Država bo iz Luke Koper tudi letos vzela polovico dobička

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Stergar Aleš Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 22. 08. 2015 Stran: 10

Skupščina delničarjev Sabina Mozetič spet nadzornica - Nadzorniki sprejeli dva ključna razvojna dokumenta in imenovali Ireno Vincek za članico uprave

Koper - Delničarji Luke Koper bodo na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kada za vsako od 14 milijonov delnic dobili 94 in ne 61 centov, kot sta predlagala uprava in nadzorni svet. Država bo tako skupaj s SDH in Kadom dobila 8,8 milijonov evrov in ne predlaganih 5,7 milijonov, koprska mestna občina pa namesto 285 tisoč evrov 439 tisočakov.


Na dejstvo, da si bodo delničarji razdelili pol dobička, so bili v Luki Koper pripravljeni in jim to ne bo prekrižalo načrtov, sta po skupščini pojasnila tako predsednik uprave Dragomir Matić kot predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc.

Članica NS Luke Koper kot predstavnica koprske mestne občine je od včeraj, po tem, ko se ji je prvi štiriletni mandat 12. julija iztekel, spet Sabina Mozetič, direktorica koprske občinske uprave. Po odstopu nekajmesečnega člana uprave za finance Tineta Svoljšaka pa so na njegovo mesto imenovali Ireno Vincek, dovčerajšnjo vodjo financ in računovodstva v družbi.

Na vprašanje predsednika Društva Malih delničarjev - (MDS) Rajka Stankoviča, zakaj je moral Svoljšak, ki ga vsi hvalijo kot dobrega finančnika, odstopiti, je Alenka Žnidaršič Kranjc dejala, da ni prav, da kadre spremljajo samo pozitivne ocene, več pa o zamenjavi na skupščini delničarjev ni želela razpravljati.

Matić: Brez drugega tira stagnacija

Matić je predstavil poslovanje v lanskem letu, v katerem je Luka Koper ustvarila za 26,4 milijona evrov čistega dobička, dosegla rekorden pretovor zabojnikov in s tem obdržala vodilno mesto pri njihovem pretovoru med lukami v Severnem Jadranu ter se s pretovorom avtomobilov približala rekordnim številkam iz leta 2008. Družba je tveganja zaradi odškodninskih tožb do konca letošnjega junija znižala z lanskih 20 milijonov na 5,5 milijonov evrov. Tudi v letošnjem šestmesečju se ugodni trendi nadaljujejo, čisti dobiček pa se je v primerjavi z enakim lanskim polletjem povečal za dobro tretjino, na 19,6 milijonov evrov. Za prihodnje desetletje in pol je Luka Koper pripravila, nadzorniki pa včeraj sprejeli, tako imenovani master plan razvoja do leta 2030 in na njegovi osnovi poslovno strategijo razvoja do tega leta in konkretnejši strateški razvojni načrt vlaganj v tekoči petletki 2016-2020. Prihodnost je močno odvisna od nove proge med Divačo in Koprom. Dragomir Matic je bil jasen: če bo leta 2020 kazalo, da proga bo, potem se bo Luka Koper razvijala, če »drugega tira« ne bo, sledi stagnacija.

Alenka Žnidaršič Kranjc je bila po skupščini jasna: železniška infrastruktura je stvar države - zasebne naložbenike bo nemogoče dobiti - njena odsotnost bo bolj prizadela Slovenske železnice kot Luko Koper. Tam bodo v tem primeru pač morali poiskati druge transportne poti proti Srednji Evropi.

Delavski direktor (od 18. oktobra 2010) Matjaž Stare je v nasprotju s sklepom Sveta delavcev predstavil svojo vizijo razvoja in strateške plane poslovodstva označil kot premalo ambiciozne. In kot smer v dvoriščno ekonomijo. Predlagal je širitev na druga področja in služenje denarja z drugimi dejavnostmi, na primer z logistiko in špediterstvom. Razprava se v to smer ni nadaljevala, saj jo je predsedujoči Stojan Zdolšek označil kot demagoški govor, ki ne sodi na skupščino delničarjev.

Žnidaršič Kranjčeva pa je po seji dejala, da je Luka Koper pristanišče in ne špediter, ni kmetijsko gospodarstvo, ni pošta, odločila se je, da bo pristanišče. In to dejavnost opravlja korektno. Če pa se bo družba ali njihovi lastniki odločili za širitev dejavnosti, je to seveda njihova pravica. Dodala pa je, da so se vsi izleti Luke Koper iz pristaniške dejavnosti končali z velikimi izgubami.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.