Nekdanja finančnica Luke bivšega šefa Časarja precej obremenila

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: Tanackovič Tatjana Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 16. 05. 2015 Stran: 5

Včeraj se je nadaljevala odškodninska tožba za ekološke projekte v Luki Koper

Na drugi narok tožbe, kjer Luka Koper očita nekdanji upravi Roberta Časarja 4,8-milijonsko oškodovanje pri ekoloških poslih, Robert Časar ni prišel. Njegov odvetnik Daniel Planinšec je pojasnil, da se Časar za prihod pač ni odločil, njegova prisotnost na sodišču pa v odškodninskih tožbah tudi ni nujna.

KOPER ► V četrtek so ga na sodišče pripeljali z Doba zato, ker je moral tudi sam pojasniti zadeve, zdaj pa lahko sodišče tožbo vodi tudi brez njegove prisotnosti. Na sodišču so tako včeraj zaslišali še nekatere priče, ki so bile v času, ko je Luko Koper vodila uprava Roberta Časarja, na različne načine povezane z ekološkimi posli. Najprej je pred sodišče stopila Mojca Čeme Pucer, ki je bila takrat izvršna direktorica za finance in je Časarja tudi po elektronski pošti opozorila na pomanjkljivosti pri finančni konstrukciji projektov, vendar njena opozorila niso bila upoštevana.

Izrazito tvegana posojila Luke Koper

"V projektih ni bilo ključnih podatkov o rentabilnosti investicij, poleg tega pa je Luka Koper denar nakazala podjetjem, ki so bila prazna in so bila ustanovljena z minimalnim ustanovnim kapitalom. Nakazanih posojil Luka Koper tudi ni zavarovala in je zato izrazito tvegala. Vem, da je sodelavka celo pripravila posojilno pogodbo z zavarovanjem kredita, vendar tega niso upoštevali," je včeraj pred sodnikom Petrom Bašo povedala Čeme Pucerjeva.

Ker posojila niso bila zavarovana in je Luka Koper s tem izrazito tvegala, je Černe Pucerjeva čez čas res sama predlagala njihovo konverzijo v lastniški delež, tako kot je to na sodišču pojasnil tudi Robert Časar. "Logično bi bilo, da bi s tem Luka Koper dobila tudi popoln nadzor nad družbama, ki naj bi izpeljali ekološke projekte, vendar se to ni zgodilo. Zakaj, ne vem," je pojasnila Černe Pucerjeva. Dodala je še, da je bila Luka Koper v teh projektih edini kreditno sposoben partner. Po konverziji terjatev je Luka Koper v družbah, ki naj bi izpeljali projekt sončnih elektrarn in predelave odpadnih vod, dobila 98-odstotni lastniški delež, vendar so vse upravljalske pravice vseeno obdržali manjšinski delničarji.

Bolčič: Projekt bomo kmalu izpeljali sami

"To pa zato, ker je bil to naš projekt in smo hoteli, da ga tudi zares izpeljemo. Na konverzijo pa smo pristali, ker je Luka Koper trdila, da je posojilo slabo zavarovano," je na sodišču včeraj povedal koprski podžupan Peter Bolčič, ki je bil v tistem času direktor podjetja Ecoporto, ki bi v Luki Koper predelovalo odpadne vode. Potrdil je, daje bilo podjetje Ecoporto res ustanovljeno z minimalnim ustanovnim kapitalom, da pa bi kljub temu gotovo tudi samo pridobilo kredite. "To je bil tako dober projekt, da bi ga financirale vse banke. Kredit smo potem leta 2010 tudi dobili in do konca leta bomo projekt tudi izpeljali. Ne več v Luki Koper, ampak na Srminu," je dejal Bolčič. Prepričan je, da je Luka Koper naredila napako, da je odstopila od projekta, in da bi s predelavo odpadnih voda lahko danes že precej služili. Posel naj bi zdaj sami zagnali do konca leta, saj so luški delež vmes odkupili za 220.000 evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.