(Pre)hitra poteza DUTB razburja

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Kocjan AlešTeme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: V žarišču Datum: 03. 06. 2015 Stran: 4

Slaba banka z unovcitvijo garancij nad slovenskimi turističnimi podjetji vznemirila celo ožji vladni kabinet. Koalicija bojutri iskala pojasnila

Še bolj kot napovedana prodaja Telekoma te dni temperaturo dviguje odločitev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je s pretvorbo terjatev v kapital prevzela upravljanje 41 hotelov v državi - od tega največji delež predstavljajo sredstva družbe Sava Turizem. Nad potezo slabe banke so ogorčeni tako mali delničarji, ki se čutijo oškodovane, v bankah upnicah pa napovedujejo, da bodo za zaščito svojih interesov preučili obstoj ustreznih podlag slabe benke za to, da je enostransko posegla v premoženje njihovih dolžnikov. Odločitev je presenetila celo premierja Mira Cerarja, ki je bil s prevzemom upravljanja hotelov Save Turizma, Istrabenza in Hotelov Bernardin s strani DUTB seznanjen šele v soboto iz medijev, kar po njegovih besedah ni bilo dobro. O potezi DUTB sta bila obveščena ministra za finance Dušan Mramor in za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Po naših neuradnih informacijah je odločitev slabe banke vznemirila sam vrh politike, ker naj bi bil obstajal načelni dogovor, da se do 2. avgusta oceni krizno upravljanje Save, nato pa naj bi se sprejemale nadaljnje odločitve. Vodstvo slabe banke naj bi torej ta neformalni dogovor z vlado prehitelo. V tem gre tudi iskati pojasnilo, zakaj je Cerar nad nenadno unovcitvijo garancij DUTB javno potarnal, kar je nedvomno slab signal o tem, kako ima šef izvršilne veje oblasti zadeve pod nadzorom, medtem ko sta bila dva njegova ministra s potezo slabe banke seznanjena, preden je njun predsednik to izvedel iz medijev.

S tem povezanim vprašanjem se tako včeraj niso mogli izogniti poslanci vladajočih strank. Poslanka Cerarjeve SMC je poudarila, da je DUTB samostojna pravna oseba, njene pristojnosti pa določa zakon. "Ključno vprašanje zame je, zakaj so določene terjatve sploh prišle na DUTB. To je posledica slabega upravljanja podjetij. Od tukaj naprej je poslovna politika DUTB, da z njimi upravlja." Koalicijski partnerji, Socialni demokrati, pa pričakujejo, da se bo vrh politike o tej potezi DUTB več pogovoril na jutrišnjem sestanku koalicije glede na to, da ne Kad ne SDH o tej odločitvi nista bila obveščena. Hkrati ta odločitev DUTB pomeni, da bo poslej ta ustanova, tako imenovana slaba banka, namesto upravljavca državnega premoženja to premoženje prodajala. "Za nameček smo v osnutek Strategije upravljanja državnih naložb zapisali, da je turizem strateška panoga - ob zavedanju, daje Sava klasificirana kot pomembno podjetje. Nekatere stvari ne gredo skupaj, zato potrebujemo pojasnila," pravi vodja poslancev SD Matjaž Han. Povrh vsega je vprašljiva in diskutabilna pravna podlaga za takšno enostransko potezo vodstva slabe banke, kije terjatve spremenila v lastniške deleže, s katerimi bo prosto upravljala.

Izboljšanje rezultatov ključnih hotelov

DUTB je konec lanskega leta podprla preventivno prestrukturiranje Save, d.d., da bi omogočila vodstvu pripravo načrta finančnega prestrukturiranja. Za konverzijo dolga v lastniški kapital (99 odstotkov lastništva v Savi Turizem) se je odločila potem, ko se je izkazalo, da skupaj z drugimi upnicami ne bo mogla podpreti Savinega predlaganega načrta finančnega prestrukturiranja, saj je ta vseboval številne za upnike nesprejemljive elemente, med njimi tudi, da bi lastniki zadržali 23 odstotkov lastništva kljub temu, da bi upniki in davkoplačevalci morali odpisati skoraj 50 milijonov evrov dolga, so včeraj v DUTB dodatno pojasnjevali petkovo odločitev. Postopek preventivnega prestrukturiranja Save je sodišče ustavilo, DUTB je vložil predlog za prisilno poravnavo. DUTB poudarja, da se z nikomer ne pogaja o morebitni prodaji sredstev, povezanih s skupino Sava.

DUTB je s svojim portfeljem izpostavljena do 30 odstotkov vseh hotelskih kapacitet v Sloveniji in se je zato odločila za aktivno upravljanje. DUTB ima v lasti terjatve do družbe Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin, ki so zavarovane s hoteli in pripadajočimi nepremičninami. "V vseh primerih gre za terjatve, ki so bile na DUTB prenesene kot nepoplačani krediti dolžnikov bankam. Naloga in odgovornost DUTB je, da iz le-teh ustvarja vrednost," pojasnjuje DUTB. Načrtuje izboljšanje poslovnih rezultatov ključnih hotelov, ki so danes pod slovenskim povprečjem, in pričakuje 60-odstotno povečanje vrednosti sredstev, ki bodo povrnjena Sloveniji in njenim davkoplačevalcem.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.