Adut je delež v Abanki

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 24. 11. 2012 Stran: 9

Sava Rezultati odvisni tudi od vrednotenja

Ljubljana - Letošnje poslovanje kranjske Save, ki jo do bank bremeni za dobrih 361 milijonov evrov dolgov, bo odvisno tudi od vrednotenja naložbe v Abanki Vipa, v kateri je Sava četrtinska lastnica.

Slabe naložbe že štiri leta zapored klestijo dobiček kranjske Save. Negativen trend se je nadaljeval tudi v prvem devetmesečju letos, ko je kranjska skupina zaradi novih slabitev in izpada načrtovanih dividend iz finančnih naložb (zlasti bank) ustvarila izgubo v višini 11,5 milijona evrov.

Vendar s tem slabih napovedi za delničarje Save še ni konec, saj so iz Save včeraj sporočili, da bo na poslovni izid letos vplivalo tudi vrednotenje naložbe v Abanko Vipa; kar poslovna javnost razume kot signal za morebitne nove slabitve. »To verjetno pomeni, da se bo izguba Save še povečala, saj Abanka nujno potrebuje sveži denar, njena delnica je tudi zelo nelikvidna. Po drugi strani ne vemo, kako je z naložbo Save v Gorenjski banki,« je včeraj ugibal predsednik društva MDS Rajko Stankovič.

Cenitev deleža v Abanki postaja aktualna v času, ko se vodstvo Save z bankami dogovarja za ponovni reprogram posojil. Glavno vprašanje pri tem je, kakšen dogovor bo o vračilu dolgov dosežen za prihodnja leta. Sava ima namreč do bank za dobrih 360 milijonov evrov dolgov, pri čemer ji še letos v poplačilo zapade približno 120 milijonov evrov. Za približno sto milijonov evrov se bo Sava letos tudi razdolžila. »Če se Savi v prihodnjih letih kje zalomi, lahko še vedno proda svojo srebrnino, na primer naložbo v Gorenjsko banko,« je ugibal Stankovič.

Skupina je v prvih devetih mesecih ustvarila 149,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, glavnino z gumarsko dejavnostjo. Dobiček iz poslovanja je na ravni skupine znašal 9,2 milijona evrov, kar je 44 odstotkov bolje kot ta čas lani.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.