpliva na poslovanje: »Družba z vso skrbnostjo in strokovnostjo sledi postavljenim načrtom in ciljem. Po oceni družbe načrtovani rezultat za leto 2016 ni ogrožen. Združevanje je skladno s pričakovanji, zato bo na začetku novembra Zavarovalnica Sava tudi formalnopravno začela poslovati.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.