Kateri nadzorniki v javnih družbah so lahko na robu?

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Smrekar Iskrić Tanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja:Datum: 05. 07. 2013 Stran: 15

Letos se menja vrsta nadzornih svetov (NS) večjih, javnih družb. Gre vsem novim članom NS zaupati, da bodo neodvisni?

Se lahko kateri od njih pri odločanju znajde v nasprotju interesov, saj denimo nadzoruje konkurenčno družbo podjetja, ki ga vodi? Preverili smo nekaj primerov.

1. Triglav

Zavarovalnico, ki prodaja tudi pokojninska zavarovanja in ima zavarovalnico na Hrvaškem, nadzoruje Dubravko Štimac, šef hrvaške pokojninske družbe PBZ CroatiaOsiguranje. Čebi družba imela sedež v Sloveniji, bi agencija za zavarovalni nadzor (AZN) verjetno ukrepala, prav zaradi nasprotja interesov, in zahtevala zamenjavo nadzornikov. Štimac pravi, da nikakor ni v nasprotju interesov: »Kot delničarjem nam je interes blaginja družbe. Želimo stabilno rast delnice.«

AZN preverja izpolnjevanje pogojev nadzornikov v vseh zavarovalnicah (gre za redno preverjanje), in ne le v Triglavu. Nekateri so se že spraševali, ali član NS Triglava, predstavnik malih delničarjev MDS Rajko Stankovič, izpolnjuje vse pogoje. Sam pravi, da jih (več o tem na http://www.finance. si/8342110) in da ima in znanja in izkušnje.

2. Laško

 

Enzo Smrekar (član uprave Droga Kolinske) in Goran Brankovič (šef Presada) sta vodilna človeka v Pivovarni Laško konkurenčnih družbah, s 1. septembrom pa naj bi vseeno začela nadzirati pivovarno, so opozarjali na Večeru.

Smrekar ni dosegljiv, Brankovič pa pravi, da ni v navzkrižju, da so njihove pijače povsem drugačne kot izdelki Laščanov.

3. NLB

Pisali smo že, da bi lahko bila v nasprotju interesov nadzornica v NLB Sergeja Slapničar (njen možje zaposlen v Gorenjski banki in nadzornik v Merkurju). Slapničarjeva pravi, da o Merkurju ne bo glasovala. V SID banki je zaposlen nadzornik NLB Goran Katušin in direktor združenja bank France Arhar (več o tem na www.finance. si/8342072).

V navzkrižju bi kot nadzornik Aerodroma lahko bil tudi Peter Marn, mali delničar Adrie, a trdi, da to nikakor ne drži: »Tistih nekaj delnic, ki jih imam v Adrii, ni vrednih praktično nič!«

Kako ukrepati

Nadzornik se mora iz odločanja, ki bi lahko pomenilo navzkrižje, izločiti. Če gre za zavarovalnico, lahko ukrepa AZN, če gre za banko, pa Banka Slovenije. Lahko zahtevata novo skupščino in razrešitev. Sicer lahko vedno ukrepajo delničarji in zahtevajo novo skupščino ter zamenjavo ali pa prek sodišča izpodbijajo imenovanje.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.