Paloma še ne bo slovaška

NatisniNatisni

Medij: Večer (Gospodarstvo) Avtorji: Srečko Klapš Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 15. jun.. 2016 Stran: 6

SDH: Odločitve o Palomi še ni, tudi glasovalnih stališč za skupščino ne

Včeraj okoli 11. ure dopoldne se je v Sladkem Vrhu začela predstavitev namer slovaškega Eco-Investa, ki želi prevzeti Palomo po ceni 4,01 evra za delnico in vplačati 18 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo. Desetčlansko delegacijo Eco-Investa je vodil podpredsednik uprave Miroslav Vajs. V Palomi se je mudil tudi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec. Slovaki pa so svoje namene predstavili še sindikatom in nadzornikom, ki jih vodi Boštjan Gorjup. Čeprav so Slovaki po naših informacijah razpolagali z novo podpisano pogodbo o vpisu in vplačilu delnic Palome, je bilo malo verjetno, da bi SDH in uprava Palome s Tadejem Gosakom na čelu že včeraj sprejela končno odločitev. Tudi zato, ker naj bi do skupščine potekali pogovori s še drugimi zainteresiranimi vlagatelji. Med temi se omenjajo poljski finančni sklad Avallon, proizvajalec higienskega papirja Hanke Tissue, in srbski Drenik ND, ni pa izključeno še kakšno novo ime, saj se je po odstopu Abrisa zanimanje za Palomo povečalo.

V SDH so včeraj potrdili, da se je njihovo vodstvo sestalo s predstavniki Eco-Investa: "Sestanek je organizirala Paloma, kije postopek dokapitalizacije tudi vodila. Glede na to, da je skupščina Palome sklicana za 27. junij, SDH še ni sprejel glasovalnih stališč, zato prihodnjih odločitev ne moremo komentirati." Spomnimo, da so v SDH ob neuspešno zaključenem postopku dokapitalizacije za jesen napovedali javno dražbo njihovega 71-odstotnega deleža. Ob tem Paloma ne bi dobila dodatnega kapitala za dokapitalizacijo, kar bi bil ob okoli 12 milijonih evrov dolga in precej dotrajanih papirniških strojih slab obet za ohranitev stabilne proizvodnje v Sladkem Vrhu.

Slovakom, katerih ponudbo so delničarji na čelu z večinskim SDH na januarski dokapitalizacijski skupščini zavrnili, se je tako uspelo vrniti v postopek dokapitalizacije Palome, potem ko je izbrani vlagatelj, poljski sklad Abris Capital, konec maja zavoljo izpodbojnih tožb malih delničarjev odstopil od nakupa in dokapitalizacije Palome. Mali delničarji, ki jih zastopa pooblaščenka Nevena Tea Gorjup, pa so ponudbo Eco-Investa v začetku junija dodatno uvrstili na dnevni red skupščine, ki bo konec junija. V teh dneh zbirajo pooblastila, prav tako pa so v roku vložili pritožbo na odločitev mariborskega okrožnega sodišča, ki je zavrnilo izpodbojno tožbo podjetja Nevija, pritožba v zvezi z zavrnjeno tožbo češke Arce Capital Bohemia, pa je na poti na sodišče.

Za ta petek je napovedana tudi nujna seja komisije državnega zbora za nadzor javnih financ na zahtevo poslanske skupine nepovezanih poslancev s točko dnevnega reda "uresničevanje upravljavske funkcije SDH na primeru Palome in Luke Koper".

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.