Dragonja prodaja delnice NLB in Gorenjske banke

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: M. P. Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 29. 01. 2013 Stran: 8

Sava

Predsednik uprave Factor banke Ciril Dragonja očitno ne bo več čakal, kdaj bo Sava od njih za sedem milijonov evrov odkupila 26.700 delnic NLB. Za prihodnji teden je banka sklicala dražbo, na kateri bo skušala prodati delnice NLB, hkrati pa tudi dva odstotka delnic Gorenjske banke, ki jih je pri njej že pred leti zastavila Sava.

V Savi pod vodstvom Mateja Narata so pojasnili, da pri napovedani dražbi delnic NLB ne gre za njihove posojilne obveznosti do Factor banke, ampak za opcijsko pogodbo, ki jo je z banko sklenila že nekdanja uprava Save z Janezom Bohoričem na čelu. V Dnevniku smo razkrili, daje bil prvotni lastnik delnic Merkur, ki jih je nato po visoki ceni prodal gostinski družbi Vital in s tem prišel do sedmih milijonov evrov likvidnih sredstev. Posel je vzel pod drobnogled tudi ATVP, saj je obstajal sum, daje država z nakupom prekršila zakon o prevzemih (Vital je prek Taluma v večinski državni lasti). Že dan po našem razkritju je Vital delnice NLB prodal naprej Factor banki. Ta je imela s Savo sklenjeno opcijsko pogodbo, po kateri bi morala slednja konec leta 2012 odkupiti paket delnic.

 

Napoved prodaje delnic NLB, tako v Savi, ne bo vplivala na njihove pogovore z bankami o dolgoročnem reprogramu posojil. »Skupini Sava se je samo v zadnjem letu uspelo razdolžiti za sto milijonov evrov, ob tem pa vsako leto bankam plača tudi več kot 20 milijonov evrov obresti. Sprejeto strategijo nam je uspelo realizirati do potankosti, zato računamo, da si zaupanje bančnih upnic zaslužimo tudi v prihodnje,« pravijo v Savi. Po njihovo bi lahko dogovor o dolgoročnem reprogramu posojil sklenili že konec prvega četrtletja letos oziroma najpozneje v začetku aprila.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.