Cerar: Ne bo privatizirana

NatisniNatisni

Medij: Delo (Aktualno) Avtorji: Aleš Stergar Teme: Mali delničarji , Rajko Stanković Datum: Tor, 05. jul.. 2016 Stran: 3

Po blokadi Luke Minister Gašperšič zagotavlja, da vlada ne načrtuje spremembe modela upravljanja

Koper, Ljubljana - Železniški tovorni promet proti in iz Luke Koper je bil včeraj ob petih popolde še vedno ustavljen. Iz vlade pa sporočajo, da je dodatno pojasnilo ministrstva za infrastrukturo, v katerem se omenjata nova koncesijska pogodba in luška uprava, »del dopisovanja med strokovnimi službami ministrstev«.


Premier Miro Cerar je vodstvo Luke Koper pozval, da v celoti zagotovi nemoten delovni proces. Ponovil je, da je Luka Koper strateško pomembna naložba, ki ne bo privatizirana, »k čemur se je ta vlada kot edina do zdaj zavezala v Strategiji upravljanja kapitalskih naložb države«. Vlada je ob obravnavi srednjeročnega programa razvoja sprejela samo še »edini veljavni in obvezujoč dokument«, Program razvoja pristanišča za mednarodni promet v Kopru za obdobje 2016-2020,
v katerega pa vlada »ni vključila nikakršnih sprememb koncesijske pogodbe«.

Interno dopisovanje

V omenjenem »dopisovanju« je ministrstvo za infrastrukturo ob problematiki preteklih vlaganj predlagalo, da se uredi z aneksom h koncesijski pogodbi in da bi se razmislilo o možnosti, da bi država za nova vlaganja z Luko sklenila novo koncesijsko pogodbo, kar bi odprlo tudi vprašanje o vzpostavitvi luške uprave.

Minister Peter Gašperšič je v nedavnem pogovoru za Delo dejal, da je bilo »januarski sklep vlade mogoče razumeti, da je država pripravljena oddati koncesijo za tretji pomol«. Vendar koncesija za tretji pomol družbi 2TDK po njegovih besedah verjetno ni najbolj optimalna možnost, rešitev je bila »nakazana kot alternativna možnost«, prednostna želja paje že ves čas, dase najde optimalna rešitev skupaj z Luko Koper. Večina pristanišč ima po ministrovih besedah pristaniško upravo, v Luki Koper pa menijo, daje njen sedanji model boljši.

SŽ: Stanje normalno šele v dveh mesecih

V Slovenskih železnicah (SŽ) navajajo, da zaradi blokade nastajajo nepopravljive škodljive posledice in velika gospodarska škoda ter upravo Luke Koper pozivajo, da čim prej zagotovi 24-urni delovnik. V SŽ poudarjajo, da že sedanji zastoji in zasedenost omrežja povzročajo, da bodo v normalno stanje prešli šele v dveh mesecih. Vse skupaj pa bo negativno vplivalo na letošnje in dolgoročno poslovanje SŽ ter v »kontekstu optimalnega povezovanja s strateškim partnerjem«, zato napovedujejo, da »bodo uporabili vsa sredstva za zaščito svojega premoženja in ugleda pri poslovnih partnerjih«.

Mali delničarji umirjajo in sprašujejo

Pogledi na dogajanje, poslovanje in prihodnost Luke Koper se razlikujejo tudi med malimi delničarji. Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) Kristijana Verbiča je podprlo vodstvo in zaposlene v Luki Koper, med blokado pa jih je pozvalo k umirjanju. Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) Rajka Stankoviča, ki je že na lanski skupščini delničarjev vodstvu očitalo neambiciozno strategijo, pa je upravo javno pozvalo, naj oceni, kolikšen bo izpad dohodkov in poslovna škoda zaradi blokade.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.