Gorenjska banka prevzema Abanko?

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 20. 11. 2012 Stran: 9

Na včerajšnji skupščini Abanke sta imeli glavno besedo Sava in njena Gorenjska banka. Bodo v Triglavu odgovorili s prevzemom Abanke?

Kakor je bilo mogoče predvideti, sta na včerajšnji skupščini Abanke Vipa glavno besedo imeli kranjska Sava in njena Gorenjska banka, v kateri ima Sava 49,8-odstotno lastništvo, saj sta imeli več kot polovico na skupščini Abanke prisotnih delnic z glasovalno pravico. Zavarovalnica Triglav kot največja delničarka Abanke Vipa ter novogoriški Hit, Sod in Telekom Slovenije tudi tokrat niso imeli glasovalnih pravic, saj bi morale z državo povezane družbe bodisi znižati skupno lastništvo pod 33- odstotni prevzemni prag ali pa objaviti prevzemno ponudbo po 52 evrov za delnico, po kolikor jih je pred leti sicer (do)kupovala državna Luka Koper. Z nasprotnim predlogom Gorenjske banke je bil izglasovan sklep o dokapitalizaciji Abanke Vipa in o novem članu nadzornega sveta.

Glavna razlika pri dokapitalizaciji glede na predlog uprave in nadzornega sveta ter predlog Gorenjske banke je bila v nekoliko daljših rokih za izvedbo in vpis dokapitalizacije v sodni register (namesto do konca aprila do konca junija prihodnje leto), kakor v tem, da bodo po novem namesto dveh trije dokapitalizacijski krogi vpisa novih delnic. Pri tem je treba vedeti, da bo Zavarovalnica Triglav omejena pri vpisu delnic (nekje na 25 milijonov evrov), da ne bo presegla prevzemnega praga. Na včerajšnji skupščini sprejeta dokapitalizacija dopušča možnost, da tudi v drugem krogu lahko sodelujejo le obstoječi delničarji, po tistem, ko v prvem krogu obstoječi delničarji ne bi vpisali in vplačali delnic, ki bi jih lahko glede na svoje lastništvo. Ker bo tokratna dokapitalizacija namesto pri sedmih potekala pri 4,20 evra za delnico in je dana možnost, da se ob izdanih 7,2 milijona obstoječih delnicah Abanke Vipe izda še do kar 21,482.572 novih dodatnih delnic Abanke Vipa, bi na primer Gorenjska banka, ki se zdi ob Zavarovalnici Triglav med obstoječimi lastniki Abanke Vipe edina finančno dovolj močna, lahko prišla v Abanki Vipa celo do večinskega lastništva, še posebej v povezavi s svojo največjo lastnico, kranjsko Savo.

Obstaja tudi možnost, ki pa jo vsi poznavalci izključujejo, da Zavarovalnica Triglav vendarle objavi prevzemno ponudbo po kar 52 evrov za delnico, a potem vsekakor ne bo želela, da bi predtem vpisali nove delnice in da bi novi vpisniki imeli za slabih 48 evrov zaslužka na vsako novo vplačano delnico. Vodstvo in večina delničarjev Abanke Vipa pa si predvsem želita, da bo dokapitalizacija v naslednjem letu sploh uspešna in da bo vplačanih vsaj 50 milijonov evrov novih delnic, kolikor je spodnja meja praga uspešnosti včeraj sprejete dokapitalizacije. Namesto oktobra odstopljenega Andreja Hazabenta je novi nadzornik Abanke Vipa na pobudo Gorenjske banke postal Janko Gedrih, upokojeni bančnik, ki je bil večji del kariere zaposlen v NLB in njenih hčerinskih družbah v tujini.

Zaplet je včeraj nastal pri točki o statutarnih spremembah, kjer je Zavarovalnica Triglav sprva odstopila od svojega nasprotnega predloga, potem pa je bilo treba ponoviti glasovanje, saj se je predstavnik Save po njegovih besedah pri glasovanju zmotil, zato zdaj uprava Abanke ne bo štela do pet članov, ampak bo v statutu zapisano "tri do pet članov", nadzorniki pa bodo ob mag. Jožetu Leniču kot predsedniku ter članu Igorju Stebernaku, ki je predtem bil član uprave v Zavarovalnici Triglav, morali imenovati v kratkem še vsaj tretjega člana Abankine uprave.


Delničarje zanimalo, koliko bo še slabitev

Predstavnika društva malih delničarjev MDS, Rajka Stankoviča in Gregorja Tekavca, je med drugim zanimalo, koliko slabitev in rezervacij še lahko delničarji Abanke pričakujejo do konca letošnjega leta, saj jih je že do konca septembra bilo za nekaj več kot 85 milijonov evrov. Izrazila sta tudi pričakovanje, da bo to zadnja dokapitalizacija, ki jo bo banka potrebovala, ter da so sredstva banke in njene finančne naložbe realno ovrednotene. Jože Lenič pa je kot prvi mož Abanke Vipa opozoril, da se prednostna pravica obstoječih delničarjev ne izključuje, da pa so morali še znižati dokapitalizacijsko ceno delnice, da bi vzbudili med delničarji dovolj interesa, ki ga pri prejšnji dokapitalizaciji žal ni bilo. Drugače pa bodo za delničarje drugi relevantni podatki na voljo v prospektu k dokapitalizaciji.


Triglav se bo še odločil o sodelovanju

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je na včerajšnji seji obravnaval poročilo o aktivnosti, ki so jo v zvezi s kapitalsko naložbo v Abanko Vipa izvajali pri največji slovenski zavarovalnici od 25. oktobra, ko so se nadzorniki zavarovalnice nazadnje sestali. Obdobje za preučitev izsledkov povzetka omejenega skrbnega pregleda, ki ga je uprava Abanke pripravila za zainteresirano javnost, je bilo časovno močno omejeno. Posledično sta bila otežena priprava relevantnega gradiva, k oblikovanju katerega je na podlagi znanih informacij in izsledkov povzetka omejenega skrbnega pregleda pristopila zavarovalnica, ter revidiranje predvidenih scenarijev v zvezi z dokapitalizacijo Abanke Vipa. Ker Zavarovalnica Triglav ne razpolaga z glasovalnimi pravicami v Abanki Vipa, to omejuje njeno sposobnost, da celovito upravlja svojo kapitalsko naložbo v banki, navajajo nadzorniki Triglava, ki jim je uprava Triglava predstavila osnutek relevantnih podlag in scenarijev, saj v nastalih okoliščinah ni mogla zavzeti dokončnega stališča v zvezi z dokapitalizacijo Abanke Vipa. Tako je nadzorni svet zadolžil upravo Zavarovalnice Triglav, da pridobi dodatna gradiva, preuči zbrane informacije in oblikuje končne podlage, ki bodo osnova za sprejetje dokončne odločitve s strani uprave v zvezi s sodelovanjem zavarovalnice pri dokapitalizaciji Abanke Vipa. Uprava bo pri pripravi dokončnega predloga upoštevala tudi ugotovitve s pretekle seje nadzornega sveta, da višina razpoložljivega kapitala zavarovalnice glede na kapitalski model S&P ne ovira zavarovalnice pri sodelovanju v predvideni dokapitalizaciji Abanke Vipa, kot izhaja iz sklica skupščine banke, s ciljem ohranitve najmanj obstoječega lastniškega deleža in največ ene tretjine deleža skupaj s povezanimi osebami.


 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.