Triglav bo dokapitaliziral Abanko

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 12. 01. 2013 Stran: 9

Triglav bo dokapitaliziral Abanko Sveži denar Delničarji lahko vplačajo nove delnice banke po zgodovinsko nizki ceni 4,20 evra


Ljubljana - Zavarovalnica Triglav je sporočila, da je začela postopek za dokapitalizacijo Abanke, v kateri želi ohraniti svoj četrtinski delež. Dokapitalizacija bo uspešna, če bodo delničarji vplačili do 50 milijonov evrov svežega kapitala. Vanja Tekavec Včeraj se je iztekel prvi krog dokapitalizacije, s katero želi uprava Abanke zbrati od 50 do 90 milijonov evrov svežega kapitala. Zdaj je že jasno, da bo vsaj del denarja banki zagotovil njen največji državni delničar, Zavarovalnica Triglav, iz katere so včeraj sporočili, da bodo že v prvem krogu vplačali sredstva v višini svojega četrtinskega (25,6 odstotka) lastniškega deleža. Takšna odločitev je tudi v interesu delničarjev Triglava, so včeraj zapisali v največji domači zavarovalnici in poudarili, da Triglav kot »dober gospodar podpira razvoj kapitalske trdnosti Abanke Vipa«.

Včerajšnje sporočilo iz Triglava odpira možnost, da bi dokapitalizacija banke, ki ima na domačem trgu zdaj 7,7-odstotni delež, v drugem poskusu vendarle lahko uspela. To bo odvisno tudi od tega, ali bodo delnice vplačali tudi drugi obstoječi delničarji s prednostno pravico. Pričakovati je, da se bo za vpis novih delnic odločila Gorenjska banka, za katero je sodelovanje pri dokapitalizaciji strateško pomembno zaradi morebitnega poznejšega združevanja z Abanko. Manj pa je jasno, kakšne so namere kranjske Save in preostalih delničarjev iz državnega bloka, ki so v Abanki brez glasovalnih pravic.

Delnice Abanke je v tokratni dokapitalizaciji sicer mogoče vplačati po zgodovinsko nizki ceni, 4,20 evra. Glavni pogoj Triglava za sodelovanje pri dokapitalizaciji je ponovna oživitev glasovalnih pravic v Abanki. To bo mogoče le, če blok državnih lastnikov s Triglavom na čelu z dokapitalizacijo ne bo presegel 33-odstotni prevzemni prag.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.