Kdo bo dal več?

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje Avtorji: Unknown Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 26. 03. 2015 Stran: 4

Za Pivovarno Laško se poteguje pet kupcev - Mali delničarji se bojijo ponovitve Mereatorjeve zgodbe

Če bo vse šlo po načrtu, bo Pivovarna Laško in z njo tudi Pivovarna Union najkasneje do konca letošnjega junija dobila novega lastnika. Kdo od petih ponudnikov, ki so poslali zavezujoče ponudbe, bo prevzel slovensko industrijo piva, je težko napovedati, saj se je do zdaj v Sloveniji pri prodaji podjetij zgodilo že preveč presenetljivih, predvsem pa škodljivih preobratov.


Po nekaterih informacijah naj bi bila v ožjem izboru nizozemski pivovarski velikan Heineken in ameriška investicijska družba KKR. Ali bodo Laščani k izboljšanju ponudb pozvali samo ta dva ponudnika ali še koga tretjega, za zdaj ni znano.

Nadzorni svet Pivovarne Laško se je namreč na seji v začetku tedna samo seznanil s potekom dokapitalizacije in prodaje deleža konzorcija lastnikov ter soglašal, da se proces prodaje nadaljuje. Kljub drugačnim pričakovanjem se ni opredelil do zavezujočih ponudb, ki so jih poslali Heineken in štirje finančni skladi. Torej je, kot kaže, odločitev, kako bo naprej potekal postopek prodaje, prepustil konzorciju. Po zadnjih podatkih so v prodajnem konzorciju Družba za upravljanje terjatev bank, Kapitalska družba, Alpen invest, Abanka, KD skladi, Nova Kreditna banka Maribor, Zavarovalnica Triglav, Sklad obrtnikov in podjetnikov in Banka Koper. Njihov skupni delež predstavlja malo več kot 51 odstotkov lastništva pivovarne.

Med favoriti tudi Heineken?

Katerega od petih ponudnikov bodo lastniki pozvali k izboljšanju ponudbe, za zdaj še ni znano. Po neuradnih informacijah naj bi najboljšo ponudbo za delnico, ki naj bi znašala 24 evrov, kolikor je tudi trenutna borzna cena delnic Pivovarne Laško, dala dva sklada. Ostali naj bi za delnico ponudili manj. Kljub temu naj bi se v ožji izbor uvrstil tudi edini strateški kupec Heineken, ki je svoje zanimanje za pivovarno uradno že izkazal. Poleg Heinekena so ponudbe poslali še finančni skladi KKR, Bain Capital, Mid Europa Partners in CVC Capital Partners.

Medtem ko lastniki Pivovarne Laško, združeni v konzorcij, pričakujejo, da bodo za svoje delnice iztržili čim več, uprava družbe tudi pričakuje, da bo novi lastnik zagotovil pivovarni najmanj 75 milijonov evrov kapitala, ki ga potrebuje za poplačilo dolgov bankam.

Mali delničarji čakajo

Pivovarna Laško ima trenutno malo več kot 7 tisoč delničarjev. Največja lastnica je s skoraj četrtino vseh delnic Družba za upravljanje terjatev bank. Mali delničarji, ki imajo skupaj približno 30 odstotkov pivovarne, lahko zdaj le čakajo, kako bo potekala izbira najboljšega ponudnika. Da bi se preko svojega društva vključili v konzorcij, jim namreč zaradi prevelikega »administriranja« ni uspelo. Mali delničarji seveda upajo, da bo konzorcij dosegel čim višjo ceno za delnico, saj bo v skladu z zakonodajo kupec takšno ceno, ki jo bo plačal za delnice lastnikov, združene v konzorcij, moral ponuditi tudi vsem ostalim delničarjem. Pri tem se bojijo, je povedal eden od njih, da se pri prodaji Pivovarne Laško ne bi ponovila Mercatorjeva zgodba, ko je zaradi »določenih krogov, ki imajo velik vpliv in vlečejo določe ne poteze, za katere pa ni koli ne odgovarjajo,« cena z£ delnico zdaj že bivšega največjega slovenskega trgovca krepko padla.

Novi lastnik bo z nakupom Pivovarne Laško dobil tudi Pivovarno Union, Jadransko pivovarno in Vital Mestinje. Laščani so tudi lastniki časopisne hiše Delo. Heineken ima v lasti 160 pivovarn in zaposluje 81 tisoč ljudi. Lani je ustvaril več kot 19 milijard evrov prihodkov. Zasebni naložbeni sklad KKR deluje po vsem svetu, v svojem portfelju ima več kot 90 družb. V Sloveniji je prisoten kot lastnik telekomunikacijskega omrežja Telemach.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.