Pivovarski val je pljusnil do Šempetra

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: Križman Silva Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 21. 11. 2013 Stran: 4

Preprodaja delnic Iskre Avtoelektrike pod lupo NPU - Pridržali so tudi Boška Šrota

Preprodaja delnic šempetrske Iskre Avtoelektrike v letu 2007 je del obširne preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), v sklopu katere so včeraj opravljali 31 hišnih preiskav in za skoraj ves dan pridržali pet osumljencev. Poleg prvega nadzornika Holdinga Slovenske elektrarne Marka Zidanška tudi nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, nekdanjo državno sekretarko Andrijano Starina Kosem, poslovneža Bogdana Pušnika in Vesno Rosenfeld iz mariborske nepremičninske družbe Areal. Prav ta je namreč odigrala veliko vlogo pri sumljivi preprodaji delnic Iskre Avtoelektrike.


LJUBLJANA, ŠEMPETER PRI GORICI ► Včeraj so preiskovalci NPU že navsezgodaj začeli z 31 hišnimi preiskavami na ljubljanskem, mariborskem, celjskem, koprskem in novogoriškem območju. V Ljubljani so tako prišli v prostore Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), kjer so preiskovali sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Verižne preprodaje delnic

Generalni direktor HSE Blaž Košorok, ki je v preiskavi sodeloval kot priča, je policiji izročil dokumentacijo, povezano s cenitvenimi poročili družbe Premogovnik Velenje in zapisnike sej nadzornega sveta HSE od 1. januarja 2012 dalje. Delnice Premogovnika Velenje naj bi bile namreč jabolko spora med HSE in malimi delničarji. Košorok je ob tem pojasnil: "V HSE smo se že pred časom odločili, da za zdaj ne bomo šli v nakup delnic v lasti malih delničarjev, saj bi bil ta neutemeljen in nepotreben, ekonomsko nesmotrn in bi HSE povzročil poslovno škodo." Vendar so delnice Premogovnika Velenje le del veliko obsežnejše zgodbe, ki sega od Šempetra pri Gorici do Štajerske. V zgodnjih popoldanskih urah, ko so kriminalisti opravljali še dvanajst hišnih preiskav, je direktor NPU Darko Majhenič pojasnil, da v preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, utemeljujejo sume storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, pri katerih naj bi bile oškodovane gospodarske družbe v Šempetru pri Gorici in v Ljubljani.

Pridržali nekdanjo državno sekretarko

Majhenič je povedal, da sedanje aktivnosti predstavljajo nadaljevanje obsežne preiskave, med katero so leta 2011 zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ovadili nekdanje vodilne iz šempetrske družbe. Gre za primer Iskre Avtoelektrike, ki se je letos poleti na koprskem okrožnem sodišču končal z obsodilno sodbo zoper četverico. Sodba še ni pravnomočna, saj so se Tadej Vidic, Ivan Lisjak, Darjo Stepančič in Marjan Groff, ki so bili obsojeni na zaporne kazni, na sodbo pritožili.

Med nekaj mesecev trajajočim sojenjem so večkrat opozarjali na preprodajo delnic Iskre Avtoelektrike v letu 2007 in na vlogo mariborske družbe Areal, ki naj bi s temi posli zaslužila, v času, ko je bila solastnica Iskre Avtoelektrike, pa izvajala hude pritiske. Tedaj so tudi predlagali nekaj prič, ki naj bi potrdile zgodbo, ki se je dogajala pred domnevnim poskusom menedžerskega prevzema Iskre Avtoelektrike, v katerega naj bi bili vpleteni. Na seznamu predlaganih prič je bila tudi Vesna Rosenfeld iz Areala, vendar je sodni senat predlog zavrnil. Med sojenjem je bilo slišati tudi ime Boška Šrota in nekdanje državne sekretarke Andrijane Starina Kosem. Vsi trije omenjeni so se po neuradnih podatkih včeraj znašli v policijskem pridržanju.

Po podatkih NPU naj bi trije na novo osumljeni v letu 2007 sodelovali pri preprodaji delnic Iskre Avtoelektrike, ki so bile v kratkem času večkrat preprodane. Med prodajalci je tudi luksemburška družba, ki je s poslom zaslužila najmanj osem milijonov evrov in večji del denarja vložila v nakup delnic Premogovnika Velenje.

Areal le "parkirišče"

Areal, ki naj bi bil zgolj "parkirišče" Pivovarne Laško, je od Iskre (tedaj krovne družbe) kupil skoraj 25-odstotni delež Iskre Avtoelektrike, Kad, ki ga je tedaj vodila Andrijana Starina Kosem, pa je imel v lasti še približno 20 odstotkov delnic. Po nakupu, ki ga je izpeljal Areal, so sledile menjave v nadzornem svetu Iskre Avtoelektrike, po slabem letu pa je Areal delnice prodal Infond Holdingu, tedaj največjemu lastniku Pivovarne Laško, ki jo je vodil Boško Šrot.

V policijskem pridržanju sta se znašla še poslovnež Bogdan Pušnik, znan tudi kot borzni posrednik, in prvi nadzornik HSE Marko Zidanšek. Kot pojasnjujejo na NPU, so ugotovili, da je zastopnik manjšinskih delničarjev v primeru prodaje delnic Premogovnika Velenje napeljal odgovorni osebi HSE k odkupu delnic po prevrednoteni vrednosti, pri čemer naj bi bile delnice vredne bistveno manj. Dejanje je ostalo pri poskusu, če pa bi posel uspel, bi pridobili za približno 4,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. "Protipravno pridobljena korist bi se odrazila tako v prodaji nelikvidnih delnic manjšinskih delničarjev, povračilu dela kupnine osumljenih za nakup delnic družbe iz Velenja in izterjavi koristi pri poslu, povezanim s preprodajo delnic iz Šempetra," je povedal Majhenič.

Preiskava še ni končana, saj bodo preverjali tudi sume pranja denarja. Sicer so zasegli zajeten kup papirnate in elektronske dokumentacije.

Tadeja Vidica, nekdanjega člana uprave Iskra Avtoelektrika, ki ga je koprsko okrožno sodišče julija letos na prvi stopnji obsodilo na štiri leta zapora, smo včeraj popoldne "ujeli" na poti v tujini. Izsledkov zadnje preiskave NPU ne pozna, je pa na kratko komentiral, da ta očitno potrjuje tisto, na kar so glede preprodaje delnic opozarjali ves čas sojenja.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.