Država od Telekoma ni zahtevala višjih dividend - Boj za fiksno telefonijo v javni upravi

NatisniNatisni

Medij: Delo (Aktualno) Avtorji: Aleš Stergar Teme: Mali delničarji Datum: Sob, 14. maj. 2016 Stran: 1 in 3

Skupščina delničarjev Nadomestni državni nadzornik je Dimitrij Marjanovič iz SDH - Delavski direktor z diplomo 

Ljubljana - Delničarji Telekoma Slovenije (TS) bodo za vsako od dobrih 6,5 milijona delnic dobili pet evrov (bruto) dividende. Država tako prvič po nekaj letih ni zahtevala višjih dividend, in to čeprav je po nekaj letih končno spet imela glasovalno pravico in je bila skupščina že ob napovedani uri sklepčna. 


Večinski lastniki Telekoma, država, SDH in Kad, ki so se lani »prestrašili« prodaje Telekoma, bodo tako skupaj dobili malo manj kot za 24 milijonov evrov bruto dividend. Še enkrat manj kot lani, ko je bila dividenda deset evrov. 

Se je pa zato na skupščini kot aktivna lastnica država vmešala v izbor novega člana nadzornega sveta TS, saj je Matej Golob Metzele s te funkcije že pred tedni odstopil. Namesto predlaganega Charlesa J. Burdicka je novi nadzornik s štiriletnim mandatom na predlog SDH že z včerajšnjim dnem postal Dimitrij Marjanovič, direktor finančnega upravljanja v SDH. 

Član sveta delavcev TS in mali delničar Robert Ekart je skupščini neuspešno predlagal, da naj pri spreminjanju statuta ne postavlja visokošolske izobrazbene zahteve za delavskega direktorja in člana uprave, češ da bi to pomenilo kršenje ustavne pravice delavcev do soodločanja pri upravljanju družbe. (Morebitna ustavna pritožba Telekoma ne bi bila presenečenje.) Ločeno so delničarji podprli druge spremembe, tako da se bo TS lahko podal v posle z energijo, zavarovalništvom, zdravstvom in socialo. 

Delničarji so poslovodstvu in nadzornikom za njihovo delo v letu 2015 podelili razrešnico. Predsednik NS TS Borut Jamnik je povedal, da je bilo poslovanje, kljub privatizacijskim poskusom, skladno z načrtom. Predsednik uprave Rudolf Skobe je ponovil že znane napovedi o letošnjem poslovanju skupine TS: EBITDA 198 milijonov evrov (lani 200,8 milijona evrov) in čisti dobiček 34 milijonov evrov (lani 68 milijonov evrov). Izpostavljenost se je v zadnjih letih za polovico zmanjšala na malo več kot 300 milijonov evrov, lani ni bilo nobene nove večje tožbe, rezervacije za odškodnine pa so primerne.

 

Telekom Slovenije Živahna zgodovina kadrovanja - Novi nadzornik iz SDH

Ljubljana - Precej mrk izraz na obrazu predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije Boruta Jamnika bi lahko bil potrditev ugibanj, da mu grozi zamenjava. Na redni delničarski skupščini se to ni zgodilo, je pa nadzornik postal Dimitrij Marjanovič iz SDH.

V NS Telekoma Slovenije sicer kapital zastopajo Borut Jamnik, prvi mož Modre zavarovalnice, ki je predsednik nadzornikov, Adolf Zupan s pestro zgodovino na vodilnem položaju v TS, bil je tudi prvi direktor Telekoma Slovenije po ločitvi od pošte, je namestnik predsednika, člani pa so še Barbara Babic, Tomaž Berločnik in Marko Hočevar.

Gre za ekipo, katere sestavljanje je bilo februarja 2013 zelo burno. Takratna (druga) Janseva vlada je namreč mimo utečenih kanalovpripravila svoj predlog, ker pa država ni imela glasovalnih pravic, so mali delničarji lahko odločneje posegli v kadrovanje. Vlada je v NS predlagala Zupana in Berločnika, takrat in zdaj predsednika uprave Petrola, ter Matjaža Janšo, v časih prve Janševe vlade državnega sekretarja in tudi prvega nadzornika TS, Miha Kluna, Mateja Kovača in Matjaža Savo dnika.

Mali delničarji so nato namesto zadnjih dveh imenovali Jamnika in Babičevo kot zastopnico male delničarke Perspektive Darija Južne, Janša in Klun pa sta zato nekaj ur po izvolitvi protestno odstopila. Hočevar in Golob Matzele sta v NS nato prišla na poletni delničarski skupščini.

Boj za fiksno telefonijo v javni upravi

Telekomov tekmec Simobil je februarja letos začel priklapljati prve od okoli 12.000 uporabnikov mobilne telefonije v javni upravi, kar je bil prvi uspeh tega operaterja na tem področju. Državna revizijska komisija pa je včeraj objavila, da je na predlog Amisa, ki ga je Simobil 1. aprila letos prevzel, razveljavila sedanjo tretjo fazo postopka konkurenčnega dialoga razpisa za fiksno telefonijo v javni upravi, v kateri je bil izbran Telekom Slovenije.

Pred slabima dvema letoma objavljen razpis za stacionarno telefonijo je bil prvič pripravljen enotno za vso javno upravo, za skupaj 179 naročnikov s približno 20.000 priključki na predvidoma 1900 lokacijah po Sloveniji za obdobje treh let in v ocenjeni skupni vrednosti šestih milijonov evrov.

V Telekomu Slovenije so odločitev državnih revizorjev po včerajšnji delničarski skupščini še proučevali. Prepričani so, da pri zagotavljanju storitev fiksne telefonije lahko zagotovijo poenoteno in celostno rešitev, ki ustreza posebnim zahtevam uporabnikov ministrstva za javno upravo.

Predsednik uprave Simobila in Vip mobila Dejan Turk pa ugotavlja, da »preferiranje enega samega ponudnika na javnem razpisu nikoli ne prinese najboljših rezultatov tako za naročnika storitev kot za davkoplačevalce«.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.