Gašpar Mišič zahteva, naj Luka popravi napako

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Šuligoj Boris Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 07. 11. 2015 Stran: 2

Poravnalni narok Razrešeni predsednik uprave pričakuje 200.000 evrov odškodnine

KOPER - Luka Koper in Gašpar Gašpar Mišic sta pripravljena rešiti spor na miren in sporazumen način, je na poravnalnem naroku povedala sodnica Okrožnega sodišča Koper Anica Posega Čec in sklenila, da morata sporazum o poravnavi doseči v 15 dneh, sicer bo za 18. december sklicala prvo obravnavo v sporu, v katerem Gašpar Mišic zahteva zadoščenje oziroma odškodnino.


»Sodnica me je poučila, da sodišče ne more prisiliti nadzornega sveta, da sprejme nazaj razrešenega predsednika uprave, da takšne reintegracijske prakse ni. Edina možnost je, da bi me nadzorni svet sam od sebe sprejel za predsednika uprave in tako izpeljal poravnavo. Alternativa temu je denarna odškodnina, če se bomo pogodili za denarni znesek, upam, da bo ta denar Luka izterjala od tistih nadzornikov, ki so takšno odločitev sprejeli,« je včeraj po poravnalnem naroku povedal Gašpar Mišic.

Gašpar Gašpar Mišič je bil na mesto predsednika uprave imenovan 7. septembra 2013 in razrešen 12. aprila 2014. Nadzorniki so pohvalili odlično delo uprave in dosežene rezultate tako za leto 2013'kot za prvo četrtletje 2014. »Kapitalska - vrednost družbe se je po mojem prihodu podvojila, začeli smo velike infrastrukturne naložbe in dosegli podlago za nadaljevanje razvoja. Na isti seji, kjer so izglasovali nagrado za predsednika uprave za odlične poslovne rezultate, so me razrešili. In to z le štirimi glasovi za, čeprav je na seji sodelovalo vseh devet članov NS,« je povedal Gašpar Mišic.

Ključna vloga glasu predsednice

Eden od devetih (Rado Antolovičj se je pri glasovanju vzdržal, zato je mnenje nekaterih pravnikov, da je prva nadzornica Alenka Žnidaršič Kranjc lahko s samo štirimi glasovi za (in štirimi proti) izglasovala razrešitev, ker naj bi bil njen glas odločilen. A tu je stroka razdeljena. Glas predsednice bi bil Odločilen, če bi bilo na seji navzočih samo osem članov, a jih je bilo devet. V statutu družbe piše, da je sklep o razrešitvi veljaven, če zanj glasuje večina navzočih članov, v zakonu o gospodarskih družbah pa, če zanj glasuje večina oddanih glasov. Antolovičev vzdržan glas ni štel za oddanega.

Gašpar Mišič ve, da nima možnosti za vrnitev na čelo luške uprave. Zato je pred včerajšnjo obravnavo že izjavil, da pričakuje najmanj 200.000 evrov odškodnine. Ker bi njegov mandat lahko trajal še 53 mesecev (štiri leta in pet mesecev), bi lahko zahteval celo višjo vsoto. Toda praksa kaže drugače. Tudi nekdanji član uprave Aldo Babic je že na višjem sodišču dobil potrditev, da bi mu morala Luka Koper izplačati 480.000 evrov odškodnine, a je kasneje vrhovno sodišče odločilo drugače in vzelo Babiču vsakršno možnost. Podobno kot Gašpar Mišic že približno tri leta pravico išče razrešeni nekdanji predsednik uprave Gregor Veselko, ki na delovnem sodišču zahteva odškodnino malo več kot 70.000 evrov, ker so mu predčasno prekinili delovno razmerje, in postopek še ni končan. V vzporednem postopku na rednem sodišču ga je višje sodišče zavrnilo, češ da sklep o njegovi razrešitvi ni nezakonit, temveč ničen (da je torej narobe vložil tožbo).

Iz dosedanje prakse sklepamo, da bosta Luka in Gašpar Mišic težko hitro našla skupen jezjk. Ravno tako je malo verjetnosti, da bo lahko Luka Koper morebitno odškodnino Gašparju Mišiču izterjala od štirih nadzornikov, ki so glasovali za njegovo razrešitev. Luka že več kot pet let čaka na tožbo proti osmim nadzornikom (in časa Časarjeve uprave), od katerih zahteva skoraj 19 milijonov evrov odškodnine za škodo, ki so jo menda Luki povzročili zaradi njihove odločitve o nakupu slovaškega podjetja TTI. Luka je proti Časarjevi upravi sprožila šest odškodninskih tožb in v petih tožbah doslej izgubila. Najpomembnejša še čaka na odločitev sodišča. Je pa Luka v vseh teh letih samo za pet izgubljenih tožb odštela že precej več kot milijon evrov pravdnih stroškov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.