Končna ponudba za Telekom

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Stergar Aleš Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Naslovna stran Datum: 22. 05. 2015 Stran: 1

Prodaja O izboljšani ponudbi britanskega Cinvena bo SDH odločil v dveh tednih- Cena na ravni tekočega poslovanja TS

Ljubljana - Britanski Cinven je oddal svojo končno, izboljšano ponudbo za Telekom Slovenije (TS), SDH pa naj bi odločitev sprejel v dveh tednih. Neuradno naj bi sklad za delnico TS ponujal 110 evrov v gotovini, 15 evrov bi sledilo ob uspešnem zaključku tožb, 10 evrov pa dobijo lastniki z že določeno dividendo.


Pogajanja še niso končana, Slovenski državni holding (SDH) pa bo pred sprejetjem odločitve o prodaji pridobil še dodatno dokumentacijo. Če bodo ocenili, da so ponujeni pogoji sprejemljivi, bodo začeli končno usklajevanje vseh elementov prodajne pogodbene dokumentacije, nato pa bodo uprava in nadzorniki SDH sprejeli svojo končno odločitev. Ali bo svoje povedala še skupščina SDH, torej vlada, še ni jasno.

SDH prodaja v svežnju skoraj 73-6dstotni državni delež, dejansko pa je naprodaj tričetrtinski kontrolni delež, saj so se k prodaji zavezali tudi nekateri drugi veliki mali delničarji. Na borzi je delnica TS včeraj izgubila slab odstotek vrednosti, saj se je s 109 spustila na 108 evrov.

Ocene o sprejemljivosti (neuradne) ponudbe so v finančnih in političnih krogih različne. TS ima v zadnjih letih zelo nestalne dobičke, EBITDA je z rekordnih 312 milijonov evrov leta 2008 ter ravnijo med 240 in 260 milijoni v tem desetletju lani padel na 170 milijonov evrov. Po tržni analizi večkratnikov, glede na trenutne cene primerljivih podjetij na trgih, bi bila cena za TS 114 evrov, upoštevaje pretekle transakcije, z vključeno prevzemno premijo pa bi bila cena lahko celo za polovico višja.

Na odsotnost prevzemne premije v Cinvenovi ponudbi, in to čeprav bodo tveganje zaradi tožb prevzeli sedanji lastniki, opozarja finančni analitik iz GBD Domen Granda. Ob sedanji neuradni ponudbi bodo delničarji po razpletu tožb zaradi 50-milijonskih rezervacij in notranjih rezerv podjetja verjetno prejeli 125 evrov na delnico.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.