Maksima Holding posluje prek računov v Avstriji

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Svenšek Katja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 04. 09. 2014 Stran: 7

HOLDINGI

Maksima Holding, prek katere je Igor Bavčar obvladoval delež v Istrabenzu, zadnjih nekaj let zgolj životari. Še več, ker ima vse bančne račune v Sloveniji blokirane, posluje prek transakcij skih računov v Lipnici in Borovljah v Avstriji. Čeprav je težko reči, da Maksima Holding zadnjih nekaj let dejansko posluje, saj se ukvarja zgolj s sodnimi postopki in je bolj ali manj namenjena le še plačevanju odvetnikov, vodstva in nadzornikov.

Eden od manjšinskih lastnikov Borut Soklič, s katerim so v Maksimi Holding zaradi po njihovem mnenju spornih odvetniških storitev v več sporih na sodišču, je prepričan, da je družba že dlje insolventna. Vodstvo družbe vztraja pri nasprotnem, sredstva, kolikor jih je še ostalo, pa medtem kopnijo.

Soklič je vprašanje insolventnosti Maksime Holding odprl tudi na nedavni skupščini družbe. Predsednik uprave Stevo Lekič mu je odgovoril, da sta uprava in nadzorni svet ob sodelovanju revizorja ugotovila, da družba ni insolventna. Vendar je vodstvo družbe hkrati skupščini predlagalo zmanjšanje osnovnega kapitala s 6,4 na 3,2 milijona evrov, s čimer so pokrili del 3,5 milijona evrov visoke prenesene izgube. Tako bi odpravili razlog insolventnosti, to je kapitalske neustreznosti. Soklič je na skupščini vztrajal, da je družba že insolventna in sklep zato nezakonit, a zaman. Stečajna upraviteljica največje lastnice Maksime Holding, propadle družbe FB Investicij, Tatjana Rupel je predlog uprave podprla, Soklič, ki zastopa tudi Factor banko, sicer največjo bančno upnico FB Investicij, pa je na izglasovani sklep napovedal izpodbojno tožbo. »Ze dlje časa opozarjamo na nepravilnosti pri poslovanju in nadziranju te družbe, iz katere pospešeno črpajo sredstva za določene ljudi,« je pojasnil Soklič.

Konec lanskega leta je imela Maksima Holding sicer za dobrih devet milijonov evrov premoženja, hkrati pa nobenih posojil. Večino premoženja, več kot štiri milijone evrov, predstavljajo kratkoročne finančne naložbe, približno 1,7 milijona evrov imajo denarja na računu, dva milijona pa predstavlja še dolgoročno posojilo podjetju Publikum Fin. O kakovosti tega posojila, ki sicer zapade šele leta 2018, pa revizorji močno dvomijo. Glede na podatke o poslovanju in finančnem položaju podjetja Publikum Fin, ki mu lani v dogovorjenem roku ni uspelo poravnati niti obresti, dvomijo, da bo to sposobno vrniti posojilo, zavarovanja pa niso vredna prav veliko. Maksima Holding je 350.000 evrov posodila tudi podjetju Reprokolinska Bojana Finka, sicer predsednika nadzornega sveta Maksime Invest, rok za vračilo pa so mu lani dvakrat podaljšali. Po Lekičevih pojasnilih Finkova družba obresti poravnava redno.

Poročali smo že, da so trenutne razmere v Maksimi Holding najbolj pogodu vodstvu in nadzornikom družbe. Finku in Igorju Omerzi se je med nadzorniki namesto Damjana Mihevca po zadnji skupščini pridružil Goran Gojkovič, predstavnik Malih delničarjev Slovenije. Lekič, nekdanji načelnik oddelka za finance Mestne občine Ljubljana, je lani za vodenje družbe, ki ima vsega skupaj dva zaposlena, prejel nekaj več kot 90.000 evrov bruto. Tudi drugi stroški bolj ali manj nedelujoče družbe pa medtem rastejo. Lani so samo za storitve namenili slabih 600.000 evrov. Pri tem so za pravne storitve porabili slabih 328.000 evrov, za sejnine članov nadzornega sveta pa 64.000 evrov. Slabih 24.000 evrov, skoraj štirikrat več kot leto prej, so porabili za najemnine, slabih 160.000 evrov pa so znašali »drugi stroški storitev«, ki so leto prej dosegli »le« 95.000 evrov. In kaj so drugi stroški storitev? Po pojasnilih iz letnega poročila gre za stroške »vodenja registra delnic, vodenja računov in preknjižb vrednostnih papirjev pri KDD, telekomunikacij, zavarovanja, vzdrževanja osebnih avtomobilov, računovodskih storitev, svetovanja, povračila stroškov zaposlenim za službene poti, plačilnega prometa in bančnih storitev, stroške pogodb o delu in stroške reprezentance«.

V Maksimi Holding večino časa namenjajo tožbam V Maksimi Holding se bolj ali manj ukvarjajo le še s tožbami. Tožbo proti NFD Holdingu, Finetolu, Maksimi Invest in Daimondu so že izgubili in sodišče jim je naložilo plačilo več kot 10,5 milijona evrov. V Maksimi Holding so vložili revizijo. Gorenjska banka jih toži za nekaj več kot štiri milijone evrov in tudi v tem primeru je sodišče prisodilo v prid banki. Maksima Holding seje tudi tokrat pritožila, verjetnost uspeha pa ocenjujejo na več kot 50 odstotkov. Pritožili so se tudi na odločitev sodišča, da morajo Daimondu plačati več kot 600.000 evrov. Maksima Holding toži na drugi strani vse zgoraj omenjene pa še KBN Nepremičnine, Banko Celje, NLB, LHB Frankfurt in druge.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.