Petrol bi izplačal 8,5 evra bruto dividende

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 02. 03. 2013 Stran: 9

Pred skupščino Šest kandidatov za nadzornike - Najnovejši predlog pisan na kožo Dariju Južni

Ljubljana - Če do 4. aprila ne bo oblikovana nova vlada, se postavlja vprašanje, ali bo novomeškemu mogotcu Dariju južni uspelo podvojiti svoj vpliv v nadzornem svetu Petrola.


Petrol je včeraj objavil sklic skupščine, ki bo 4. aprila. Glavna točka je imenovanje novih nadzornikov, ki bodo prihodnja štiri leta bedeli nad upravo Tomaža Berločnika. Za ta, vroče želeni položaj, je menda kandidiralo kar 55 kandidatov, skozi kadrovsko sito jih je »padlo« šest; to so Jože Kaligaro, Irena Prijovič, Vinko Malavašič, Tomaž Kuntarič, Marko Simoneti in Mladen Kaliterna.

Iz predlagane sestave NS je mogoče razumeti, da karte v Petrolu še niso razdeljene in da bi se dokončno lahko premešale šele na sami skupščini; bolj kot državi, ki je prek Kada in Soda skoraj tretjinska lastnica Petrola, je najnovejši predlog namreč pisan na kožo Dariju Južni, ki prek svojih družb (Vizija) obvladuje približno desetino naftnega trgovca. Kar dva od predlaganih kandidatov sta povezana z družbami, ki jih obvladuje Južna; to sta član uprave Perspektive Mladen Kalitema in Vinko Malavašič iz Hidrotehnika. Od starih nadzornikov sta med predlaganimi kandidati Irena Prijovič (generalna sekretarka Združenja nadzornikov) in aktualni predsednik NS Petrola Tomaž Kuntarič (pred kratkim razrešen s funkcije direktorja Soda). Staro ime je tudi Jože Kaligaro, finančni strokovnjak, nesojeni nadzornik Zavarovalnice Triglav in že nekaj let zunanji član revizijske komisije Petrola. Kaligaro je bil do predlani svetovalec uprave Gorenja, tej je v preteklosti svetoval tudi Tomaž Kuntarič. Med predlaganimi je tudi nekdanji predsednik NS NLB in do julija aktualni nadzornik Luke Koper Marko Simoneti.

 

Ali bo Južni tudi dejansko uspelo podvojiti svoj vpliv v NS Petrola, bo odvisno tudi od tega, kakšen vpliv bo imela na skupščini država. Pri tem velja spomniti, da Sod za glasovanje na skupščini potrebuje soglasje državnega zbora; če bi Sod zaradi nestabilne politične situacije ostal brez soglasja in ne bi mogel glasovati, bi o sestavi NS torej lahko dejansko odločali Južna in banke (Banka Hypo, NLB, NKBM, GB), ugotavlja predsednik društva MDS Rajko Stankovič. »Zaradi nestabilne politične situacije so se predlagatelji verjetno odločili za scenarij, ki omogoča izvolitev najmanj štirih od šestih predstavnikov kapitala. Če bi Južna dobil dva nadzornika, bi brez težav podprl tudi Ireno Prijevič in Tomaža Kuntariča, vprašanje pa je, kakšne želje po upravljanju premoženja bodo imele banke in mali delničarji,« je še menil sogovornik. Delničarji bodo na skupščini odločali tudi o uporabi dobička. Po predlogu uprave, ki zagovarja stabilno dolgoročno dividendno politiko, bi za izplačilo dividend namenili 17,52 milijona evrov oziroma 8,50 evra bruto na delnico, medtem ko bi se 3,1 milijona evrov prerazporedilo v rezerve.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.