Na muhi prva nadzornica Luke

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: S. R. Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 30. 06. 2015 Stran: 3

Društvo Mali delničarji od vodstva Luke terja odgovore na niz vprašanj in očitkov

Pred skupščino Luke Koper, ki bo 8. julija, se ozračje spet segreva. Društvo Mali delničarji od vodstva Luke na skupščini zahteva odgovore na niz vprašanj, saj dvomijo, da je uprava sposobna voditi družbo. Pojasnila pričakujejo še zlasti od predsednice nadzornega sveta Alenke Žnidaršič Kranjc. Ne morejo se namreč znebiti sumov, da se preveč vpleta v operativno vodenje druiibe in da si jemlje več pristojnosti, kot ji gredo.


KOPER ► Neizpolnjevanje razvojnih načrtov, zanemarjanje nekaterih naložb, pogoste menjave v upravi in "nenavaden" odstop člana za finance Tine ta Svoljšaka ... To je saj no prgišče vprašanj, ki žulijo Društvo Mali delničarji. (MDS). Nanizali so jih v pi: imu, ki so ga poslali malim delničarjem Luke.

Največ očitkov MDS leti na predsednico nadzornega sveta Alenko Žn idaršič Kranjc, zlasti v pj-imeru Svoljšakovega odstopa. "Po naših informacijah je šlo za šolo akcijo predsednice nadzornega sveta. Svoljšak naj ne bi odstopil prostovoljno, ampak pod pritiski, ki naj bi jih nanj izvajala predsednica nadzornega sveta brez vednosti drugih članov. Obstaja $um, da je v tem primeru prekoračila svoje pristojnosti," pravi predsednik MDS Rajko Stankovič. Očitkov na račun prve nadzornice pa s tem še ni konec. V MDS od nje pričakujejo, da bo dokazala, da v Luki ni uveljavljala lastnih poslovnih interesov, ko naj bi nagovarjala tamkajšnje zaposlene, da se zavarujejo pri njeni zasebni družbi. "Če bo Alenka Žnidaršič Kranjc dala argumentirane odgovore, ki bodo ovrgli naše sume, bom vesel. V nasprotnem primeru pričakujemo njen odstop," pravi Stankovič.

V MDS dvomijo, da sta uprava in nadzorni svet dovolj kompetentna, da se pripravita za ustrezen odziv na trenutne okoliščine in bodoče poslovne izzive. Alenka Žnidaršič Kranjc zagotavlja, da ima uprava enotno podporo nadzornikov: "Kvalitetno delo uprave se kaže v doseganju zgodovinsko visokih obsegov pretovora v Luki Koper in posledično v povečevanju dobička, ki je nad planiranim in nad doseženim v letu 2014."

Stankovič pričakuje, da bosta uprava in nadzorni svet na vprašanja nedvoumno odgovorila že na skupščini ali pa najkasneje v osmih dneh. Eden od pooblaščencev MDS na skupščini bo Matjaž Stare, ki je sicer delavski direktor v upravi Luke.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.