Delnice Gorenjske banke in NLB gredo na dražbo

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja,Gole Nejc Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 29. 01. 2013 Stran: 9

Factor banka Izklicna cena za NLB bo 37,75 evra za delnico - Prodajala bo tudi propadla Poteza Naložbe - »Čas ni pravi«

Ljubljana - Factor banka bo na dražbi prodajala delnice Gorenjske banke in NLB. Zadnje bo poskusila prodati po izklicni ceni 37,75 evra. Za primerjavo: država je delnice NLB od KBC odkupila po en evro.

Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji je za 5. februar sklicala dražbo, na kateri bo Factor banka prodajala 6050 delnic oziroma 1,8-odstotni delež Gorenjske banke in 26.748 delnic oziroma okoli 0,2-odstotni delež NLB. Delnice posameznega izdajatelja se prodajajo zgolj v paketu. Izklicna cena za delnice Gorenjske banke je 4,719 milijona evrov oziroma 780 evrov na delnico, izklicna cena za paket delnic NLB pa je 1,009 milijona evrov oziroma 37,75 evra na delnico.

Spomnimo, država je od belgijske KBC konec lanskega leta odkupila 22-odstotni delež NLB za 2,76 milijona evrov, torej za en evro na delnico. Finančni minister Janez Šušteršič je takrat poudaril, da je tako nizka cena rezultat pogajanj in ne kaže realne vrednosti banke.

 

Delnice NLB bo prodajala tudi nekoč tretja največja lastnica te banke, propadla Poteza Naložbe, katere delež se je zaradi državne dokapitalizacije zmanjšal na 3,94-odstotka. A čas za prodajo delnic NLB ni pravi, menijo stečajni upravitelj Poteze Naložbe Bojan Klenovšek in več bank, ki so v stečaju Poteze ostale nepoplačane. Klenovšek in banke upnice, ki imajo zastavno pravico na delnicah NLB, so se namreč dogovorili za skupno prodajo deleža Poteze Naložb v NLB, saj bi tako lahko dosegli višjo ceno. Vendar za zdaj aktivnosti, denimo glede izbire zunanjega svetovalca, mirujejo, pravi Klenovšek: »Prodaja miruje, dokler se ne bodo zadeve v NLB glede dokapitalizacije razjasnile.« »

Gre za prodajo delnic, na katerih imamo zastavno pravico. V teh primerih Factor banka delnice praviloma prodaja na dražbi,« pojasnjuje predsednik uprave Factor banke Ciril Dragonja. Medtem ko je Factor banka lastnica delnic NLB, pa so delnice Gorenjske banke zavarovanje za posojilo Savi. Ker kranjski holding terjatev ni poravnal, se bo Factor banka kot zastavna upnica poskušala čim bolj poplačati s prodajo 1,8-odstotnega deleža Gorenjske banke.

Bo Sava dobila odpustek pri bankah?

Dražba delnic GB in NLB se začenja v času, ko se Sava z bankami upnicami pogaja b reprogramii milijonskih posojil. Še ob koncu leta 2012 je imela do bank za dobrih 360 milijonov evrov dolgov, po prodaji gumarskega Savatecha pa se je razdolžila za 100 milijonov evrov. »Sedanja zadolženost znaša malo več kot 220 milijonov evrov, v kar je že všteta kupnina od prodaje gumarstva. Pričakujemo, da bomo z bankami upnicami sklenili dogovor še v prvem ali v začetku drugega četrtletja letošnjega leta,« so včeraj pojasnili v Savi. Po oceni njene uprave je zmanjšanje dolga »pomemben korak h sklenitvi dogovora o reprogramu«, vendar bodo zadnjo besedo o tem imele banke.

Sava je tudi pomembna lastnica holdinga NFD, ki jo bremeni še za približno 60 milijonov dolgov. Vanje niso všteta le bančna posojila, temveč tudi obveznosti iz naslova terminskih pogodb in druge. »Z bankami smo sklenili dogovor o podaljšanju posojil do konca maja. Zdaj moramo pripraviti terminski program odprodaje naložb in poplačila posojil. Naprodaj je vse. Edina večja naložba, ki jo bomo obdržali, so Hoteli Bernardin in delež v Istrabenzu, saj menimo, da je v turizmu prihodnost in da lahko z razvojem turizma povečamo vrednost za delničarje,« je včeraj pojasnil Miran Kraševec, predsednik uprave holdinga, ki ima še približno 65.000 malih delničarjev.

NFD je lani prodal delež v Etolu in Termah Maribor, pripravljajo se tudi na prodajo družbe za upravljanje NFD DZU. Potencialnim kupcem bodo kmalu poslali ponudbe in Kraševec meni, da zanimanje za DZU bo. Prokurist DZU NFD je nekdanji prvi mož NFD Stane Valant, vendar Kraševec včeraj ni hotel komentirati, ali se Valant poslavlja s svoje zadnje funkcije v NFD.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.