Istrabenz v pravno vojno proti slabi banki

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: Ribolica Sonja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 02. 06. 2015 Stran: 3

V Istrabenzu ne bodo mirno čakali, kaj zanje in za njihove hotele pripravlja Družba za upravljanje terjatev (DUTB), ampak se ji bodo s pomočjo pravnikov uprli. DUTB je prejšnji teden zaplenila hotele Savi, lastniško namerava vstopiti tudi v Istrabenz Turizem in Hotele Bernardin. Novica je med zaposlene v portoroških hotelih vnesla precej nemira, bojijo se za svoje službe. "Negotovost med zaposlenimi pred začetkom visoke sezone, kije za Hotele Bernardin zelo pomembna, če ne celo prelomna, ne koristi nikomur," pravi predsednik uprave Hotelov Bernardin Marko Jazbec.

PORTOROŽ, KOPER ► V Istrabenzu, ki je (še) izključna lastnica družbe Istrabenz Turizem, pravijo, da DUTB daje zavajajoče izjave tako glede lastništva kot upravljanja Istrabenzovih hotelov.

Sava in Istrabenz v obrambo

Slabi banki očitajo, da jim bo s tem povzročila poslovno škodo, in to tik pred visoko sezono. Novice iz DUTB vznemirjajo tudi poslovne partnerje, s katerimi sodelujejo. Poleg tega pa v Istrabenzu v teh potezah slabe banke vidijo poskus, da se postavi v nadrejeni položaj glede na ostale banke upnice. Dvomijo tudi o pravni vprašljivosti ravnanja slabe banke in se temu nameravajo upreti. "Uprava Istrabenza bo za zaščito premoženja družbe in ostalih upnikov takoj sprožila ustrezne pravne postopke, obstaja pa tudi možnost preverbe kazenske in civilne odgovornosti," so zapisali v upravi Istraberlza. Tudi v Savi napovedujejo, da bodo uporabili vse pravne možnosti za zaščito interesov in premoženja vseh delničarjev in upnikov. Zaseg delnic Save Turizem je bil izveden v nasprotju z zakonodajo kot tudi v nasprotju z določbami kreditnih pogodb in pogodb o zavarovanju, opozarjajo.

Zaposleni so pred sezono zbegani

Predsednik uprave hotelov Bernardin Marko Jazbec pa je včeraj skušal pomiriti vznemirjenost med zaposlenimi, kijih begajo novice o prihajajočem novem solastniku. Sporočil jim je, da poteza DUTB zanje nima in ne bo imela neposrednega vpliva. "Razumem pa, da vse to vnaša negotovost mednje. Namesto da bi se osredotočali na visoko sezono, na čim boljše poslovanje in zadovoljstvo gostov, bodo, denimo kuharji ali natakarji, razmišljali, kaj to lahko pomeni za njihove službe. To ne koristi nikomur," opozarja Jazbec in dodaja, da imajo za letošnjo visoko sezono tudi visoke cilje. S prihodki v minulih petih mesecih je zadovoljen, sledijo zastavljenim načrtom in so za pet odstotkov višji od tistih v enakem obdobju lani. "Vrednost našega posla nameravamo do leta 2020 podvojiti - s pomočjo povečevanja prihodkov, z novimi investicijami, ki se bodo začele že prihodnje leto, in z nadaljevanjem poslovnega prestrukturiranja," napoveduje Jazbec in za razliko od DUTB, ki bi hotele po izboljšanju njihovega, poslovanja čez nekaj let prodala, zagotavlja: "Ta cilj - podvojitev posla v prihodnjih petih letih - bomo dosegli brez dodatne prodaje hotelov."

Minister za večjo internacionalizacijo turizma

Jazbeca tudi sicer presenečajo napovedi DUTB o prodaji hotelov: "To je očitno v neskladju s strategijo upravljanja državnega premoženja, v kateri je turizem na lestvici prioritet države uvrščen zelo visoko."

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek na to gleda drugače. "Eden izmed nosilcev slovenskega turizma je zagotovo Sava Turizem, ki predstavlja njegov največji del. Velik pomen podjetju pripisuje strategija upravljanja z državnim premoženjem. Ravno za ta namen je treba izboljšati poslovanje in izkoristiti potencial tako pomembnega turističnega podjetja."

Nedavni prenos premoženja Save na DUTB minister vidi kot prvi korak v finančnem prestrukturiranju holdinga, slediti pa mu morajo še poslovno prestrukturiranje, optimizacija stroškov, nadgradnja prodajne politike in nov investicijski ciklus. "Ko bodo podjetja v sestavi poslovala optimalno in bodo ustvarjala pozitiven rezultat, pa mora slediti še privatizacija. Verjamem, da mora biti ta internacionalna, zaradi potrebe po novih tujih gostih in zaradi stika z novimi strokovnimi znanji," še pravi minister. DUTB bo moral za poslovno prestrukturiranje najeti ustrezne kadre na domačem in tujih trgih. Ocenjuje, da ima Sava turizem največji potencial v Sloveniji in da mora postati tudi hrbtenica slovenskega turizma, kar predvideva tudi strategija upravljanja z državnim premoženjem.

MDS vidi sume kaznivega dejanja

V društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) pripravljajo naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zoper vodstvo DUTB, ker je družbi Sava s konverzijo terjatev zasegla njeno turistično družbo Sava Turizem. Hkrati preučujejo tudi elemente morebitne odgovornosti ministrstva za gospodarstvo, ki je javno podprlo DUTB. S tem, ko je DUTB prejšnji teden Savi zasegla njeno hčerinsko družbo, jo je pahnila v insolventnost. Tako ji odpira pot za začetek postopka prisilne poravnave ali stečaja,. s tem pa se zmanjšuje tudi vrednost same družbe; po ocenah strokovnjakov gre za zmanjšanje vrednosti za približno 80 milijonov evrov, so sporočili iz MDS.

KRANJ ►V Gorenjski banki, ki je v navzkrižnem lastništvu s Savo in ena od njenih bank upnic, so kritični do petkove poteze DUTB, ki je prevzela lastništvo družbe Sava Turizem. Pravijo, da jih DUTB ni obvestila o razlogih za "enostransko dejanje" in menijo, da bi bila za poplačilo upnikov najboljša izvedba preventivnega prestrukturiranja. Gorenjska banka, ki je v skoraj 50-odstotni lasti Save in je hkrati nekaj manj kot triodstotna lastnica Save, ocenjuje, da je bilo ravnanje Save v postopku preventivnega prestrukturiranja ustrezno in v skladu z zavezami, ki jih je sprejela.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.