Menjava na vrhu po Petrolovem nareku?

NatisniNatisni

Medij: Vestnik Murska Sobota Avtorji: Horvat Majda Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 28. 03. 2013 Stran: 4

Cveto Zalik razrešen, imenovan Dušan Stopar

Zalik naj bi oviral prodajo Nafte Geoterm in oporekal jamstvu, ki bi ga dala Nafta Lendava z naložbo v družbo Geoenergo

Nadzorni svet Nafte Lendava je v petek razrešil generalnega direktorja Cveta Žalika in na to mesto imenoval Dušana Stoparja. Žalika so razrešili iz krivdnih razlogov, vsaj tako so se opredelili trije nadzorniki, ki jih je 12. decembra lani imenovala vlada, poiskal pa prejšnji gospodarski minister Radovan Žerjav. Četrti sedež pripada predstavnici zaposlenih. Žalik naj bi kršil akte družbe in deloval v njeno škodo. V ponedeljek je med Žalikom in Stoparjem že tudi bila opravljena primopredaja poslov.

Žalik naj bi oviral prodajo Nafte Geoterm

Kaj konkretno naj bi nadzorniki očitali Žaliku? Po naših virih oviranje postopka prodaje družbe Nafta Geoterm, saj naj bi oporekal podpisu jamstva matične družbe Nafta Lendava za »čistost« poslov Nafte Geoterm. Nafta Lendava naj bi to jamčila s svojim poslovnim deležem v družbi Geoenergo, kjer sta Nafta Lendava in Petrol polovična družbenika, družba pa razpolaga s pomembno rudarsko pravico za raziskave oziroma pridobivanje mineralnih surovin.

Petrol naj bi torej zahteval nekaj, česar prodajalec ali matična firma ne more zagotoviti, ne da bi s tem ogrožala lastno naložbo v družbi Geoenergo.

 

Spomnimo, da je še decembra lani Petrol sam pojasnjeval, da je v sporu z Nafto Lendava, ki je povezan s prodajo Nafte Geoterm. Nafta Lendava naj bi po mnenju Petrola v času ustanovitve družbe Geoenergo leta 2002 neupravičeno zadržala nekatere stvarne pravice pri Nafti Geoterm, te stvarne pravice pa naj bi predstavljale tudi služnost in pravico uporabe nepremičnin in infrastrukture.

Prav tako naj bi Petrol s konzorcijem za Nafto Geoterm ponudil 1,7 milijona evrov, torej manj kot londonski sklad CEOC (Central Europe Oil Compani), ki je že imel v žepu podpisano pogodbo s kupnino 2,1 milijona evrov, vendar zanjo pri vladi ni dobil zelene luči. Petrol je tudi najavil, da bi v razvoj dejavnosti Nafte Geoterm v širšem smislu vložil dobre štiri milijone evrov, a v isti sapi napovedal, da bodo v družbi izpeljali optimizacijo poslovnih procesov za doseganje sinergijskih učinkov s »statusnim preoblikovanjem družbe«. To pa z drugimi besedami pomeni, da bo družba Nafta Geoterm prej ali slej izgubila enovitost. »Razstavili« jo bodo po posameznih dejavnostih, te pa »povezali« z različnimi partnerji. S katerimi?

Komu vse odpirajo vrata

Kot smo lahko brali prve dni marca, je Petrol v nekaterih medijih že napovedal, da bo partnerjem v konzorciju pripadalo: angleški družbi Ascent Resources upravljanje proizvodnje zemeljskega plina in plinske infrastrukture, Občini Lendava pa naj bi prineslo korist sodelovanje Nafte Geoterm pri raziskavah ogljikovodikov z družbo Aspect Energv Internacional (ta je bila že leta 2009 soudeležena pri seizmičnih 3D-raziskavah v Pomurju), in sicer pri razvoju geotermije in širjenju sistema geotermalnega daljinskega ogrevanja, prav tako pa še pri urejanju energetske infrastrukture za razvoj industrijske cone. In Petrolu? Geotermalni potencial ali razvoj geotermalne energije, ki bi jo razvijali »v okviru sedanjih energetskih dejavnosti družbe Petrol« na območju Slovenije in prek mej.

Žalik razrešen, Stopar pred vrati

Razrešitev Cveta Žalika ima torej veliko globlje korenine, kot se zdi na prvi pogled, in zato je tudi razlaga, da je treba s prodajo pohiteti zaradi pritiska bank upnic, predvsem Gorenjske banke, ki je res že pred časom vpisala hipoteko na premoženje Nafte Petrochem, poenostavljeno, grožnja z morebitnim stečajem Nafte Petrochem - zaradi katere naj bi se Nafta Geoterm tudi prodajala, kupnina pa namenila za njeno sanacijo - pa prenagljena in zavajajoča. Stečaj bi bil namreč tudi za banke upnice slaba rešitev ali še ena nasedla naložba. Senco dvoma na postopek pa meče tudi ravnanje nadzornikov pri razrešitvi in imenovanju novega direktorja. Preseneča predvsem to, da je bil takoj po razrešitvi Žalika pred vrati že nov kandidat. Kot je v ponedeljek Dušan Stopar povedal za Murski val, se je o možnosti, da prevzame vodenje Nafte Lendava, nekaj dni pred imenovanjem pogovarjal s predsednico nadzornega sveta Gabrijelo Drvarič, vendar v nadaljevanju priznal, da mu še ni povsem jasno, »v čem tiči zajec«. Do primopredaje je namreč uspel prebrati le nekaj dokumentov, osnovno sliko pa naj bi si ustvaril v dveh tednih. O sami prodaji Nafte Geoterm pa je povedal, da misli, da bi družba morala imeti partnerje, ki presegajo lokalne okvire, in napovedal: »Zadeve bomo izpeljali tako, da bo pravilno in ne samo korektno.«

Kdo je Dušan Stopar

Kdo sploh je Dušan Stopar? Je diplomant MBA-ja, doslej pa seje uspešno ukvarjal s poslovnim svetovanjem, čeprav je podjetje Sigem Business Consulting, kjer je bil manjši družbenik, zaradi neplačanih storitev januarja šlo v stečaj. Po naših virih naj bi v Prekmurje prišel prek poznanstev. Zoran Vaupot, eden izmed družbenikov v svetovalni družbi v stečaju, je dober znanec nekega prekmurskega direktorja, Stoparjev prihod pa povezujejo tudi z njegovim poznanstvom z Rajkom Stankovicem, predsednikom Društva malih delničarjev Slovenije.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.