Nadzirala jih bo žena nekdanjega ministra

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 30. 05. 2013 Stran: 7

V Abanki Vipa so se lastniki navkljub lanskemu 15-odstotnemu padcu obsega poslovanja odločili za povečanje števila nadzornikov

Ob nasprotnem predlogu Gorenjske banke, skoraj 15-odstotne lastnice Abanke Vipa, ki pa je včeraj ob tem, da Zavarovalnica Triglav s povezanimi osebami ni imela glasovalnih pravic, imela 29 odstotkov glasovalnih pravic, so bili za štiriletno mandatno obdobje imenovani trije novi nadzorniki Abanke. Aleš Aberšek (Sava), Aljoša Uršič (Skupna) in Snežana Šušteršič, ki je zaposlena v lastnem podjetju Re-Forma, katerega solastnica je z možem Janezom Šušteršičem, nekdanjim finančnim ministrom. Vladimir Mišo Čeplak (Zavarovalnica Triglav) je dobil nov mandat. Število nadzornikov banke se je s sedem povečalo na devet, četudi je banki lani obseg poslovanja (bilančna vsota) upadel za 15 odstotkov, tržni delež pa z 9,1 na 7,9 odstotka.

 

Prvi mož Abanke Vipa, Jože Lenič, je delničarje tretje največje slovenske banke skušal ohrabriti s podatkom, da je lani operativni dobiček banke s 46,7 milijona evrov glede na predlani porasel za 15 odstotkov, v letošnjem prvem četrtletju pa je znašal 11 milijonov evrov. Vendar je lanskih 127,2 milijona evrov slabitev in rezervacij banko pahnilo v 75,7 milijona evrov izgube, letošnjih 12 milijonov evrov slabitev in rezervacij ob koncu prvega četrtletja pa v območje enomilijonske izgube. Delničarji so potrdili lansko letno poročilo in se seznanili, da bilančni dobiček za lani znaša nič evrov, hkrati so obema članoma uprave in nadzornikom podelili razrešnico.

Do konca julija mora Abanka Vipa v dokapitalizaciji (zadnja dva poskusa nista bila uspešna) zbrati 90 milijonov evrov. Jože Lenič pravi, da se pogovarjajo z obstoječimi delničarji in novimi (tudi strateškimi) potencialnimi investitorji. Ti prihajajo tudi iz drugih držav Evropske unije in širše. Vse bolj verjetna postaja opcija, da bi banko dokapitalizirala in lastniško prevzela kar slovenska država. V banki tudi še ne vedo, ali bodo tudi sami v prihodnjih nekaj tednih del svojih posojilnih terjatev do strank smeli prenesti na slabo banko, a se jim zdi zadeva koristna. Za zdaj v banki proti nekdanjim vodilnim (še) niso sprožili odškodninskih tožb niti opravili posebne revizije, kar je zanimalo Rajka Stankoviča iz društva Mali delničarji Slovenije.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.