Neuradno sta ponudbi za Trimo izenačeni

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 12. 12. 2015 Stran: 7

Prodaja Po nekaterih informacijah bo v ponedeljek dražba za trebanjsko družbo

Ljubljana - Ponudbi za nakup trebanjskega Trima, za katerega se potegujeta poljski finančni sklad Innova in irski konkurent Kingspan, sta precej izenačeni, pravijo bolje obveščeni. Ker so banke menda razdeljene med ponudbi obeh kupcev, so se prodajalci odločili za dražbo, slišati je, da je ta zelo blizu.


Po nekaterih, za zdaj še neuradnih in nepotrjenih informacijah je dražba za Trimo načrtovana za ponedeljek, česar pa nam pri prodajnem agentu Trima Novi Ljubljanski banki (NLB) včeraj ni uspelo preveriti. Tudi drugi akterji in prodajalci (povečini so to banke, saj je Trimo v 90-odstotni lasti bank) so se zavili v molk, neimenovani vir, ki je neposredno vpleten v postopek prodaje Trima, pa pravi, da so možnosti, da bo dražba že v ponedeljek, kar velike. »Pravno smo se izpogajali, zdaj je vprašanje le še cena.«

Odločitev za avkcijo, torej za neposredna pogajanja s kupci po principu »kdo da več«, naj bi sprejeli v NLB, ki se želi izogniti morebitnim očitkom o netransparentni privatizaciji in si povečati možnosti za maksimiziranje prodaje, saj sta ponudbi obeh kupcev menda izenačeni. Glavno vprašanje, povezano s kupnino, je, ali bomo s prodajo Trima davkoplačevalci iztržili najmanj toliko, kolikor so vanj vložile banke ob konverziji terjatev v lastniški delež, k temu pa je treba prišteti še dolg Trima, ki ga je ostalo še za približno 33 milijonov evrov.

NLB in banka SID menda naklonjeni Kingspanu

Če so naše informacije pravilne, so ponudbe za Trimo zdaj med 40 in 42 milijoni evrov, pričakovanja bank, ki so odigrale glavno vlogo pn sanaciji Trima, pa so verjetno višja. Spletni portal Siol je včeraj poročal, daje zadnja cenitev podjetja KF Finance pokazala, daje Trimo zaradi letošnjih trendov v poslovanju vreden okoli 15 milijonov evrov več. Spomnimo: medtem ko je družba še lani poslovala z izgubo, si letos v njej pod črto obetajo 3,1 milijona evrov čistega dobička. Prihodki od prodaje bodo po načrtih na ravni skupine presegli 120 milijonov evrov prodaje, na ravni družbe pa jih bo za 81 milijonov evrov. Trimo vrača dolg, slišati je celo, da ga nekatere banke v svojih bilancah ne vodijo več kot slabo terjatev.

Slišati pa je tudi (seveda neuradno), da so banke menda razdeljene med ponudbo irskega Kingspana (ki naj bi mu bili naklonjeni NLB in banka SID) in poljskega sklada Innova, za katerega naj bi lobirala Nevenka Črešnar Pergar. Ker sta to dva različna vlagatelja (Innova je finančni sklad, Kingspan pa kupec iz panoge), se ob prodaji seveda postavlja tudi vprašanje, kakšni so načrti obeh kupcev s Trimom pa tudi, ali bodo banke v finalu iztržile zaveze kupca o prihodnjem poslovanju, denimo o ohranitvi delovnih mest, razvoju Trima, ohranjanju sedeža družbe v Sloveniji itn. Poleg Kingspana in Innove sta ponudbi oddala še idrijski Kolektor in avstralski Metroll, ki ima hčerinsko podjetje v Italiji.

Pozivi proti prodaji vse glasnejši

Medtem pa so čedalje glasnejši tudi pozivi proti prodaji Trima. Tej ne nasprotujejo le zaposleni, temveč tudi mali delničarji Trima in lokalna skupnost v Trebnjem, saj menijo, da želi tuji konkurent (Kingspan) sovražno prevzeti Trimo, zapreti tovarno in delovna mesta. Proti njegovi razprodaji je tudi Demokratična stranka dela (DSD) ki je včeraj pred tovarno v Trebnjem organizirala shod podpore za delavce in za Trimo.

V DSD nasprotujejo prodaji, ker banke lastnice Trimo prodajajo pod ceno, ker ga prodajajo ob koncu poslovnega leta, ker je Trimo okreval in bo letos posloval s 3,5 ali 4,5 milijona evrov čistega dobička in ker redno odplačuje svoje dolgove ter visoke obresti. Delavci pravijo tudi, da ne vedo, kdo jih kupuje in kaj namerava z njimi, ter da s prodajo družbe niso soglašali. Iz NLB, ki v Trimu nastopa v trojni vlogi (kot prodajni agent, upnik in kot lastnik), pojasnil glede Trima včeraj nismo dobili.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.