Kramar in Berginc na muhi malih delničarjev

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Malovrh Polona Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 12. 08. 2015 Stran: 9

Eti Obetata se vroča skupščina in prelomno leto - Mali lastniki strnili vrste: hočejo kadrovske in statutarne rošade- Proti vinkulaciji

Izlake - Skupščina delničarjev izlaškega Etija konec meseca bo vroča, lastnikom - notranji imajo 43-odstotni delež - pa se najbrž že letos obeta prelomno leto. Mali delničarji so strnili vrste: zahtevajo spremembe v statutu družbe, zlasti v delu, ki zadeva vinkulacijo delnic in njihovo prodajo; hočejo tudi kadrovske rošade. Na njihovi muhi sta Marjan Kramar, dolgoletni prvi nadzornik, in po novem tudi izvršilni direktor Tomaž Berginc.


Uprava Etija, ki ji od novembra 2014 predseduje Rafael Kogej, ne skriva, da že dalj časa išče strateškega vlagatelja. Kogejev predhodnik Tomaž Berginc je v vlogi generalnega izvršnega direktorja spremembe v lastništvu Etija že spomladi vezal na »prodajni konzorcij« oziroma na »dovolj velik paket delnic za prodajo«. Po zadnjih podatkih se je v konzorcij, v katerem so tudi društvo Mali delničarji Slovenije (MDS), velenjsko Gorenje in gradbeno podjetje Beton MTO, zagorskega dobrotnika Gabrijela Brezovarja, vključno že 60 odstotkov imetnikov glasovalnih pravic, kar lahko v kratkem privede do sprememb v lastniški strukturi Etija.

Omenjeni delničarji želijo pooblastilo za sklepanje pogodb in drugih zadev, povezanih s prodajo večinskega paketa delnic z oznako ETIG, dati Etijevi upravi. Gabrijel Brezovar za dodatna pojasnila o tem ni bil dosegljiv. Po dosegljivih podatkih pa ima Eti v svojem premoženju 39.089 teh delnic, kar v lastniški strukturi predstavlja 7,85 odstotka vseh in kar ustreza zadnjim spremembam v lastniškem »kolaču« Etija; v njem t. i. treasury stock (delež lastnih delnic, o. p.) predstavlja 7,8 odstotka, notranji lastniki imajo 42, fizične in pravne osebe dobrih 18, Maxima Holding (v stečaju, o. p.) 12 in Finema ter Jean Miillerpo deset odstotkov. Omenjeni delničarji in BPH s skupino delničarjev so za skupščino 23. avgusta posredovali kar dva nasprotna in šest dodatnih predlogov; od teh sta uprava in nadzorni svet (NS) soglašala le z enim.

Nadzorniki so za predstavnike interesov delničarjev v bodočem NS, ki štiriletni mandat nastopi novembra, predlagali dosedanje člane Radovana Bolka, Branka Kalpiča in Bemharda Josefa Miillerja. Društvo MDS bi na teh mestih raje videlo Leopolda Povšeta in Tatjano Horvat. Kramar se na naše klice ni odzval, neuradno pa naj ne bi več kandidiral za funkcijo Etijevega nadzornika, ki jo je opravljal celih dvanajst let. Kramar je bil v preteklosti nekajkrat tarča drugih delničarjev; neuspešno so ga izrivali zlasti v Bavčarjevi Maximi Holdingu. Tokrat sta sklenila temu, da bi kdo več kot dvanajst let neprekinjeno nadziral Eti, nasprotovati BPH in skupina delničarjev. Njihov predlog bo najbrž skupaj s predlogom o popolni odpravi vinkulacije delnic pogorel. Slednjega namreč uprava Etija ocenjuje za škodljivega, saj bi jim v času do izvedbe transakcije oziroma v primeru, da do prodaje ne pride, nadzor nad prometom z delnicami ušel iz rok. »To pa bi otežilo tudi obrambo pred morebitnim sovražnim prevzemom,« pravijo v Etiju. Poleg Kramarja je za BPH več kot očitno moteč tudi drugi človek uprave Tomaž Berginc. S predlogom, po katerem bi Etijeva delovna mesta na nižjih ravneh s statutom obvarovali »pravnomočno obsojenih« oziroma za čas prepovedi tudi ljudi, ki jim je bil izrečen varnostni ukrep prepovedi opravljanja poklica, so po mnenju Etijeve uprave pbsegli v pristojnost uprave oziroma so presegli pristojnosti statuta delniške družbe. Naj spomnimo na razsodbo višjega sodišča iz lanskega julija, ki je Bergincu zaradi zlorabe položaja, ki jo je leta 2004 zagrešil na mestu prvega moža Siola, prinesla 20 mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Berginc še naslednja štiri leta ne sme opravljati vodstvenih funkcij ali sedeti v nadzornih organih podjetij.

Nasprotno pa uprava Etija ne nasprotujejo spremembam statuta, kot jih predlagajo društvo MDS, Gorenje in Beton MTO, ki bi pravila o vinkulaciji delnic spremenili tako, da vinkulacijo prilagodijo konsolidaciji lastništva, kakor pravijo, in hkrati omogočijo transparentno in nadzorovano transakcijo z delnicami.

Poslovanje

Eti je lani povečal obseg prodaje in izboljšal finančni rezultat ter dobičkonosnost. Uprava in NS bi za dividende po evro bruto za delnico namenila dobrih 459.000 evrov bilančnega dobička; izplačala bi ga do zadnjega septembra; slabih pet tisočakov bi ga šlo v rezerve.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.