Amis v roke Telekoma Austria

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Ropret Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 09. 06. 2015 Stran: 9

Prevzem Nakup vreden približno 30 milijonov evrov - Zanimanje tudi za T-2

Ljubljana - Simobilov lastnik Telekom Austria (TAG) je s skladoma Iris Capital in Kebek ter malimi delničarji podpisal pogodbe o prevzemu mariborskega telekomunikacijskega operaterja Amis. S tem Simobil dobiva možnost ponujanja celovitih naročniških paketov, ne zgolj mobilne telefonije, a njegove ambicije po lastnem fiksnem omrežju ostajajo.


Predstavniki Simobila in TAG so skrbni pregled Amisa začeli že pred dobrim mesecem. Prevzem je po naših informacijah vreden približno 30 milijonov evrov, pri čemer bo avstrijski Telekom kupil Amis v celoti, z njegovo podružnico na Hrvaškem vred. To bo verjetno združil s tamkajšnjim mobilnim operaterjem Vip, medtem ko bo slovenski Amis prešel pod Simobil, a bo menda še najmanj do konca leta ostal samostojno podjetje.

Že jeseni, septembra ali oktobra, pa bi lahko v združenih Simobilu in Amisu pripravili skupno ponudbo, ali v obliki tako imenovanih trojčkov oziroma četverčkov ali pa s konkretnimi popusti za naročnike enega operaterja pri storitvah drugega. Amis je v Simobilovem omrežju ze pred časom začel ponujati mobilne storitve, a se ponudba ni najbolje prijela.

Amis je v tuji lasti od junija 2006, ko je nekdanji direktor Aleš Železnik svoj večinski delež za 8,865 milijona evrov prodal belgijskemu finančnemu skladu KBC Private Equity in francoskemu skladu tveganega kapitala Iris Capital. Delež KBC Private Equity v Amisu je konec leta 2012 prevzel belgijski sklad Kebek.

Amis ima v Sloveniji približno 63.000 naročnikov v Sloveniji in 23.000 na Hrvaškem, kjer ima tudi lastno optično omrežje. Podjetje je v zadnjih treh letih imelo od 32 do 33 milijonov prihodkov na leto (v Sloveniji) in nekaj malega dobička, toda pred tem je med letoma 2006 in 2011 ustvarjal po več milijonov evrov letne izgube. Izjema je bilo, tako izhaja iz poslovnih poročil lastnikov (prek podjetja Amisco NV), leto 2009, ko je podjetje imelo malo manj kot milijon in pol evrov dobička, a predvsem na račun več kot sedem milijonov evrov vredne poravnave s Telekomom Slovenije. Celoten znesek poravnav s Telekomom od leta 2005 je 9,4 milijona evrov, medtem ko so belgijsko-francoski lastniki podjetje v devetih letih dokapitalizirali z več kot 24 milijoni evrov. Vanj so tako vložili več kot 33 milijonov, zanj pa so zdaj iztržili 30 milijonov.

Zahtevno tekmovanje

Simobil poskuša s prevzemom Amisa postati operater, ki ponuja celoten nabor telekomunikacijskih storitev. Hkrati pa se zavedajo, da bodo brez lastne infrastrukture - Amis uporablja infrastrukturo Telekoma Slovenije in ponekod tudi drugih ponudnikov - na dolgi rok težko tekmovali s Telemachom, ki je prevzel Tušmobil, in Telekomom. Zato se, enako kot Telemach oziroma njegov lastnik KKR, zanimajo za T-2. Pogovori z Družbo za upravljanje terjatev bank, ki prodaja za 150 milijonov evrov terjatev do T-2, ponovno potekajo; poleg Telekoma Austrie in KKR pa je skrbni pregled T-2 opravil tudi sklad Cinven, ki se poteguje za nakup Telekoma Slovenije. Vendar je slišati, da bi v primeru Cinvenovega prevzema Telekoma in T-2 drugi operaterji zadevo takoj izpodbijali, češ da gre za preveliko koncentracijo na trgu. Tudi naveza Telemach-T-2 bi potencialno predstavljala močnejšega operaterja od Telekoma na določenih segmentih trga. Amis ima nekaj lastne infrastrukture, ki bi jo novi lastnik z večjim kapitalskim zaledjem America Movila (mehiškega lastnika TAG) lahko tudi razširil.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.