Glaser razume piščance, piščanci pa njega ne

NatisniNatisni

Medij: Reporter Avtorji: Biščak Jože Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Slovenija Datum: 17. 08. 2015 Stran: 45

V piščančjem kraljestvu Romana Glaserja, ljubljenčka Foruma 21, se ne obeta boj, ampak mesarsko klanje. Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) bo na skupščini Perutnine Ptuj (PP), ki bo 31. avgusta, z državno Kapitalsko družbo zahtevalo glavo predsednika uprave in glasovalo proti razrešnici upravi. Po njihovi oceni samo neposredna škoda, ki jo je Glaserjeva uprava povzročila družbi, znaša malo manj kot 60 milijonov evrov.


Roman Glaser v oglasih sporoča, da piščance razume, toda očitno piščanci njega ne razumejo več. Zato imajo kar precej argumentov. Zadnjo rast prihodkov je PP imela leta 2008, od takrat se prihodki zmanjšujejo. Enako je z dobičkom, ki je v prostem padu. Tako zelo, da je PP imela leta 2012 skoraj sedem milijonov evrov izgube, po popravljeni bilanci za leto 2013 pa več kot 53 milijonov evrov.

Zmanjšanje kapitala

Prav popravek bilance je nekaterim delničarjem tako povišal pritisk, da je Društvo MDS (ima le pol odstotka vseh glasovalnih pravic) zahtevalo glasovanje o nezaupnici, predlagajo tudi, da se upravi ne podeli razrešnica. Do zdaj tega sploh niso vedeli, popravki bilance zaradi slabitev pa so povzročili, da se je osnovni kapital družbe z dobrih 90 milijonov evrov zmanjšal na manj kot 47 milijonov evrov. Gre za napačne in (namenoma) škodljive poslovne odločitve, pravijo v Društvu MDS, in navajajo »podvige« uprave: nakup Merkurja (reševanje Bineta Kordeža), nakup Probanke (vodila jo je Kučanova ljubljenka Romana Pajenk, PP pa je bila z njo kadrovsko in lastniško povezana), poroštvo Univitu, kredita Center naložbam in Infond holdingu ter slabitve v vseh odvisnih družbah (Topiko, PP MI Zalog, Ptujska klet in drugi).

Glaser vrača udarec

»Ideološko, osebnostno in interesno obremenjenih aktivnosti MDS pravzaprav ni niti vredno komentirati, saj so preveč tendenciozne, aferaške, zavajajoče in ihtave. Verjamem, da želijo z njimi napihniti vrednost svojega okoli pol odstotka lastniških pooblastil in s tem tudi enakega dela glasovalnih pravic oziroma možnosti,« je za Reporter komentiral Roman Glaser, ki je poudaril, da gre pri čiščenju bilanc »za preprosto in začasno računovodsko operacijo«. Kot pravi, teče še več pravdnih postopkov, zato so te zadeve izločili »predvsem z namenom, da ima izbrani vlagatelj v dokapitalizacijo Perutnine Ptuj natančni vpogled v poslovno pozicijo.« Ta pa je: 257 milijonov prihodkov od prodaje lani, na ravni delniške družbe 144 milijonov evrov ter 13,8 milijona evrov EBITDA in skoraj desetodstotna EBITDA marža. »Vse to nas uvršča med najuspešnejše perutninarje v Evropi,« je prepričan Glaser, ki dodaja, da je dobiček skupine PP v prvi polovici lega leta znašal 3,1 milijona evrov. Vse, kar naj bi zdaj potrebovali, je 40-milijonska dokapitalizacija, o kateri bodo glasovali na skupščini.

Nepotrebna dokapitalizacija?

Dokapitalizacija, ki naj bi jo izvedla Slovenska industrija jekla (SIJ), ki je v lasti Rusov, pa je druga stvar, s katero se mali delničarji ne strinjajo. Še posebej jih je zbodel stavek, ki je v gradivu za skupščino v okviru obrazložitve predloga za dokapitalizacijo in razlogov za izključitev prednostne pravice delničarjev zapisan povsem na koncu: »Navedena družba (SIJ) bo zagotovo predstavljala strateškega in dolgoročnega investitorja, kar je tako v interesu družbe PERUTNINA PTUJ, d. d., kot njenih delničarjev.«

Po mnenju izvršnega sekretarja Društva MDS Grege Tekavca je ta stavek popolna zmeda. »Na eni strani se sprašujemo, kako lahko Sij označujemo za strateškega partnerja. V Društvu MDS strateškega partnerja razumemo kot nekoga, ki se ukvarja s krovno dejavnostjo družbe, sicer partner ni strateški, ampak gre le za finančnega investitorja oziroma vlagatelja,« pravi Tekavec, kateremu se zdi drugi del stavka še bolj vprašljiv. »Zakaj je dokapitalizacija, ki bo povzročila skoraj polovično zmanjšanje deležev preostalih delničarjev, v interesu teh delničarjev, ki v dokapitalizaciji niti ne smejo sodelovati? Še več, zakaj družba sploh potrebuje dokapitalizacija,« se sprašuje.

Tekavec, ki ga moti tudi posmehljivo izražanje Glaserja o malih delničarjih, ne razume, zakaj PP sploh potrebuje dokapitalizacijo, ko pa družba tako odlično posluje, kot zatrjuje uprava. »Zakaj Perutnina Ptuj potrebuje krovni sporazum o prestrukturiranju (MRA) z bankami, ko pa je poslovanje tako fantastično in smo v Društvu MDS tako 'zlobni', da tega ne vidimo. Knjigovodska vrednost delnice je bila od leta 2007 pa do leta 2012 nad 17 evrov, danes znaša vsega devet evrov. To je skoraj 50 odstotkov manj, žal je to resnica, ki nam ni všeč, vsem drugim pa očitno je,« še meni Tekavec.

Kučanovi zavezniki Rusov

V PP, kakopak, stvari vidijo drugače. »Gre za profesionalni in transparentni postopek, ki prinaša koristi za vse delničarje,« dokapitalizacijo komentira Glaser, ki vidi v tem izjemno razvojno spodbudo za družbo. »Kdorkoli pa bi na skupščini delničarjev nasprotoval takemu predlogu, bi povzročil neposredno škodo tako drugim delničarjem kot vsem deležnikom Perutnine Ptuj, vključno z bankami, ki so dokapitalizacijski postopek tudi neposredno predlagale,« svari predsednik uprave, ki pa ima očitno zaveznika v konkurenčnem Društvu malih delničarjev.

Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), namreč pravi, da predlagano nezaupnico upravi še preučujejo, do nje pa se bodo opredelili na podlagi dodatnih pojasnil uprave in nadzornega sveta. 0 navdušenju Glaserja, da bodo PP dokapitalizirali Rusi, Verbič pravi, da ima »bržčas tehtne razloge«. Zanimivo je, da je Društvo MDS Verbiču lani očitalo, da je stopil v bran Glaserju, ki je želel preprečiti neodvisno revizijo, češ da bi to povzročilo nepotrebne stroške. Društvo MDS je to početje na svoji spletni strani komentiralo: »Ne smemo pozabiti, da je najbrž znatnejše stroške, kot pa stane sama revizija, podjetju Perutnina Ptuj, d. d., povzročil prav Kristjan Verbič, saj je bila glavni sponzor njegovega obiska na Danskem Perutnina Ptuj in njeno odvisno podjetje Pullus. Najbrž ne brez razloga.«

Kot očitno ni bil brez razloga Verbič povabljen na letošnjo spominsko slovesnost k Ruski kapelici. Glavni govor je imel Glaserjev politični boter Milan Kučan, Perutnino Ptuj bodo dokapitalizirali prav Rusi iz Sija. To jim bo najbrž uspelo, saj Glaser z drugimi menedžerji po družbi Holding PMP (in s pomočjo prijateljske Perutninarske zadruge Ptuj) obvladuje Perutnino Ptuj. Piščanci pa se bodo strinjali ali ne. Pomagalo jim dosti ne bo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.