Prispele nezavezujoče ponudbe za domžalskega premaznika

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 19. 11. 2012

Potencialni strateški investitorji bodo skrbne preglede Heliosa predvidoma začeli že sredi prihodnjega meseca. Nezavezujočo ponudbo za nakup večinskega deleža družbe naj bi po neuradnih informacijah oddalo najmanj 12 investitorjev, številka pa naj bi se v naslednjih dneh še nekoliko povečala.

Nezavezujočo ponudbo za nakup večinskega, 75-odstotnega deleža Heliosa je po neuradnih informacijah oddalo najmanj 12 potencialnih strateških partnerjev. Številka naj bi se po ocenah poznavalcev v kratkem še povečala, saj so nekateri potencialni investitorji šele pred kratkim prevzeli dokumentacijo in odločitve o sodelovanju pri nadaljnjih prodajnih postopkih še niso sprejeli.

Kdo vse je oddal ponudbo, za zdaj ni znano. Pričakovati pa je, da sta ponudbo oddala tako avstrijski holding Ring International kot tudi multinacionalka PPG, medtem ko naj bi se nekateri azijski premazniki do morebitnega nakupa v zadnjih tednih nekoliko ohladili. Po napovedih naših virov naj bi se skrbni pregledi poslovanja Skupine Helios začeli sredi decembra, ko bo uprava Heliosa pod vodstvom Uroša Slavinca nadzornikom predstavila tudi načrte za prihodnje leto.

Za nakup Heliosa se poleg strateških investitorjev sicer zanimajo tudi nekateri finančni vlagatelji, vendar pa ti po ocenah poznavalcev večjih možnosti za uspeh nimajo. Zlasti nekatere večje premazniške skupine, ki se potegujejo za nakup, lahko namreč po prevzemu računajo na tudi številne sinergijske učinke, saj bi lahko svojo velikost izkoristile tudi za izboljšanje Heliosovega položaja pri dobaviteljih in kupcih. Pretežni del 120 milijonov evrov finančnih obveznosti Skupine Helios je namreč povezan zlasti z velikim obsegom zalog in poslovnih terjatev, ki za okoli 140 milijonov evrov presegajo poslovne obveznosti domžalske skupine. Če bi torej Heliosu pod novim strateškim lastnikom uspelo uskladiti obseg poslovnih obveznosti na eni strani in zalog ter terjatev na drugi strani, bi lahko domžalska skupina odplačala vsa svoja posojila, ostalo pa bi ji še med 20 in 30 milijonov evrov prostih sredstev.

Za Helios naj bi konzorcij lastnikov, v katerem so Slovenska odškodninska družba, Modra zavarovalnica, Zavarovalnica Triglav, številne družbe za upravljanje in zastavne upnice propadlega cerkvenega holdinga Zvon Ena (Abanka Vipa, Gorenjska banka, Banka Celje in NLB), pričakoval najmanj 200 milijonov evrov. Trenutno je Helios na borzi vreden dobrih 140 milijonov evrov, medtem ko je njegova tržna kapitalizacija na vrhuncu borzne evforije leta 2007 znašala kar 460 milijonov evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.