Dokapitalizacijo bodo izvedli šele prihodnje leto

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 20. 11. 2012 Stran: 8

Abanka Vipa

Možnosti, da bi Abanka Vipa še pred iztekom letošnjega leta izvedla načrtovano 90-milijonsko dokapitalizacijo, so padle v vodo. Gorenjska banka je namreč včeraj rok za vplačilo delnic s podporo Save podaljšala s treh tednov na dva meseca.


Predsedniku uprave Abanke Vipe Jožetu Leniču do konca letošnjega leta ne bo uspelo izpolniti zahtev Banke Slovenije in količnika temeljnega kapitala (Core Tier 1) s trenutnih 6,2 odstotka zvišati na dobrih devet odstotkov.

Načrtovane 90-milijonske dokapitalizacije namreč pred koncem januarja sploh ne bodo mogli končati, za kar je včeraj poskrbela Gorenjska banka. Njen predstavnik Matevž Slapničar je namreč na sami skupščini Abanke vložil nasprotni predlog, s katerim je rok za vplačilo dokapitalizacijskih delnic po ceni 4,2 evra za delnico podaljšal iz treh tednov na dva meseca. Po predlogu Gorenjske banke bo samo prvi krog dokapitalizacije, v katerem bodo nove delnice v proporcionalnih deležih vplačevali le obstoječi delničarji, trajal 30 dni. Obstoječi lastniki bodo imeli izključno pravico vplačila novih delnic tudi v drugem krogu, ki bo trajal 14 dni, šele v tretjem dvotedenskem krogu pa bodo delnice lahko kupili tudi potencialni zunanji investitorji. Hkrati s podaljšanjem roka za dokapitalizacijo je Gorenjska banka večjim lastnikom omogočila tudi taktiziranje pri dokapitalizaciji, saj bodo lastniki vplačilo novih delnic pogojevali s sodelovanjem preostalih delničarjev.

Zakaj so se v Gorenjski banki odločili za drastično podaljšanje rokov, ni znano. Toda s podaljšanjem roka za dokapitalizacijo krepko v leto 2013 so se povečala tudi tveganja, da bo nadzor nad tretjo največjo slovensko banko prevzela Banka Slovenije. Ker upravi Abanke do konca leta očitno ne bo uspelo izpolniti zahtev bančnih regulatorjev, bi lahko namreč centralni bankirji celo uvedli izredno upravo v Abanki. »S potrditvijo dokapitalizacije smo zadovoljni, čeprav bi si želeli, da bi bil potrjen predlog uprave in nadzornega sveta,« nam je po skupščini povedal Lenič, ki odziva Banke Slovenije ni želel napovedati. Včerajšnji manever Gorenjske banke po neuradnih informacijah sicer ni bil usklajen z Zavarovalnico Triglav kot največjo lastnico Abanke. Ali Triglav sploh namerava sodelovati pri dokapitalizaciji Abanke, za zdaj še ni znano. Čeprav bi moral predsednik uprave Triglava Matjaž Rakovec nadzornikom že včeraj predstaviti svoje stališče o (ne)sodelovanju pri dokapitalizaciji, do tega ni prišlo. V Triglavu se izgovarjajo, da so imeli na razpolago zelo malo časa za preučitev izsledkov skrbnega pregleda banke in jim tako do včerajšnje seje ni uspelo zavzeti dokončnega stališča. Nadzorni svet je namreč Rakovcu včeraj naložil, da mora jasno stališče pripraviti do konca meseca, ko bodo nadzorniki obravnavali tudi devetmesečne rezultate.

Poleg malih delničarjev, ki so negodovali nad nizko ceno dokapitalizacijske delnice, je včeraj razpravo o dokapitalizaciji zahteval le še Rok Pivk iz Zavarovalnice Triglav. Ta je od uprave zahteval pojasnila glede vrednotenja kreditnega portfelja, zaveze glede poštene predstavitve devetmesečnih rezultatov in pojasnilo, ali bo dokapitalizacija zadostovala najmanj do konca prihodnjega leta. »Na podlagi vseh informacij, ki jih imamo, bi z dokapitalizacijo pokrili zahteve regulatorja,« je Pivku odgovoril Lenič in dodal, da bodo podrobnosti predstavljene v dokapitalizacijskem prospektu.

V pričakovanju novega člana uprave

V Abanki bodo morali najti še tretjega člana uprave, ki se bo pridružil Jožetu Leniču in Igorju Stebernaku. Lenič je sicer želel na skupščini odpraviti omejitev v statutu, po kateri mora imeti uprava najmanj tri člane, a je to preprečila Sava. Že ko je kazalo, da bo sprememba statuta skoraj soglasno sprejeta, je predstavnik Save zaradi nedelujoče glasovalne naprave zahteval ponovno glasovanje, v katerem je Sava glasovala proti spremembi. Izpraznjeno mesto v nadzornem svetu Abanke je včeraj s podporo Gorenjske banke in Save zasedel Janko Gedrih, ki je v preteklosti zasedal številne funkcije v Skupini NLB, medtem ko kandidatka Zavarovalnice Triglav Aleksandra Vukovič Kačar ni dobila zadostne podpore.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.