Delničarji Abanke danes znova o dokapitalizaciji

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Vanja Tekavec Teme: Gospodarstvo Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 19. 11. 2012

Delničarje zanima, kaj je pokazal nedavni skrbni pregled Abanke.

Ljubljana - Lastniki Abanke bodo danes znova odločali o dokapitalizaciji, s katero želi banka dobiti do 90 milijonov evrov svežega kapitala. Njene delničarje pred tem zanima, kaj je razkril skrbni pregled banke, je pred današnjo skupščino napovedal predsednik društva malih delničarjev MDS Rajko Stankovič.

Kaj je o zdravju Abanke razkril nedavno končan skrbni pregled ne zanima le malih delničarjev, temveč tudi njeno največjo posamično lastnico, Zavarovalnico Triglav. Nadzorniki Triglava, vodi jih Igor Mihajlovič, bodo o tem znova govorili danes zjutraj, le nekaj ur pred skupščino v Ljubljani.

Današnja skupščina je že drugi poskus, s katerim poskuša uprava Abanke pod vodstvom Jožeta Leniča prepričati delničarje, naj ji zagotovijo svež denar. V prvem poskusu ji to ni uspelo, saj je po vrsti zapletov in varovalk, s katerimi so delničarji pogojevali svoje sodelovanje, delnice vplačalo premalo delničarjev.

Tudi zdaj se še nihče od delničarjev ni javno izrekel o dokapitalizaciji. Niti Triglav. Največja domača zavarovalnica v Abanki sicer nima glasovalnih pravic, vendar je njena odločitev lahko pomemben signal drugim delničarjem pri odločanju za ali proti dokapitalizaciji. Prav tako ni znano, kakšen je rezervni scenarij uprave Abanke za zagotavljanje kapitalske trdnosti, če bi dokapitalizacija padla v vodo.

Kdo bo nadziral banko namesto Hazabenta?

Na skupščini bodo delničarji odločali tudi o tem, kdo bo v nadzornem svetu namesto Andreja Hazabenta, ki je nedavno odstopil. Gorenjska banka namesto Hazabenta predlaga nekdanjega bančnika, zdaj upokojenca Janka Gedriha, Zavarovalnica Triglav pa Aleksandro Vuković Kačar, ki je v Triglavu zaposlena kot direktorica pravne pisarne za odvisne družbe.

Na skupščini se bo odločalo tudi o spremembi statuta, s katero poskuša sedanja uprava formalno urediti svoje stanje. Uprava Abanke je zdaj dvočlanska, poleg predsednika uprave Jožeta Leniča je v njej še Igor Stebernak, vendar statut banke določa, da je uprava Abanke najmanj tri- do petčlanska. Uprava zato predlaga, da število članov uprave ne bi bilo več omejeno na najmanj tri člane. Drugo spremembo oziroma dopolnitev statuta predlaga Zavarovalnica Triglav. Po tem predlogu bi v statut vnesli določilo, da mora o morebitnem povezovanju Abanke z drugimi bankami odločati skupščina, torej delničarji.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.