Mišič: 2,5 milijona za polovico večinskega lastnika Vinakopra

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: Ribolica Sonja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 03. 11. 2015 Stran: 3

Komunala Koper v igri za nakup polovice Adriafina, ki je pomemben lastnik Vinakopra

V igro za nakup polovičnega deleža v Adriafinu - njegova najpomembnejša naložba je delež v Vinakopru - se je, presenetljivo, spustila tudi Mestna občina Koper - in to prek Komunale Koper. "Res je, v petek smo oddali nezavezujočo ponudbo. 2,5 milijona evrov - toliko smo ponudili," je potrdil direktor Koprske Komunale Gašpar Gašpar Mišic.

KOPER ► Včeraj se je iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za polovični delež v Adriafinu. Povabilo je objavil Istrabenz, ki si z Luko deli lastništvo te družbe, a zadnje čase, kar zadeva Vinakoper, nista več na enaki valovni dolžini.

Ponudbo oddala Komunala Koper

Koliko ponudb je prispelo, včeraj še ni bilo izvedeti, zagotovo pa jo je oddala Komunala Koper. Pravijo, da želijo kot javno podjetje v lasti občine Koper zagotoviti stabilno lastniško strukturo in dolgoročno uspešno poslovanje: "Z nakupom deleža v Adriafinu želimo zasledovati javni interes v smeri ohranjanja stabilnega in transparentnega lastništva, ki bo omogočil nadaljnji razvoj te družbe in hkrati družb v njeni lastniški strukturi, ohranitev in ustvarjanje novih delovnih mest, ne nazadnje pa tudi promocijo kraja."

V Luki bodo počakali

V Luki Koper se niso odločili za oddajo ponudbe za nakup deleža v Adriafinu, kajti po družbeniški pogodbi imajo predkupno pravico. Na podlagi tega se bodo odločali o nadaljnjih korakih. So pa že poleti Istrabenzu ponudili, da odkupijo njegov delež v Adriafinu.

Da, vemo, da ima Luka predkupno pravico. S tem nimamo težav, ne tekmujemo s tistimi, ki želijo dobro Vinakopru. Mi bi bili varovalka za primer scenarijev, ki niso dobri za Vinakoper," pravi Gašpar Gašpar Mišic in opozori na možnost, da Luki nekoč delež proda, Vinakoper pa lahko (posredno) pristane v rokah lastnikov, ki bi ga izčrpavali in ne razvijali. V Luki so sicer že večkrat povedali, da je Vinakoper za njih strateška naložba zaradi širšega družbenega okolja.

In zakaj je ponudbo oddala Komunala, ne pa občina? "Naj povedo na občini. A nič ne delamo naskrivaj. Mi smo občinska podaljšana roka," pravi Mišic. Na koprski občini na to vprašanje niso odgovorili, prav tako ne, ali jih morebiti zanimajo zemljišča, ki jih ima Adriafin v lasti. Mišic pa je zatrdil, da je bil glavni motiv za nakup Vinakoper, ne pa zemljišča in druge nepremičnine.

Se je pa na avgustovski skupščini izkazalo, da Adriafin - kljub temu da obvladuje 77-odstotni delež v Vinakopru - pri glasovanju nima potrebne večine. Mali družbeniki imajo namreč večjo težo pri glasovanju, kot so si razlagali donedavna. A Mišica to ne skrbi: "Nas nič ne moti, če imajo mali delničarji večjo glasovalno moč. Mi enako mislimo, druži nas skupni interes."

Deset dni za tehtanje ponudb

Istrabenz naj bi odločitev o primernosti prispelih ponudb sprejel v roku desetih dni. Vsekakor je nedavna objava vabila za zbiranje nezavezujočih ponudb vzbudila veliko zanimanja. Pred časom se je za nakup koprske kleti zanimal podjetnik Marko Vilfan, še lani pa je direktor vinogradniške družbe Brič Enver Moralič Vinakopru polaskal, da bi rad bil njegov edini lastnik.

"Če so toliko povpraševali o nas, potem je to dobro. Je znak, da smo zanimivi," pravi Nevijo Pucer, predsednik uprave Vinakopra, ki se je lani v lokalno politiko podal kot mestni svetnik Popovičeve stranke.

Župan Popovič o Vinakopru

"Zasleduje se zelo jasen, enostaven, edini možen in logičen cilj - Vinakoper obdržati v domačih rokah. Tako kot smo se, se in se še bomo borili, da se večinskega deleža Luke Koper ne proda tujcem, tako si bomo do zadnjega prizadevali, da tudi Vinakoper ostane v naših rokah," je koprski župan Boris Popovič utemeljil oddajo nezavezujoče ponudbe.

Kaj ima Adriafin:

► 77,7 odstotni delež v družbi Vinakoper;

► poslovna stavba v Kopru (v najemu jo ima zavod za zaposlovanje);

► dve stanovanji (v neprofitnem najemu);

► več zemljišč na Bivju, v Bertokih in Vanganelu;

► nepremičninska projekta v Ankaranu in Medvodah (stanovanja).

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.