Med nadzorniki Abanke tudi žena nekdanjega ministra

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 30. 05. 2013 Stran: 8

Skupščina Banki se izteka čas v lovu na sveži kapital

Ljubljana - Tudi v Abanki Vipa se pripravljajo na morebitni prenos slabih terjatev banke na DUBT, je po včerajšnji skupščini Abanke povedal njen predsednik uprave Jože Lenič. Nad delom uprave bo po novem bedel devetčlanski NS, največ besede v njem bosta imeli Sava in Gorenjska banka.


Abanka je le ena od domačih bank, ki se v poslovanju spopada z visoko izgubo na račun slabih terjatev. V zadnjih treh letih je banka odpisala že več kot 350 milijonov evrov slabih posojil in tudi včeraj predsednik njene uprave delničarjem ni vlil upanja na hitro izboljšanje poslovanja.

Male delničarje pa je, ne prvič, zanimalo, ali je Abanka že poiskala krivce za slaba posojila, podeljena pred prihodom sedanje uprave, ter proti njim zahtevala kazensko ali odškodninsko odgovornost. Naj vaš molk razumemo, kot da je bilo v preteklem poslovanju banke vse v redu, je Leniča spet pobaral predsednik združenja malih delničarjev MDS Rajko Stankovič.

»Najlažje je odpisovati slabe terjatve in zanje delati rezervacije, breme izgube pa pade na delničarje. Če je bilo v banki vse v redu, povejte to naglas.«

 

Ne nazadnje se v Abanki že dolgo časa pripravljajo na dokapitalizacijo, je dodal predsednik društva MDS. S tem namenom so poslovanje banke v zadnjih letih večkrat pregledali zunanji strokovnjaki, vendar delničarji, ki so takšne preglede ne nazadnje plačali, z njihovimi rezultati nismo seznanjeni, je še poudaril Stankovič.

Novi obrazi v NS

Precej bolj kot male delničarje je uprava Abanke s svojimi ukrepi za izboljšanje poslovanja prepričala druge delničarje, zato so ji za delo leta 2012 podelili razrešnico. Razrešnico si je »prislužil« tudi nadzorni svet. V njem bo po novem devet članov, saj so delničarji izglasovali predlagano širitev sestave NS. Zadostno podporo je dobil tudi predlog Gorenjske banke, ki je predlagala štiri nadzornike; davčno svetovalko in prokuristko podjetja Re-forme, d. o. o. Snežno Sušteršič (žena nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča), Aleša Avberška (svetovalec uprave Save), Vladimirja Miša Čeplaka (Triglav) in Aljošo Uršiča (predsednik uprave Skupne pokojninske družbe).

Popolnjeni NS bo bedel tudi nad načrtovano 90-milijonsko dokapitalizacijo. Na vprašanje, ali v banki pri iskanju svežega kapitala računajo tudi na državo, je Jože Lenič včeraj večkrat poudaril, da je Abanka sistemsko pomembna banka in izrazil upanje, da bodo pri iskanju svežega kapitala »našli ustrezno kombinacijo, z zasebnimi investitorji in z državo«. Po odredbi BS se mora Abanka kapitalsko okrepiti do konca junija in vsaj za zdaj njena uprava ni zaprosila za podaljšanje roka. Tržni delež Abanke, ki je še nedolgo tega znašal 9,1 odstotka, je zdrsnil na 7,7 odstotka.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.