Bobinac molči o prevzemu Gorenja

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (V ospredju) Avtorji: Suzana Kos Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 26. jul.. 2016 Stran: 4

PREVZEM

Pripravlja se skrbni pregled in verjetno tudi ponudba za prevzem Skupine Gorenje. Panasonic bi s prevzemom velenjske skupine nekoliko povečal svoj tržni delež in prevzel prodajno mrežo.

»Gorenje in Panasonic Corporation sta podpisala zbir pravnih dokumentov, ki opredeljujejo različne pogoje, pod katerimi Gorenje Panasonicu omogoči izvedbo skrbnega pregleda Skupine Gorenje,« so včeraj zvečer prek spletne strani ljubljanske borze sporočili iz Gorenja. Pred tem so uradni posredniki ves dan zanikali naše informacije, da se pripravlja skrbni pregled in verjetno tudi ponudba za prevzem skupine. V molk se je zavil tudi prvi mož Gorenja Franjo Bobinac, ki se nam ni oglašal na telefon, v Velenju pa so na naša vprašanja odgovorili, da so nekoliko slabše odzivni, ker »so na zasluženem kolektivnem dopustu«.

Po naših informacijah so se sicer zaradi predvidenih sprememb v lastniški strukturi sprli tudi v upravi Gorenja. Sicer pa naši sogovorniki ocenjujejo, da je skupina zaradi slabega vodenja prišla do točke, na kateri razen za sedanjega (so)lastnika za druge strateške partnerje ob obstoječem poslovnem modelu, ki se ni izkazal kot zelo uspešen, ni zanimiva. Panasonic je sicer zdaj 10,7-odstotni lastnik Gorenja in bi s prevzemom velenjske skupine nekoliko povečal svoj tržni delež ter prevzel prodajno mrežo. »Skrbni pregled lahko vodi do odločitve Panasonica za podajo ponudbe za povečanje lastniškega deleža v Gorenju ali pa tudi ne, vendar nobena odločitev še ni bila sprejeta. V okviru pogojev za izvedbo skrbnega pregleda sta se partnerja dogovorila tudi o strateških usmeritvah glede prihodnje vloge Gorenja v okviru skupine Panasonic, če bi slednji pridobil kontrolni delež v Gorenju,« so še sporočili prek borze.

Mali delničarji Gorenja so nezadovoljni, ker ne morejo dobiti svojega predstavnika v nadzornem svetu Gorenja. Gorenje je lani poslovalo z izgubo, ki znaša dobre štiri milijone evrov - pokrili jo bodo s prenesenim čistim dobičkom prejšnjih let v višini 2,8 milijona evrov in dela kapitalskih rezerv v znesku 1,19 milijona evrov. Cena delnice na borzi je včeraj padla za dobrega pol odstotka in je dosegla 6,5 evra. Na polletne rezultate pa bo treba počakati do nadzornega sveta družbe, ki bo 23. avgusta.

Naši sogovorniki ocenjujejo, da je skupina zaradi slabega vodenja prišla do točke, na kateri razen za sedanjega (so)lastnika za druge strateške partnerje ob obstoječem poslovnem modelu, ki se ni izkazal kot zelo uspešen, ni zanimiva.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.